Magadat is védheted a koronavírus ellen azzal, ha hordod a maszkod

Magadat is védheted a koronavírus ellen azzal, ha hordod a maszkod

Címlap / Hírek / Magadat is védheted a koronavírus ellen azzal, ha hordod a maszkod

Egészen eddig a tudósok úgy gondolták, hogy a maszkviselés fő előnye az, hogy megvédhetünk vele másokat a koronavírus-fertőzéstől. Az elv egyszerű: ha fertőzöttek vagyunk, de nem tudunk róla, mert nincsenek tüneteink, a maszk viselésével a beszéd és kilégzés közben kiszabaduló nyál- és egyéb váladékcseppekben utazó vírusok jó részét felfogja a maszk (természetesen a cseppekkel együtt). Így azok nem kerülnek ki a környezetbe, és nem okoznak komolyabb fertőzést. Szakértők szerint a maszkok lehetnek az okai annak, hogy ilyen sok a tünetmentes, vagy nagyon gyenge tünetekkel rendelkező beteg.

Először vegyük át az alapokat. A koronavírus leginkább úgy terjed, hogy a fertőzöttek nyál- és egyéb váladékcseppjei vírusokkal teli kijutnak a levegőbe, ezt pedig valaki más belélegzi. Ne óriási cseppekre gondolj, hanem mikroszkopiusra, de a kilélegzett pára is veszélyes lehet. Ha szájba, orrba, esetleg szembe is kerül ilyen váladékból, a vírus bekerül a szervezetbe, és „szaporodni kezd”. (Azért az idézőjel, mert nem élő szervezetről van szó, valójában inkább csak sokszorosítja magát az emberi sejtekbe kerülve). 

A szövetmaszkok a cseppek 40-60 százalékát is képesek lehetnek kiszűrni, az N95-ös maszkok pedig akár 95 százalékát is benn tarthatják a fertőzött váladéknak. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást