Loro Parque – őserdei csoda egy kis szigeten

Loro Parque – őserdei csoda egy kis szigeten

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Loro Parque – őserdei csoda egy kis szigeten

A Loro Park Spanyolország egy kicsi, ám közkedvelt szigetén, Tenerifén található. A Kanári-szigetcsoporthoz tartózó, rendkívül változatos felszínű sziget a legnépszerűbb úti célja az Európán belüli egzotikus kalandra vágyóknak. De mit is találunk ebben a csodás állatkertben?

Izgalmas környezet

Tenerifére akkor is érdemes ellátogatnunk, ha egyébként nem ezt a népszerű szigetet választottuk nyaralásunk helyszínéül. A szomszédos szigetekről kényelmes kompokkal, de akár helikopterrel, repülővel is megérkezhetünk.

Rendszeresen indulnak járatok Spanyolország nagyobb városaiból is az óceánon található úti célokhoz, egyszóval az alternatívák közül mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat. Mindenesetre Tenerife garantáltan izgalmas: a szigeten magasodó Teide (ami 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb pontja) hófödte csúcsaival tökéletes ellentét mutat a parton uralkodó kánikulával.

Tekintve, hogy a szigetek kizárólag vulkanikus kőzetre épülnek, éppen a Loro Park szomszédságában találunk egy megdöbbentő látványt nyújtó, fekete homokos strandot.

A papagájparkról

A parkot eredetileg a papagájok paradicsomának szánták, ám az évek során olyannyira kinőtte magát az állat- és növényvilág, hogy a Loro Park immáron a Kanári-szigetek egyik legnagyobb attrakciójának bizonyul. Mindazonáltal a helyszín a papagájok számára ma is jelentős, a park a világ legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet.

Erre az alapra épültek a különböző előadások, úgy, mint a Loro show, avagy a papagáj show. A park egy megjelölt termében menetrendszerűen, naponta többször is megtekinthetjük, mire képesek a jól betanított madarak, sőt, ha szerencsések vagyunk, akár meg is foghatjuk, röptethetjük az állatokat.

Akik természet közelibb élményre vágynak, azok látogassanak el a park Katandra Treetops elnevezésű részére, ahol a szabadon szálló, számtalan madárfajt közvetlenül szemügyre vehetik.

Európában egyedülálló

A park számtalan, „Európában (sőt, a világon) egyedülálló” címkével büszkélkedhet. A kert által állított delfin show-medence Európában a legnagyobb, de a világ legméretesebb fedett pingvin kiállítása is itt található. A cápa alagút Európában, míg a bejáratnál fogadó thai falu Thaiföldön kívül számít a legnagyobbnak.

A park csak a második helyen áll Európában a kardszárnyú delfineket illetően, de ez a helyezés is dicséretesnek számít.

Ha már itt tartunk, tekintsünk kicsit túl a kert falain, ugyanis a szigeten található Siam Park elnevezésű hely ugyancsak a tulajdonosok kezében van. A legnagyobb vízi park, amit Európában találunk, kombinált jegyeket kínál a két létesítmény kedvező áron történő megtekintéséhez, így erről a lehetőségről érdemes előzőleg tájékozódni.

Látványos orca show

A szerencsések – na meg a célzott hajóutakon részt vevők – természetes környezetükben is megtekinthetik az ugrándozó palackorrú és kardszárnyú delfineket. Ezzel szemben, akik egészen biztosra mennének, és garantáltan szeretnének közelebbről megszemlélni néhány állatot, azoknak kiváló választás a park megtekintése.

A 2006-ban érkező, négy fiatal kardszárnyú delfin már évek óta komplett attrakcióval várta a látogatókat. Azóta a csapat gyarapodott, a Kohana elnevezésre hallgató egyed egy borjút hozott a világra, majd miután megérkezett a hatodik orca is, teljes lett a csapat.

Külön érdekesség, hogy ha műholdkép segítségével rákeresünk a parkra, akkor a méretes medencében éppen egy, az oldalán sütkérező kardszárnyú delfint fedezhetünk fel. 

Szervezett show-k

Érintőlegesen már említettük a különböző show-kat, de fel kell hívnunk a figyelmet rá, hogy a parkban célszerű a lehetőségeket összehangolni, és felállítani egy ideális útvonalat – jelentősrészt a bejártnál kapott térkép is erre épít. Nem csupán azt láthatjuk rajta, hol találjuk az állatokat, látványosságokat, hanem azt is megtekinthetjük, milyen időpontokban indulnak a show-k, különböző attrakciók (pl. etetés).

Egy hosszúra nyúló délelőttel, délutánnal, de inkább egy nappal érdemes kalkulálnunk, ha mindenre sort kerítenénk, ám feltétlenül érdemes megtekintenünk az összes kínálkozó lehetőséget. Felejthetetlen élményt nyújtanak, ugyanis a több méter magasra ugró delfinek, a csobbanó orkák, a csúszdázó fókák, de a Planet Life elnevezésű kisfilmre is érdemes figyelmet fordítanunk. 

Amit jó tudni

Az idomárok jól láthatóan bensőséges kapcsolatot ápolnak az állatokkal, s ez nem csupán a több éves munkának, hanem az előzetes képzéseknek is köszönhető. Minden egyes show, attrakció felülmúlhatatlan környezetben kerül előadásra, de nem árt tisztába kerülni néhány fontos tudnivalóval.

Az orka és a delfin show a legközkedveltebb program, ide célszerű kicsit előbb érkezni, hogy testhezálló ülőhelyet választhassunk. Az orka show-hoz kivetítő is dukál, amin az előadás során érdekes információkkal gazdagodhatunk, ám addig is vicces szóbuborékokkal, és a közönségből felvett szituációkkal szórakoztatnak bennünket.

Bár be is mutatják, már az érkezéskor kalkuláljunk vele, hogy a kardszárnyú delfinek több méter messzire elfröcskölik a vizet, ezért az első sorban ülők esőkabátot fognak kapni – akik ezt inkább megúsznák, üljenek távolabb a medencétől. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást