Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

A vashiány elég alattomos tud lenni, nehéz megállapítani, hogy egyszerűen fáradt vagy, vagy komolyabb problémával nézel szembe. Ha az alábbi tüneteket produkálod, és tudod, hogy nem eszel elég vasban gazdag ételt, akkor érdemes lehet kivizsgáltatni magadat, akár egy egyszerű vérteszttel is.

Fáradtság, levertség, sápadtság, nehéz légzés – nagyon nehéz megállapítani, hogy mindez csak a mostani, feszült, stresszes helyzet eredménye, vagy vashiányban szenvedsz, ha ezeket tapasztalod. A felsoroltak ugyanis a leggyakoribb tünetei a vashiányos állapotnak, de ugyanúgy lehetnek a szorongás, depresszió nyomai, ami egy ilyen világjárvány kellős közepén korántsem ritka. 

Az alábbi tünetek árulkodhatnak igazán arról, hogy a vasháztartásoddal van valami baj – ha gyanakodsz, ideje odafigyelned, és felkeresned az orvosodat.

Olyan fáradt vagy, mint korábban soha – és folyamatosan

Ha egyébként is túlhajszolod magad, vagy sok alvásra van szükséged, de nem adod meg a szervezetednek, akkor valószínűleg nem a vashiány a probléma. De ha eleget alszol, figyelsz arra, hogy mentálisan és fizikailag is kikapcsolódj, és mégis így érzed magad, akkor bizony lehet, hogy kevés vas van a szervezetedben. 

Nem kapsz rendesen levegőt

Intő jel lehet az is, ha rendszeresen edzel, de mostanában úgy érzed, hogy teljesen kifulladsz. Ilyenkor az történik, hogy a lecsökkent vasmennyiség a véredben nem szállít elég oxigént, és kifáradsz, mintha nem kapnál levegőt. Talán nyugodt állapotban észre sem veszed, de amint valamilyen aktivitást végzel, a különbség szembetűnő lehet.

Gyakran szédülsz

Ha felállsz, és megszédülsz, az lehet az alacsony vérnyomás, de ugyanúgy a vashiány egyik tünete is. Ha ez még fejfájással is párosul, nyert ügyed van – biztosan ez a probléma.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A kezeid és lábaid hidegek

Ha még nyáron is lehűlnek az ujjaid a kezeiden és a lábaidon, elkezdhetsz gyanakodni, hogy vashiányban szenvedsz. Nyilván, ha mindez télen történik, az nem feltűnő, de akkor is észreveheted, hogy ha a meleg szobában sem tudod felmelegíteni a kéz- és lábujjaidat.

Megváltozik a külsőd

Konkrétan nem tudod, mi a baj, de a hajad élettelenebb és laposabb, zsírosodik, a bőröd fakó lesz és kiszárad, a körmeid töredeznek. Semmi feltűnő, csak olyan, mintha slampos lennél, bármit is csinálsz. A vashiány miatt nemcsak fáradtnak érezheted magad, hanem kimerültnek is fogsz tűnni.

Nyugtalan láb szindrómától szenvedsz

A nyugtalan láb szindróma gyakori alvászavart okozó rendellenesség. Ennek során az érintettek lefekvés után intenzív késztetést éreznek, hogy megmozgassák a lábukat, rugdaljanak. A panaszok nappal, nyugalomba helyezett lábnál is jelentkezhetnek. Ez az állapot gyakran a vashiány tünete.

Mit lehet tenni?

Ha azt gyanítod, hogy vashiányban szenvedsz, először is keresd fel az orvosodat, hogy megbizonyosodhass róla, tényleg ez a probléma. Egy egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy kórosan alacsony-e a véredben a vas mennyisége. Ha bebizonyosodik, az orvosod először biztosan természetes módon szeretné megoldani a problémát, hiszen ez is a legjobb módszer rá: egyszerűen több vastartalmú ételt kell enned, hogy feltöltsd a raktáraidat. Ilyenek a vörös húsok, a csirke, a fekete bab, a tarkabab, a borsó, a sötét zöld színű zöldségek, valamint a magvak. Általában egy-két hét alatt javul a helyzet, ha tényleg csak vashiányban szenvedsz.

Ha nem javul a helyzet, az orvos étrendkiegészítőt is ajánlhat neked, de a legjobban a vasat is a természetes, egészséges ételekből hasznosítja a szervezet.

Forrás

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!