Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye

Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye

Címlap / Életmód / Egészség / Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye / 2. oldal

A védőoltás nem a fertőzés ellen jelent védelmet, hanem a megbetegedés, illetve a súlyosabb lefolyású betegség ellen. De akkor fertőzhet-e, aki oltott? És kell-e még saját érdekében maszkot hordania?

A munkahelyeken

Mi a helyzet az olyan munkahelyekkel, ahol minden kollégánkról biztosan tudjuk, hogy be van oltva – teszi fel a kérdést a CNN.

„Tudjuk, hogy az oltás drámai módon csökkenti annak valószínűségét, hogy megfertőződj, és olyan tünetmentes hordozó legyél, aki továbbterjesztheti a vírust másoknak.Ha téged is beoltottak, akkor gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy oltott személytől megfertőződj. Egy olyan irodában, ahol körülötted mindenki oltott, még maszkviselés és távolságtartás nélkül is biztonságban vagy” – mondja Wen.

Dr. Wen azonban fontosnak tartja megjegyezni, hogy mindez csak azokra érvényes, akik már a teljes oltást megkapták, és kialakult náluk a maximális védettség.

„A be nem oltott emberekre vonatkozó útmutatás nem változott. Ha a be nem oltott személyek más, be nem oltott emberek közelében vannak – vagy ismeretlen oltási státuszúakkal -, akkor beltéren maszkot javasolt viselniük. A szabadban alacsony az átvitel veszélye, ezért itt nincs feltétlenül szükség maszkokra. Ez a gyerekekre is vonatkozik, ha más oltatlan gyerekek közelében vannak” – mondja az amerikai helyzetre vonatkozóan Wen.

„Az egyre terjedő Delta variánssal még éberebb lennék, mint korábban” – teszi hozzá. „Ha van olyan helyzet, amikor a határán vagy annak, hogy indokolt-e a maszkviselés, vagy sem, és nem tudod, hogyan dönts, én azt javasolnám, hogy vedd fel a maszkodat.”

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»