Málnás parfé, panna cotta és rétes

Málnás parfé, panna cotta és rétes

Címlap / Életmód / Receptek / Málnás parfé, panna cotta és rétes

Három málnás édesség receptjét gyűjtöttük össze cikkünkben, hogy többféle változatban is élvezhesd a nyár édes zamatát.

1. Málna parfé

Hozzávalók

12 dkg cukor 1 dl víz 35 dkg friss vagy fagyasztott málna 35 dkg mascarpone sajt

Elkészítés

A cukrot és a vizet közepes tűzön hevítsd fel, és kevergesd, amíg a cukor feloldódik benne. Főzd 5 percig, majd vedd le a tűzhelyről. 

A málnát pürésítsd össze, majd szűrd át a levét egy szitán. Keverd össze a pürét a kihűlt sziruppal, és egy óra hosszára tedd be a hűtőszekrénybe. Add hozzá a mascarponét, és keverd botmixerrel vagy turmixgépben simára. Kanalazd bele egy lapos, műanyag, fagyálló edénybe, és rakd be a mélyhűtőbe öt óra hosszára. Fogyasztás előtt fél órával vedd ki, hogy ne legyen túl fagyos, amikor poharakba szétosztod.

2. Panna cotta málnával

Hozzávalók

18 dkg málna 2 levél zselatin 4 dkg cukor ½ citrom leve

Az öntethez

½ vaníliarúd  1 ½ zselatin 1 dl tejszín (A tejszín felét natúr joghurttal pótolhatod.) 1 evőkanál méz

A díszítéshez

6 dkg málna

Elkészítés

A formákat öblítsd ki hideg vízzel, és tedd be a hűtőszekrénybe. A püréhez válogasd ki az ép málnaszemeket, és mosd meg. A zselatint áztasd be hideg vízbe. 5 dkg málnát tegyél félre. A többi málnát pürésítsd össze cukorral és citromlével, majd szűrd át egy szitán. Vízgőz fölött melegítsd fel. A zselatint nyomkodd ki, és olvaszd fel benne. Keverd össze a maradék pürével. A félretett málnaszemeket óvatosan keverd bele, nehogy összetörjenek. Töltsd meg a formákat, és hűtsd 3 óra hosszáig mélyhűtőben. 

Öntet: A vaníliarudat vágd fel hosszában, és kapargasd ki belőle a magokat. A zselatint hideg vízben puhítsd meg. A tejszínt mézzel és a vaníliamagokkal keverd össze, majd forrald fel. Ezután vedd le a tűzhelyről. A zselatint alaposan nyomkodd ki, és oldd fel az öntetmasszával. Tedd a hűtőszekrénybe. Az öntetet csorgasd rá a lehűtött málnapürére, és hűtsd tovább még 4 óra hosszáig. Tálalás előtt olvaszd ki egy kicsit. Fordítsd lefelé a tányér fölött a panna cottát, és borítsd ki. Málnával és mentalevelekkel díszítsd.

3. Őszibarackos-málnás rétes

Hozzávalók

A tésztához

25 dkg liszt 1 evőkanál olaj 1 egész tojás 2 dl langyos víz só

A töltelékhez

25 dkg túró 25 dkg tejföl 7 dkg cukor 6 dkg olvasztott vaj 2 egész tojás 2 evőkanál búzadara 15 dkg kimagozott őszibarack 10 dkg málna puha vaj a tepsi kikenéséhez porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Először süsd meg a roládhoz a tésztát. Az adalékokat gyúrd össze kinyújtható tésztává. Formálj belőle egy nagy gombócot, kend meg olajjal, és takard le folpack fóliával. Hagyd pihenni 30 percig. 

A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukrot, az olvasztott vajat, a 2 tojást és a búzadarát keverd alaposan össze. Mosd meg a gyümölcsöket, az őszibarackot magozd ki, és vágd kockákra. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 

A tésztát kilisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, a vastag széleit vágd le. Csepegtess a tésztára olvasztott vajat, a tölteléket a tészta 2/3 részén oszlasd szét, és a töltelékes végétől kezdd el felcsavarni. 

A rolád két végét tömködd be, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ezután helyezd rá a roládot egy sütőpapírral borított sütőlemezre, és tedd be az előmelegített sütőbe.

A sütési idő vége felé kenegesd meg a roládot olvasztott vajjal, hogy aranybarna színt kapjon és ropogós legyen. Összesen kb. 30 percig süsd. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!