Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz – Vedd észre időben

Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz – Vedd észre időben

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő jelek, hogy vashiánytól szenvedsz – Vedd észre időben

Fáradtság, levertség, sápadtság, nehéz légzés – nagyon nehéz megállapítani, hogy mindez csak a mostani, feszült, stresszes helyzet eredménye, vagy vashiányban szenvedsz, ha ezeket tapasztalod. A felsoroltak ugyanis a leggyakoribb tünetei a vashiányos állapotnak, de ugyanúgy lehetnek a szorongás, depresszió nyomai, ami egy ilyen világjárvány kellős közepén korántsem ritka. 

Az alábbi tünetek árulkodhatnak igazán arról, hogy a vasháztartásoddal van valami baj – ha gyanakodsz, ideje odafigyelned, és felkeresned az orvosodat.

Olyan fáradt vagy, mint korábban soha – és folyamatosan

Ha egyébként is túlhajszolod magad, vagy sok alvásra van szükséged, de nem adod meg a szervezetednek, akkor valószínűleg nem a vashiány a probléma. De ha eleget alszol, figyelsz arra, hogy mentálisan és fizikailag is kikapcsolódj, és mégis így érzed magad, akkor bizony lehet, hogy kevés vas van a szervezetedben. 

Nem kapsz rendesen levegőt

Intő jel lehet az is, ha rendszeresen edzel, de mostanában úgy érzed, hogy teljesen kifulladsz. Ilyenkor az történik, hogy a lecsökkent vasmennyiség a véredben nem szállít elég oxigént, és kifáradsz, mintha nem kapnál levegőt. Talán nyugodt állapotban észre sem veszed, de amint valamilyen aktivitást végzel, a különbség szembetűnő lehet.

Gyakran szédülsz

Ha felállsz, és megszédülsz, az lehet az alacsony vérnyomás, de ugyanúgy a vashiány egyik tünete is. Ha ez még fejfájással is párosul, nyert ügyed van – biztosan ez a probléma.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A kezeid és lábaid hidegek

Ha még nyáron is lehűlnek az ujjaid a kezeiden és a lábaidon, elkezdhetsz gyanakodni, hogy vashiányban szenvedsz. Nyilván, ha mindez télen történik, az nem feltűnő, de akkor is észreveheted, hogy ha a meleg szobában sem tudod felmelegíteni a kéz- és lábujjaidat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást