Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

Címlap / Életmód / Család / Így érheted el, hogy a cicád a telkeden maradjon

Rendszeresen téma a városi csoportban, hogy kóborló állatot találtak a lakók. A kutyák mellett sokszor felbukkannak a cicák is, akiknek tartásáról sokkal inkább megoszlik a közvélemény.

A valóság ugyanis az, hogy a gazdának gondoskodnia kell arról, hogy az állata a telkén maradjon – akkor is, ha az az állat kutya, de akkor is, ha tyúk, vagy éppen cica. Ez pedig rendszerint felrobbantja a kommentszekciót, ugyanis az emberek többsége úgy véli, hogy egy macskát nem lehet és nem is kell az udvarunkon belül tartani.

Pedig ez nem csupán jogi kötelességünk, hanem a cicánk érdeke is. Ők is könnyen áldozatául eshetnek a forgalomnak, a mérgezéseknek, egy kutyának, de jó szándékkal be is fogadhatják őket. Kevésbé jó szándékú okok is veszélyeztetik a cicákat, pl. egy szomszéd, aki nagyon nem díjazza, hogy a cica rendszeresen az ételnek szánt veteményes közé ürít, vagy éppen levadássza az odaédesgetett madarakat. És akkor még nem is beszéltünk a fertőzésekről, a kandúrok, vadállatok által okozott sérülésekről, vagy éppen a nem kívánt szaporulatról…

Egy szó, mint száz, a felelős gazdik beláthatják, hogy a cicáknak éppen úgy a telken belül van a helyük, ahogy a kutyáknak és a többi háziállatnak. Ezt a ruganyos, könnyed macskák esetében nehezebb elérni, de azért nem lehetetlen. 

bruev/istockphoto.com

A meglévő udvar átalakítása

A kerítés elkerülhetetlen, ha az udvarodon szabadon szeretnéd engedni a cicádat, és bizony nem is akármilyen kerítésre lesz szükséged. Olyan zárt telekhatárt kell kiépítened, aminek a rácsai között és alatt sem fér ki a macska. Ez drága mulatságnak tűnik, de a mai kerítések túlnyomó többsége megfelel ezeknek a követelményeknek. A gond gyakran inkább abból szokott lenni, hogy a cicák a kerítés fölött lépnek ki a nagyvilágba, ugyanis felkapaszkodnak rá és egyszerűen átugranak rajta. Megoldhatatlan dilemmának tűnik, de nem az: léteznek már erre a célra kifejlesztett technikák. Nézzük ezeket:

  • Ilyenek a görgők, a kerítés tetején beépített forgó rudak, amik egyszerűen megakadályozzák, hogy a macska megkapaszkodjon rajtuk és átlendüljön a kerítés legfelső pontján. 
  • Egy másik macskabiztos lehetőség, amikor a kerítés tetejéhez, legfelső részéhez hozzáépítenek egy befelé dőlő, rácsos területet. Ezen a döntött tetőn a cica nem tud megkapaszkodni. Ha ez sikerül is neki, a kialakítás miatt nem képes annyira megkapaszkodni, hogy fel is mászhasson rajta. 
  • A harmadik lehetőség kialakítását a szakértők nem javasolják kisgyermek mellé. Ebben az esetben elektromos áramot vezetnek át a kerítésen a gazdik annak érdekében, hogy a cica a telken maradjon. Nem kell aggódnod, nem az egész kerítésben fut az áram, csupán a felső, illetve belső részére rögzített villanypásztorban. A cicák gyorsan megtanulják, hogy kellemetlen élményben lehet részük, amikor megpróbálják elhagyni az udvart, így idővel már nem is próbálkoznak. 

Jöhet egy macskakifutó?

Sokszor költségesebb megoldás, de a cicatulajdonosok sem ismernek határt, ha a kedvencükről van szó – ha pedig a biztonságról, akkor főleg. Erre a célra aligha találnál jobb lehetőséget, mint a kifutó, egyfajta kennel, külön kültéri „szoba” a cicának.

Vásárolhatsz kész kifutókat, de házilag és készíthettek ilyet, testre és méretre szabva az igényeiteknek, elképzeléseiteknek. Ne gondolj lehangoló, rácsos végeredményre, hiszen a kifutóban helyet kaphatnak a fák, a virágok, lehet zöld területen, elrejthettek benne kaparófákat, játékokat, pihenőhelyet is kedvencetek legnagyobb örömére. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!