Gondoltad volna? Van, aki más okból örül a maszkviselésnek

Gondoltad volna? Van, aki más okból örül a maszkviselésnek

Címlap / Hírek / Gondoltad volna? Van, aki más okból örül a maszkviselésnek

Vannak, akik szerint kényelmes, vannak, akik szerint célszerű, és olyanok is vannak, akik bonyolultabb pszichológiai okok miatt örülnek a maszkviselésnek.

Míg a legtöbbünk alig várja, hogy ruhatárunk legújabb, kötelező darabja végre újból az ismeretlenség homályába merülhessen, vannak, akik kimondottan boldogok, hogy a maszkviselés mindennapos, sőt elvárt dologgá várt. Ennek számos oka lehet, de vajon mennyire működőképes ez a megküzdési mechanizmus? – teszi fel a kérdést a BBC.

Jay Lee számára az elszigetelődés nem okozott különösebb nehézséget. A házhoz rendelt étel és a filmnézés amúgy is egy tökéletes este hívószavai voltak a számára. A 32 éves leicesteri kisvállalkozó introvertáltként azonosítja magát, és bár 2020. neki is okozott bőven gondot – tavasszal elveszített egy nagy banki munkát – a maszkviselést határozottan az előnyökként tartja számon.

Lee mindig is rettegett attól, hogy a városban járva összefut régi barátaival és ismerőseivel, mert ezeket a spontán interakciókat „rendkívül kínosnak” találta. A bevásárlási utakat úgy időzítette, hogy minimalizálja az ismerősbe ütközés lehetőségét, majdnem záróráig várakozott, mielőtt elindult volna.

„Amióta a maszkot viselem, a barátaimmal és a családommal való kellemetlen interakcióim jelentősen csökkentek”

– mondja.

Most akkor megy az üzletekbe, amikor csak akar, anélkül, hogy aggódna, ki veszi majd észre. Azt reméli, hogy a járvány vége után is társadalmilag elfogadott lesz a maszk viselése.

Lee egyike azoknak, akik szívesen hordják a maszkot, ami  minden bizonnyal egy kevésbé megszokott nézőpont – de attól még egészséges gondolat? Ennek próbált utánajárni a BBC cikke.

A névtelenség hatalma

Az okok, amiért valaki szívesen hord maszkot, széles skálán mozoghatnak. Ennek a skálának az egyik végén a kényelmi szempontok állhatnak. Ha maszk van rajtunk, nem kell bajlódni a sminkeléssel, és az sem gond, ha reggel nem borotválkoztunk. Sokan vannak, akik a szolgáltató szektorban dolgozva állítják: könnyebbséget jelent, hogy nem kell állandóan erőltetetten mosolyogniuk.

A maszk viselése „valóban értékes kognitív erőforrásokat szabadít fel” – magyarázza Kathryn Stamoulis, New York-i oktatási pszichológus és mentálhigiénés tanácsadó.

„A világjárvány idején így is súlyos stressz ér minket anélkül is, hogy a megjelenésünk miatt kellene aggódnunk. A maszkok felszabadítják az elménket azoktól az aggodalmaktól, amelyeket a nyilvánosság előtt éreznénk. Több szabadságunk van a meditálásra, vagy hogy azon gondolkozzunk, amin éppen akarunk.”

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»