Magyar anyuka a színpadon, 7 ezer ember előtt – Szente-Veres Adrienn stand upossal beszélgettünk

Magyar anyuka a színpadon, 7 ezer ember előtt – Szente-Veres Adrienn stand upossal beszélgettünk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Magyar anyuka a színpadon, 7 ezer ember előtt – Szente-Veres Adrienn stand upossal beszélgettünk

Szente-Veres Adrienn a kisgyerekes anyukák mindennapjait éli. Miközben férjével közös vállalkozásuk ügyeit igazgatja, ötéves kisfiát hozza-viszi az óvodába, két meseolvasás között próbálja rendben tartani a házat. Időnként pedig mikrofont ragad, színpadra áll, és akár egész este képes szórakoztatni a közönséget. Adri ugyanis stand upos, és az eddigi eredményei alapján nem is akármilyen.

Hogyan jött az ötlet, hogy kipróbáld magad a stand up világában?

Az egész egy viccnek indult. A barátainkkal beszélgettünk, és szóba került, hogy még nincs női stand upos. Fogadtunk, hogy én is tudnék-e írni stand up műsort, és hogy elmerem-e küldeni a tévé szerkesztőinek. Elküldtem. Aztán én lepődtem meg legjobban, amikor visszaírtak, hogy tetszik nekik, és menjek be elmondani. Az esélytelenek teljes nyugalmával indultam, és az utolsó pillanatban az is megfordult a fejemben, hogy én most innen hazamegyek.

De akkor már olyan sokan voltak, hogy nem tudtam kimenni, színpadra kellett állnom. Aztán kiderült, hogy tetszik a közönségnek, amit csinálok. Ez 2009 novemberében volt. 2010-ben már leszerződtem a Dumaszínházzal, tavasszal már voltam a Rádiókabaréban, a Comdey Centralon… Szóval felpörögtek az események.

Azóta pedig már külföldön is sikereket értél el.

Osztrák gimibe jártam, osztrák érettségim van, és intellektuális kihívásnak tartottam, hogy német nyelvterületen is kipróbáljam magam, hiszen nem elég egyszerűen lefordítani a magyar szövegedet. Ezért aztán jelentkeztem Grazba a Humorfesztiválra, ott döntős lettem, az anyagomat pedig le is adták a Rádió 1-ben, ezután jöttek a külföldi felkérések, most februárban pedig elhívtak egy önálló estre, ahol azt hittem, 30 percet kell szerepelnem, ezért könnyelműen igent mondtam. Aztán kiderült, hogy 60-at… Végül összeszedtem magam és megcsináltam. 

Úgy tűnik, mintha az egész karriered a véletlenek mentén alakulna. Hiszel abban, hogy aminek meg kell történnie, az meg is történik, anélkül is, hogy erőltetnéd?

Igyekszem magamévá tenni a zen felfogást, azt gondolom, hogy ha te megteszel mindent, ami tőled telik, elvetteted a magot, akkor utána nem nézed minden nap, hogy kikelt-e már a fű. Semmit nem akarok erőltetni, komolyan veszem a fellépéseimet és készülök is rájuk, hogy ne rajtam múljon a dolog, de én nem akarok törtetni vagy átgázolni másokon, ha megtettem a magamét, akkor hátradőlök, és várom, hogy mi történik. Hiszek abban, hogy a befektetett munkának meglesz az eredménye idővel.

A férfi stand uposok között sem tudok olyanról, aki idegen nyelven sikereket ért volna el…
Felméri Péter megnyerte egy klub versenyét Londonban, másokról én sem tudok.

Munka meg gyereknevelés mellett biztosan nem egyszerű összeegyeztetni, hogy erre is jusson időd, bár én a kisgyerekes ismerőseimnél azt látom, hogy szinte mindenkinek van valami hobbija, amit a maga kedvéért csinál. Van, aki gobelint hímez, van, akit el kezd érdekelni a lakberendezés, te pedig stand upozol…

Másfél éves volt a gyerekem, amikor elkezdtem. Mielőtt anya lettem, multi cégeknek dolgoztam, kiskosztümben röpködtem körben a világban, aztán egyszer csak otthon találtam magamat. Szerintem a gyerek a legcsodálatosabb dolog, ami egy nő életében történhet, rengeteg szeretetet és örömet ad, de civilizációs probléma, hogy miközben hatalmas elvárásokat támasztunk a nőkkel szemben, mintha nem becsülnénk meg azt, ha valaki otthon gondozza a babáját – sem anyagi, sem társadalmi szinten.

Szerintem normális igény, ha egy nő úgy érzi, hogy emellett szüksége van valamire, ami energiát ad, és táplálja az önbizalmát. Mindenkinek van valami, ami boldoggá teszi. Van, aki gobelint hímez, van, aki extrém sportol, én stand upolok, mert ebben találtam meg ezt az örömforrást. Tény, hogy kicsit exhibicionista is vagyok, de azt hiszem, azt élvezem a legjobban, hogy alkotsz valamit, és ezt a szellemi termékedet mások értékelik.

Hamarosan hétezer ember előtt fogsz fellépni, ez biztos, hogy igazi energiabomba lesz.

Az önálló külföldi estem után kaptam egy felkérést, a Rockabilly fesztiválon, egy rocksztár után fogok fellépni. Állítólag ekkora közönség előtt olyan extázist jelent a szereplés, hogy az ember le sem akar jönni a színpadról. Ott egyébként a humoristák egyharmada nő, rengeteg fizikus, újságíró, bölcsész próbálja ki magát ezen a pályán, ezért ott nem azért számítok érdekesnek, mert nő vagyok.

Volt, hogy furán néztek rád itthon, mert nőként stand upolsz?

Mindig furán néznek rám. De nekem ez tetszik, szerintem az kihívás, hogy el tudd érni, hogy az első néhány perc után ne csak arra gondoljon a közönség, hogy most egy nő áll itt, és ez valami szokatlan dolog, hanem a műsorodra figyeljenek. Szerintem egyébként ahogyan kicsit lassabban, de mi is mindig utolérjük a külföldi trendeket, hamarosan itthon sem lesz majd olyan szokatlan, hogy a nők is tudnak viccesek lenni.

Már most is óriási sikerek vannak mögötted. Van olyan, amit még szívesen elérnél ezen a pályán?

Ahogy mondtam is, nem akarok erőltetni semmit, nekem a stand up rengeteg energiát és pozitív élményt ad, és ez jól van így. Ettől persze vannak dolgok, amiket még szívesen kipróbálnék, ha lehetőségem lenne rá, például a műsorvezetést, és nagyon örülnék, ha lenne olyan szakmai díj, amit nőként elsőnek kapok meg. Vannak elképzeléseim a jövőről, természetesen, de tudok örülni annak is, amit idáig elértem.

Készülsz most nagyobb fellépésre?

A Stand Up Brigáddal március 29-ére 24 órás Kabarémaratont szervezünk Rejtő Jenő születésnapja alkalmából a Bethlen téri színházba. Hatalmas buli lesz, én a Csak csajok órában lépek fel, úgyhogy érdemes eljönnie annak, aki kíváncsi a női stand uposokra. Persze rengeteg kiváló humorista lesz, alig várom, hogy ismét Maksa Zolival, Aradi Tiborral, Erdei Sándorral és a többiekkel álljak egy színpadon.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást