Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz

Fáradtság, levertség, sápadtság, nehéz légzés – nagyon nehéz megállapítani, hogy mindez csak a mostani, feszült, stresszes helyzet eredménye, vagy vashiányban szenvedsz, ha ezeket tapasztalod. A felsoroltak ugyanis a leggyakoribb tünetei a vashiányos állapotnak, de ugyanúgy lehetnek a szorongás, depresszió nyomai, ami egy ilyen világjárvány kellős közepén korántsem ritka. 

Az alábbi tünetek árulkodhatnak igazán arról, hogy a vasháztartásoddal van valami baj – ha gyanakodsz, ideje odafigyelned, és felkeresned az orvosodat.

Olyan fáradt vagy, mint korábban soha – és folyamatosan

Ha egyébként is túlhajszolod magad, vagy sok alvásra van szükséged, de nem adod meg a szervezetednek, akkor valószínűleg nem a vashiány a probléma. De ha eleget alszol, figyelsz arra, hogy mentálisan és fizikailag is kikapcsolódj, és mégis így érzed magad, akkor bizony lehet, hogy kevés vas van a szervezetedben. 

Nem kapsz rendesen levegőt

Intő jel lehet az is, ha rendszeresen edzel, de mostanában úgy érzed, hogy teljesen kifulladsz. Ilyenkor az történik, hogy a lecsökkent vasmennyiség a véredben nem szállít elég oxigént, és kifáradsz, mintha nem kapnál levegőt. Talán nyugodt állapotban észre sem veszed, de amint valamilyen aktivitást végzel, a különbség szembetűnő lehet.

Gyakran szédülsz

Ha felállsz, és megszédülsz, az lehet az alacsony vérnyomás, de ugyanúgy a vashiány egyik tünete is. Ha ez még fejfájással is párosul, nyert ügyed van – biztosan ez a probléma.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A kezeid és lábaid hidegek

Ha még nyáron is lehűlnek az ujjaid a kezeiden és a lábaidon, elkezdhetsz gyanakodni, hogy vashiányban szenvedsz. Nyilván, ha mindez télen történik, az nem feltűnő, de akkor is észreveheted, hogy ha a meleg szobában sem tudod felmelegíteni a kéz- és lábujjaidat.

Megváltozik a külsőd

Konkrétan nem tudod, mi a baj, de a hajad élettelenebb és laposabb, zsírosodik, a bőröd fakó lesz és kiszárad, a körmeid töredeznek. Semmi feltűnő, csak olyan, mintha slampos lennél, bármit is csinálsz. A vashiány miatt nemcsak fáradtnak érezheted magad, hanem kimerültnek is fogsz tűnni.

Nyugtalan láb szindrómától szenvedsz

A nyugtalan láb szindróma gyakori alvászavart okozó rendellenesség. Ennek során az érintettek lefekvés után intenzív késztetést éreznek, hogy megmozgassák a lábukat, rugdaljanak. A panaszok nappal, nyugalomba helyezett lábnál is jelentkezhetnek. Ez az állapot gyakran a vashiány tünete.

Mit lehet tenni?

Ha azt gyanítod, hogy vashiányban szenvedsz, először is keresd fel az orvosodat, hogy megbizonyosodhass róla, tényleg ez a probléma. Egy egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy kórosan alacsony-e a véredben a vas mennyisége. Ha bebizonyosodik, az orvosod először biztosan természetes módon szeretné megoldani a problémát, hiszen ez is a legjobb módszer rá: egyszerűen több vastartalmú ételt kell enned, hogy feltöltsd a raktáraidat. Ilyenek a vörös húsok, a csirke, a fekete bab, a tarkabab, a borsó, a sötét zöld színű zöldségek, valamint a magvak. Általában egy-két hét alatt javul a helyzet, ha tényleg csak vashiányban szenvedsz.

Ha nem javul a helyzet, az orvos étrendkiegészítőt is ajánlhat neked, de a legjobban a vasat is a természetes, egészséges ételekből hasznosítja a szervezet.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást