Kert és terasz / Otthon

Medenceszűrő – hogy kristálytiszta vízben strandolhass

Medenceszűrő – hogy kristálytiszta vízben strandolhass

Ahhoz, hogy sokáig biztonságban élvezhessük a kristálytiszta vizet, a medencekarbantartást lelkiismeretesen kell végezni. Ennek megkönnyítésére a javasolt vegyszereken kívül számos nagyon fontos medencegépészeti eszköz áll már a medencetulajdonosok rendelkezésére. Ezek egyike a medenceszűrő. 

Beruházás, ami igazából spórolást jelent

Medenceszűrő

Zárt közegben könnyen elszaporodhatnak az algák és a kórokozók. Ez amellett, hogy nem túl szép látvány, veszélyes lehet az egészségünkre. Hosszan tartó fertőzéseket előzhetünk meg, ha a medence vizét kristálytisztán tartjuk.

A praktikus medenceszűrő ennek alapvető eszköze. Ha elmarad a szűrés, a víz szennyeződése csak fokozódni fog. A vízbe került anyagok – ágak, falevelek, egyéb kerti hulladékok – felületéről szemmel nem látható részecskék is a vízbe jutnak. Ezeket csak speciális szűrőberendezéssel lehet majd eltávolítani.

A medence szűrésén nem érdemes spórolni. Ha elmarad a tisztítás, nem csak a teljes víztartalmat le kell majd cserélni, hanem a medencealkatrészek gyors károsodására is számítani lehet majd. 

A medencevíz tisztítása és szűrése

Az alap vízforgató berendezéseket papír- vagy homokszűrővel forgalmazzák, de kaphatók már kvarcüveggel töltött szűrők is. A szűrés azonban csak a vízforgatással együtt tud működni. Az állóvizet egy szivattyú segítségével áramoltatni kell ehhez. Így jut el a medencevíz a benne lévő összetevőkkel együtt a szűrőközeghez, ahol az megakadályozza a nagyobb szennyeződések áthaladását. Friss, kezelt víz lesz az eredmény. A még nagyobb szennyeződéseket, például a faleveleket a szkimmer hivatott – már a szűrőberendezés előtt – levadászni. A szkimmer a szűrőberendezést is óvja az eltömődéstől. 

Szűrő- és vízforgató rendszer együtt

A szűrő- és szivattyúberendezés méretének és típusának kiválasztásában a medence mérete és formája a döntő. Ehhez a lelkiismeretes forgalmazók örömmel adnak tanácsokat. Egy medencét ma már vízforgató- és szűrőrendszerrel együtt is megvásárolhatunk. Célszerű a medence márkájához kifejezetten ajánlott és azonos márkájú berendezések közül választani. 

Nagyobb medencékhez ajánlott nagyobb teljesítményű vízforgató rendszert beszerelni. Rendkívül fontos a szűrőberendezésen naponta minimum két alkalommal átáramoltatni a medence vizét.

Praktikus megoldás egy időkapcsoló beszerelése is, mely a medencetulajdonosok számára nagy könnyebbség lehet. Ha többen használják a medencét, ha a szkimmerben nagyobb hulladékdarabokat találunk, vagy jelentősen magasabb a hőmérséklet, a szűrő- és szivattyúberendezést intenzívebben kell működtetni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást