Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

Címlap / Életmód / Család / Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

A valóság ugyanis az, hogy a gazdának gondoskodnia kell arról, hogy az állata a telkén maradjon – akkor is, ha az az állat kutya, de akkor is, ha tyúk, vagy éppen cica. Ez pedig rendszerint felrobbantja a kommentszekciót, ugyanis az emberek többsége úgy véli, hogy egy macskát nem lehet és nem is kell az udvarunkon belül tartani.

Pedig ez nem csupán jogi kötelességünk, hanem a cicánk érdeke is. Ők is könnyen áldozatául eshetnek a forgalomnak, a mérgezéseknek, egy kutyának, de jó szándékkal be is fogadhatják őket. Kevésbé jó szándékú okok is veszélyeztetik a cicákat, pl. egy szomszéd, aki nagyon nem díjazza, hogy a cica rendszeresen az ételnek szánt veteményes közé ürít, vagy éppen levadássza az odaédesgetett madarakat.

És akkor még nem is beszéltünk a fertőzésekről, a kandúrok, vadállatok által okozott sérülésekről, vagy éppen a nem kívánt szaporulatról…

Egy szó, mint száz, a felelős gazdik beláthatják, hogy a cicáknak éppen úgy a telken belül van a helyük, ahogy a kutyáknak és a többi háziállatnak. Ezt a ruganyos, könnyed macskák esetében nehezebb elérni, de azért nem lehetetlen. 

bruev/istockphoto.com

A meglévő udvar átalakítása

A kerítés elkerülhetetlen, ha az udvarodon szabadon szeretnéd engedni a cicádat, és bizony nem is akármilyen kerítésre lesz szükséged. Olyan zárt telekhatárt kell kiépítened, aminek a rácsai között és alatt sem fér ki a macska. Ez drága mulatságnak tűnik, de a mai kerítések túlnyomó többsége megfelel ezeknek a követelményeknek. A gond gyakran inkább abból szokott lenni, hogy a cicák a kerítés fölött lépnek ki a nagyvilágba, ugyanis felkapaszkodnak rá és egyszerűen átugranak rajta. Megoldhatatlan dilemmának tűnik, de nem az: léteznek már erre a célra kifejlesztett technikák. Nézzük ezeket:

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást