Marek Fajčík az EBENICA Coffee-tól: Szeretetet teszek a munkámba, mert ez a legnagyobb hobbim

Marek Fajčík az EBENICA Coffee-tól: Szeretetet teszek a munkámba, mert ez a legnagyobb hobbim

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Marek Fajčík az EBENICA Coffee-tól: Szeretetet teszek a munkámba, mert ez a legnagyobb hobbim

Marek Fajčík a kitartással kivételes eredményeket elérő fiatal vállalkozók közé tartozik. A szlovákiai EBENICA COFFEE pörkölőmanufaktúra és Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kávéik mára egyet jelentenek a jó közérzettel, a kikapcsolódással, a kiváló kávé aromájával és a jó hangulattal. Az alábbi interjúból az is kiderül, hogyan jutottak el idáig.

Ön az EBENICA kávépörkölő manufaktúra tulajdonosa. Miért döntött úgy, hogy a kávéiparban fog dolgozni?

Az EBENICA alapvetően egy hobbinak indult. A gyógyszercégeknél végzett pénzügyi igazgatói munkámnak köszönhetően többször is lehetőségem nyílt különböző országokba ellátogatni. Mivel természetemnél fogva kíváncsi vagyok és szeretem a jó ételeket és italokat, ezért mindig, minden országban keresem az adott vidék jellegzetes gasztronómiai finomságait.

Ennek kapcsán körülbelül 10-12 éve vettem észre, hogy a kávé külföldön jobban ízlik, mint itthon. Mindig is érdekelt a kávé, ezért kezdetben külföldről vásároltam kisebb pörkölőktől, majd sokat kóstoltam és kísérleteztem. Sok pörkölőnél személyesen jártam Európában, így egyszerűen magamba szívtam a kávébab hangulatát és varázsát. Az egész fokozatosan nőtte ki magát akkorára, hogy saját kávémárkát alapítsak és saját, szlovák kávét gyártsak. Így született meg az EBENICA, ami ma már több országban, így Magyarországon is megvetette a lábát.

Milyenek voltak a kezdetek?

Az említett „főzzünk kávét” döntéstől az első eladásokig nagyjából 2,5 év telt el. Még szerencse, hogy az EBENICA sokáig hobbi szinten működött, hiszen egy hobbira mindig több energiát, pénzt és időt fordítunk. Jobban is élvezzük ekkor, mint amikor már a határidők és a pénzügyek szorítanak.

Gondolom amúgy sem volt könnyű, de nem adta fel. Mennyi időbe telt, amíg az EBENICA Coffee-t a mai sikeres pörkölőmanufaktúrává változtatta?

Nem volt könnyű a kezdet és az első eladások sem jöttek maguktól. Az EBENICA a gazdasági válság idején látott napvilágot, ráadásul a kávékülönlegesség („választható kávé”) gondolata 2010-2011 között viszonylag úttörő volt, a kávékultúra nem volt olyan fejlett, mint manapság.

Az áttörést számunkra 2013 hozta meg, amikor a Coffee Review rangos és legnagyobb kávéminősítő értékelésében a kávéink a TOP 10 eszpresszókávé közé kerültek Európában. Ez segített nekünk felkerülni a kávévilág képzeletbeli térképére. Azóta növekedünk, de ez az egész csapatunk nap nap után végzett céltudatos munkájáról szól. A Coffee Reviewban elért sikerünk gyakorlatilag csak elindította a történetünket.

Megtalálta a helyét a piacon?

Igen határozottan. Jelenleg számos intézménynek, szállodának, kávézónak, valamint cégeknek, helyi és nemzetközi fióktelepeknek szállítunk kávét. A kétfős kis cégektől kezdve, a több száz alkalmazottat foglalkoztató cégekig bezárólag.

Nagyon szeretjük a végfelhasználókat – háztartásokat is, akik megvásárolhatják az EBENICA-t az üzletünkben, kiskereskedelmi partnereinknél, valamint a www.ebenica.hu weboldalunkon található e-shopon keresztül. Kávét 2 napon belül kiszállítjuk, akár külföldre is.

Mi a kávépörkölés folyamata, mi kell ahhoz, hogy a kávé igazán jó legyen?

Az első előfeltétel maga a nyersanyag, a pörköletlen kávé. Ez az alap. A talaj, az éghajlati viszonyok és maga a kávéfajta adja a kávé elsődleges jellegét. Ezt követően a feldolgozással és főleg a pörköléssel tudjuk befolyásolni a végső hatást. Igyekszünk tiszteletben tartani az adott kávé karakterét, például néhány kávé Brazíliából, mások pedig Ruandából származnak. A pörkölés ehhez alkalmazkodik, minden kávét másképp pörkölünk, és mindegyikben szeretnénk kiemelni az egyéniségét, a karakterét. Nagyon fontos a pörkölőgép minősége, a pörkölő tudása és személyisége, valamint ezek finom összjátéka is.

Mi az a három legfontosabb tulajdonság, amivel egy jó kávépörkölőnek rendelkeznie kell?

Fú, ez jó kérdés. Véleményem szerint ez a türelem, a kávé szeretete és a kísérletezés szabadsága. Mindezt a tudás és az ízek érzékelésének és felismerésének képessége egészíti ki. Ezt az összjátékot egyáltalán nem könnyű megtalálni. Főleg, ha többen is vannak a csapatban és természetesen mindenkinek megvan a maga nézete és véleménye a kérdésről. Ez teszi az egész folyamatot nagyon érdekessé és izgalmassá.

Hányan dolgoznak a cégedben?

 Jelenleg tizenketten vagyunk.

Ez az idézet a kávézó weboldaláról származik: „Nagy tervek esetén mindig számítani kell arra, hogy néhányszor megégsz.” Mennyire gyakoriak manapság ezek az „égések”?

Az elsődleges égési sérülések már enyhültek, valószínűleg tapasztaltabbak vagyunk. Cégünk természetében nagy az innovációra és a kísérletezésre való, így természetesen előfordul, hogy néha valami nem sikerül. Viszont nagyon pozitívan kezeljük ezeket a helyzeteket, tudjuk, hogy ezek visznek előre.

Fontos a vásárlói visszajelzés?

Természetesen. Figyelmesen hallgatjuk vásárlóink visszajelzéseit, mert végül ők döntenek arról, hogy a mi kávénkat választják vagy más mellett döntenek. Sokszor azonban elég először megkóstolniuk és nagyon örülünk, ha az értékelésük az „ilyen jó kávét még nem ittam” felütéssel érkezik…ez nálunk rendszeresen előfordul.

A legnagyobb kihívásunk azonban az, hogy bátorítsuk az embereket a különleges kávék kipróbálására, különösen egy helyi pörkölőüzem tesztelésére koncentrálva. Elérni, hogy ne vegyenek tömegtermeléssel készült, szupermarketekben elérhető import és névtelen márkájú, gyengébb minőségű kávét. Lehetőségük van egy nagyságrenddel magasabb minőséget választani hasonló vagy valamivel magasabb áron elérhető kávét, amelynek minden szemét emberek pörkölik és szívüket-lelküket beleadják, szeretettel pörkölik a kávészemeket.

​Van olyan területe a kávéfőzésnek, amiben szeretne fejlődni?

Én, személyesen? Minden olyan elkészítési módot kipróbáltunk már, amit otthon elkészíthetünk és amit feleségemmel szeretünk. De ha választanom kellene, javítanám a tejeskávé-művészetemet: habosított tejjel festeném a kávét és képeket készítenék. Ennek a technikának az elsajátítása sok óra edzést, egy hektoliter tejet és több napi barista munkát igényel.

Mivel a kávé a szó szoros értelmében a megélhetési forrása, továbbra is élvezi az élményt és ki tud kapcsolódni vele?

Minél tovább dolgozom vele, annál jobban szeretem. Hálás és boldog vagyok, amiért a családommal és kollégáimmal együtt lehetőségünk van a világ minden tájáról származó kávékat megkóstolni és kísérletezni velük. Egyrészt így szinte minden meglepetésekben lehet részünk és izgalmas pillanatokat élhetünk át, és sokat beszélgethetünk a kávékról, érzésekről, amiket keltenek. Mindez nagyon kielégítő és persze kifizetődő is.

Mit tart az eddigi legnagyobb sikerének a baristák világában?

Négy kávénkat a világ legnagyobb kávéminősítőjének számító Coffee Review (USA) az európai élvonalba juttatta, ezt tartom a legnagyobb formai sikernek. A kötetlen, annál fontosabb és spontánabb pedig az emberek mosolya, amikor belekortyolnak a kávénkba.

Kávézóként és pörkölőüzemként működnek, amelyhez e-shop is tartozik. A kávé üzletág melyik területe áll közel a szívéhez?

A szív azon képessége, hogy azonosítsa az emberek ízlését és ezt összekapcsolja a pörköléssel. Tehát az üzlet, a marketing és a termelés kombinációja. Hiszen cégünk viszonylag kicsi, és mindannyiunk mozgástere logikusan szélesebb.

Melyik kávéját ajánlaná olvasóinknak? Van kedvence?

Ez annyira változékony! Vannak időszakok, amikor jobban szeretem a klasszikusokat (például Brazília, Kolumbia, Harmonelle), máskor egzotikusabb kávékat választok például Afrikából… jelenleg a Kenya a kedvencem, utána Mexikó jön.

Szeret más kávézókban, úgymond versenytársaknál kávézni?

A konkurens kávék kóstolása a feladataink közé tartozik. Viszont nem vagyok egy tipikus kávézós típus, a kávé nagy részét a munkahelyemen iszom meg. Ami a kávézókultúrát illeti, én inkább az olasz megközelítést részesítem előnyben: eszpresszó, rövid idő alatt elkészül, közben válthatok néhány szó a baristával.

Rendszeresen kóstoljuk meg a szlovák pörkölőüzemek kávéit, de gyakorlatilag a világ minden tájáról. Előfordult már az is, hogy néhányan mintákat is küldenek nekünk, hogy kipróbáljuk őket, szóval kávéból tényleg nincs hiány.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!