Ez lenne a gyógymód az Alzheimer-kórra?

Ez lenne a gyógymód az Alzheimer-kórra?

Címlap / Életmód / Ez lenne a gyógymód az Alzheimer-kórra?

Az Alzheimer-kór ellen folytatott harc újabb állomásához érkezett. A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói ugyanis felfedeztek egy olyan anyagot, ami a betegség két legfontosabb indikátora ellen hat, vagyis a tau-fehérje-lerakódásokat és a béta-amiloid fehérje csomószerű plakkjait is képes blokkolni. És hogy mi ez a csodaszer, ami végre áttörést hozhat a kór kezelésében? Nos, ez a legmeglepőbb az egészben: a koffein!

Az Alzheimer-kór világszerte egyre gyakrabban előforduló betegség: míg 2005-ben több mint 24 millióan szenvedtek demenciában (ennek megközelítőleg 70 százalékát tették ki az alzheimeres betegek), addig 2010-ben ez a szám már 35 millióra nőtt. Magyarországon jelenleg a 65 év felettiek 5 százaléka és a 80 év felettiek 20 százaléka szenved ebben a betegségben.

A legjobb gyógymód a megelőzés

Mivel az Alzheimer-kór pontos kiváltó okát egyelőre nem ismerjük, a legtöbb, amit tehetünk, hogy kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre. Ebben a kutatások szerint több életviteli tényező is szerepet játszhat. A napi rendszerességgel végzett sportolás, a folyamatos tanulás és az időskori oktatásban való részvétel például „frissen tartja” a gondolkodást, így csökkenti a betegség kialakulásának valószínűségét, de hasonlóan jótékony hatású lehet a megfelelő, omega-3 zsírsavakban gazdag étrend követése is. 

Mindezek alkalmazása azonban még nem jelenti azt, hogy a betegséget vissza lehetne fordítani. Az ismertetett módszerek sokkal inkább a prevenciót szolgálják, illetve a már megkezdődött demencia lassítását eredményezhetik. Természetesen ezeknek a folyamatoknak a hatékonysága sem biztosított, hiszen az Alzheimer kialakulásában sok más tényező is szerepet játszik, amire komoly figyelmet kell fordítani. A genetika mellett például a környezeti tényezők is fontosak lehetnek, mint a korábbi fejsérülések, cerebrovaszkuláris történések, a magas vérnyomás, cukorbetegség és a depresszió, illetve olyan szocio-ökonómiai sajátosságok is szerepet játszhatnak, mint­hogy az iskolázottabbaknál, a jobb jövedelmi helyzetben lévőknél ritkábban fordul elő a kór.

A már kialakult betegség ugyanakkor visszafordíthatatlan, és mivel a diagnózis pontos felállítása is nehézkes, biztosan csak a boncolást követően lehet megállapítani, hogy egy beteg biztosan alzheimeres volt-e.

Egy lehetséges megoldás

Ezt a nagyon is aggasztó helyzetet árnyalja most egy frissen kutatás. A Bonni Egyetemen és a Lille-i Egyetemen fehér egereken végzett vizsgálatok ugyanis azt bizonyították, hogy a koffeinnek fontos hatása lehet a már kialakult betegség kezelésében.

A kutatás szerint ugyanis a koffein bizonyos receptorokat blokkol az agyban, és ez azokra a plakkokra és zárványokra is hat, melyek az Alzheimer-kór hátterében állnak. A Neurobiology of Aging című szaklapban két részletben publikált tanulmány szerint a koffein tehát a tau-fehérjék lerakódásai és a béta-amiloid plakkok ellen is képes felvenni a harcot, amik a betegség két legfontosabb indikátorainak tekinthetőek.  

Ezek az eredmények tehát nagyon kecsegtetőek, a Német Geriátriai Társaság egykori elnöke, Werner Hofmann szerint azonban még hosszú út áll a kutatások előtt, hiszen a vizsgálatokra szánt szűkös források miatt a munka nem tud a kellő ütemben haladni. A lehetséges gyógymódok feltárása persze ennek ellenére tovább folytatódnak, először újabb állatkísérletekkel, majd a későbbi szakaszban klinikai vizsgálatokkal is. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást