A magyar konyhában rejlik az örök élet titka?

A magyar konyhában rejlik az örök élet titka?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A magyar konyhában rejlik az örök élet titka?

A hun konyha az „örök élet” művészete. A hunok számára az étkezés és a vele járó életmód az életminőség és az egészség legfontosabb tényezője volt. Konyhájuk nem az ízekre épült, mint például a francia konyha, hanem a mindenre kiterjedő elméleti alapra és a tapasztalati tudásra.

Fő feladatának az egészség és az egyensúly fenntartását tartotta. Ez magában foglalta az ételek kiválasztását, az összeillő ételek kiválasztását, az embertípusok és az évszakok szerinti étkezést, a gyógyító ételek elkészítését és a táplálkozáshoz tartozó életmód előírását. 

A Nagy Tál

A vendégek elé egy 50-60 cm átmérőjű, nagy, lapos tálat tettek az asztal közepére. Az anyaga fa, ezüst, arany, sárgaréz, lakkozott fa, mázas vagy máztalan agyag volt. Hideg ételeket szolgáltak fel rajta, falatkák formájában.

Minden falat egy-egy ízköltemény volt,önmagukban is teljes ételek, nem kellett melléjük még mást is venni a tányérról. A Nagy Tál a világot jelképezte. Minden megtalálható volt rajta, ami a világban megvan, de átszellemített, átváltoztatott, tápláló, egészséget és energiát adó formában.

A világban előforduló füvek, bogyók, zöldségek, gabonák nagy része mérgező lenne elkészítés nélkül. A Nagy Tál a Világot Átváltoztató Tudás jelképe és bizonyítéka. Tartalmának elfogyasztása a világgal való egyesülés. Felajánlás is a Nagy Tál, hiszen a Föld javait, a világ legdrágább kincseit fogyasztjuk el róla. Egyik legfőbb tulajdonsága a változatossága: olyan, akár egy csodálatos rét, ahol ezerféle virág, fű és fa nő. 

Ízek

A Nagy Tálon ötvenhat féle íz szerepelhetett. A falatok a hat íz szerint lehettek sósak, édesek, savanyúak, csípősek, fanyarok vagy keserűek. Léteztek a hat íz vegyítéseit is tartalmazó falatok is. A legkedveltebbek például az édes-savanyú, az édes-keserű, az édes-savanyú-sós volt. Az összes íz befoglalása a Nagy Tálon a szervezet erősítését, a betegségek megelőzését és gyógyítását szolgálta. A mind a hat ízből álló falatok a Szél, a Tűz és a Víz által okozott hetvennégy féle zavart képesek voltak gyógyítani

Formák

Fa és Tűz

A Nagy Tálra kerülő ételek az öt elemhez (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) tartoztak. A Fa elem a születés, az életkezdés jelképe. Hozzá tartoznak a hosszúkás, szálas, csíkokra vágott, sajtolt, összenyomott formák. Jellegzetes fa elemforma a húsból vagy zöldségből készült gombóc, a vékony csíkokra vágott hús, zöldség, tészta. 

A Tűz formára utal az apróra vagdalás, a darálás, a péppé zúzás, a hús nyesedékekre vágása, zöldségeknél a cikkekre vágás. A tálon a tüzet jelentik a gombócok, a fasírtok, a darált hússal vagy zöldséggel töltött tészták, a zöldséglevélbe burkolt húsok, a zöldségek és a gabonák. 

Föld, Fém, Víz

A Földhöz a szögletes vagy kockára vágott ételek tartoznak, továbbá azok az ételek, amelyeket megtöltöttek valamivel. A zöldségek és a húsok erejét tompítja és kiegyensúlyozottabbá teszi a kocka formára vágás. A Föld elemhez tartoznak a burkolt, töltött ételek is, mint a töltött káposzta, a töltött tormalevél, a palacsinták, a tekercsek, a kolbászok és hurkák.

A Fém elemhez tartozó ételek domb, kupac vagy félgömb alakúak, például a félgömb alakban felhalmozott rizs. Ide sorolhatóak a nagyobb darabokra vágott húsok, a bárddal aprított húsok és halak. 

A Víz elemet képviselik a levek, a levesek, a mártások és az italok, az iható sűrítmények, a kocsonyák és a mártások. 

Össze nem illő ételek

Több ezer év tapasztalatai alapján határozták meg, hogy melyek az össze nem illő ételek. Eszerint nem ajánlatos keverni húsokat, halakat szárnyasokkal, tejjel, túróval, sajtfélékkel, magvakkal, tojással, gombákkal.

Akinek lassú az emésztése, az ne keverjen magvakat, rizst, kukoricát és ezekből készült kenyereket, süteményeket, kekszeket, darákat, tésztákat krumplival, sütőtökkel, zöldborsóval, cukorral, mézzel és cukor tartalmú italokkal, befőttekkel, lekvárokkal. Az édesítőszerek fogyasztása hosszú távon betegséget okoz.

A tejet nem szabad más ételekkel keverni. Felnőttkorban nagy mennyiségű tej fogyasztása nem ajánlott. Sajtok más tejtermékekkel és kevés zöldséggel fogyaszthatók. Gyümölcsöket magukban, két étkezés között érdemes fogyasztani, mert egyébként erjedést, savasodást okoznak.

Forrás: Kovács Imre Barna ‒ Ács Zoltán: A Nagy Titok ‒ Összeillő és össze nem illő ételek
A magyar konyha gyökerei
(Püski Kiadó, 2010.)

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást