Lehet, hogy neked is van! Így ismerd fel pszichés problémádat testi tüneteid alapján

Lehet, hogy neked is van! Így ismerd fel pszichés problémádat testi tüneteid alapján

Címlap / Életmód / Egészség / Lehet, hogy neked is van! Így ismerd fel pszichés problémádat testi tüneteid alapján

Számtalan orvosnál jártál már, de igazán egyik sem segített? Több tonna kórházi lelet, diagnosztikai dokumentum, szakorvosi irat porosodik a polcodon, de a betegség még mindig nem múlt el? Gondoltál már arra, hogy testi tüneteidet lelki problémák okozhatják?

A hosszan tartó, kezeletlen stressz, a rossz családi vagy munkahelyi körülmények mindenkire másként hatnak. Egyéni genetikai tulajdonságainktól függ, hogyan küzdünk meg a ránk nehezedő nyomással. Szervezetünk reagálását orvosi műszerekkel mérhetjük, de ha valóban odafigyelünk magunkra, mi magunk is megfigyelhetjük, milyen megküzdési stratégiát használ a testünk stresszhelyzetben. A hirtelen jött, váratlan stressz szinte mindenkinél azonos tüneteket produkál. Ilyen a heves szívverés, izzadás, táguló pupillák stb.

A hosszan tartó vagy rendszeresen ismétlődő stressz azonban más reakciókhoz vezet. Egyeseknek megnő a savtermelésük, másoknak leesik a vérnyomásuk, de vannak, akik gyomorpanaszokat figyelnek meg magukon, hirtelen hányni kezdenek vagy nem kapnak levegőt.

A leggyakoribb, stresszel összeköthető közérzeti zavarok: a megmagyarázhatatlan félelem, alvászavar, depresszió, kimerültség, érdektelenség, szexuális örömérzet csökkenése. Igazi szervi problémák nélkül is további szervi működésbeli zavarok alakulhatnak ki. Például légzési-, keringési zavarok, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok, szexuális zavarok, bőrtünetek, és még hosszan sorolhatnánk.  

A házi orvosi rendelőkben megforduló betegek fele pszichoszomatikus tünetek miatt keresi fel orvosát. Ezekre kap gyógyszert, amely elnyomja a tüneteket, ám a valódi okokat nem szünteti meg.

Ezek az úgynevezett pszichoszomatikus tünetek, amellyel a tudatalattink kommunikálni próbál. Ez a kommunikáció egyre hangosabb, egyre erősebb lesz, amíg a tudat meg nem hallja, amíg észre nem vesszük magunkon, hogy rossz úton haladunk, változtatnunk kell a dolgokon. A házi orvosi rendelőkben megforduló betegek fele pszichoszomatikus tünetek miatt keresi fel orvosát. Ezekre kap gyógyszert, amely elnyomja a tüneteket, ám a valódi okokat nem szünteti meg. Ahogyan a fájdalomcsillapító sem szünteti meg a fogfájás okát, csak a fájdalmat, azt is csak egy rövid időre. A beteg tehát beszedi a pirulákat, majd újra elmegy az orvoshoz, mondván, hogy nem használt, netán újabb tünetei jelentkeztek.

Észrevétlenül egy ördögi körben találja magát az orvos és a beteg is. Az orvos a páciensre haragszik, aki hetente megfordul nála, valamilyen újabb problémával, a beteg pedig az orvost hibáztatja, mert az képtelen segíteni, holott ez lenne a munkája. Nem ritkán nyílt ellenségeskedéssé fajul a dolog a rendelőben. Ez a negatív légkör tovább súlyosbítja a beteg helyzetét, aki inkább másik orvost keres és minden kezdődik elölről.

Kép forrása: GeorgeRudy/depositphotos.com

Ha a fentebb említett testi tünetek nem tudatosítják az emberben, hogy valamit változtatnia kell az életén, akkor azok tovább erősödhetnek. Előfordul, hogy a ránk háruló társadalmi, szociális vagy családi terhelés eredményez ilyen zavarokat. A stressz bármilyen formában megjelenhet: háborúk, természeti katasztrófák, szociális körülmények, súlyos betegség, haláleset, válás, munkahely elvesztése. Vannak bizonyítékok amellett, hogy bizonyos szükségletek, érzelmek, megküzdési stílusok is növelhetik a pszichoszomatikus zavarok kialakulásának valószínűségét.

Mindenkinek van gyenge pontja. Ez nem csak átvitt értelemben igaz, hanem testi szinten is. Egyesek stresszhelyzetben elájulnak, tehát mentálisan elmenekülnek a helyszínről, mert így reagál szervezetük. Van, akit ha sok sérelem ér és ez összegyűlik, köhögőrohamot kap, szeretne egyszerre megszabadulni a sok fájdalomtól. Előfordul, hogy meg kell játszanunk magunkat, nem merjük feltárni valódi énünket, s ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy mégis muszáj, akkor jelentkezhet arcideg görcs.

A bélrendszer panaszai általában olyan embereknél jelentkeznek, akik képtelen az elengedésre (vagy épp a megtartásra) vagy hosszú távon egy olyan szituációba kényszerültek, melyre nem voltak felkészülve. A migrén legtöbbször olyanoknál jön elő, akik maximalisták, túlhajszolják magukat és nem tűrik a kritikát. Kimutatták, hogy vannak, akik az átlagosnál gyakrabban reagálnak a stresszre átmeneti vérnyomás-emelkedéssel. Ők nagyobb valószínűséggel lesznek hipertóniások. Mások az átlagosnál több gyomorsavat választanak ki, náluk valószínűleg a gyomor nyálkahártyája fog annyira károsodni, hogy fekély alakul ki.

Ahogy a klinikusok rájönnek, hogy a betegségek megjelenésében milyen nagy szerepe van az olyan környezeti tényezőknek, mint a család, a párkapcsolat, a munkahely, egyre nagyobb szerep jut a gyógyításban pszichiátereknek, pszichológusoknak és kineziológusoknak. Egy testi tünet megértése komoly önismeretre ösztönöz ugyanis.

A testnyelv szakértői szerint meg kell vizsgálni azt is, hogy a test melyik oldalán jelentkezik a nem kívánt tünet. Ha a jobb oldalon, akkor az apához vagy egy férfihez fűződő viszonyban lehetnek gondok. De ide tartozik az ész és a racionalizmus, valamint a külvilághoz és a jövőhöz fűződő érzelmeink is. A bal oldal a női oldal. Itt az édesanyával vagy egy nővel kapcsolatos problémára hívja fel a figyelmet a betegség. Továbbá a bal oldal jelképezi a belső érzelmeket, a múltat és a magánéletet.

Természetesen túlzás lenne azt állítani, hogy egy romlott étel elfogyasztása után jelentkező tünetek, mint a hasmenés, emésztési problémák valamilyen párkapcsolati konfliktussal függenek össze. Ahogyan az is nevetséges feltevés, hogy a félelem, a biztonságérzet hiánya miatt tör ránk 5-6 óránként az éhség. Vannak természetes testi folyamataink, amik nem mindig pozitívak, de ettől még nem kell messzemenő következtetéseket levonni belőlük.

Ám ha egy tünet gyakran ismétlődik, rendszeresen felerősödik, akkor érdemes egy percre elgondolkodnunk, hogy milyen életkörülmények indokolhatják. Enyhébb esetekben szakember segítsége nélkül, a saját megérzéseinkre is hagyatkozhatunk. Tegyük fel a kérdéseket: Mi bánt? Mivel kapcsolatban van most rossz érzésem? Kivel kapcsolatban érzek szorongást, frusztrációt, dühöt? Mit tegyek, hogy ez megszűnjön? Engedjük felszínre törni az elfojtott érzéseinket, gondolatainkat, ezáltal megoldáshoz jutunk!

Végül álljon itt néhány gyakori testi panasz, amely mentális okokkal függhet össze:

Alacsony vérnyomás: félelem a felelősségvállalástól, nem mersz elmenni a végsőkig, pedig szeretnél
Alkoholizmus: vágy a konfliktusmentes életre, a barátságos kapcsolatokra, megértésre, segítségre
Álmatlanság: nyugtalanság, félelem, bűntudat, amelyre nem találsz megoldást. Félelem a kiszolgáltatottságtól, a védtelenségtől vagy a haláltól
Bélpanaszok: a szükségtelen dolgokat is félelemmel engeded el, ellenséges érzelmeket táplálsz egy személy vagy élethelyzet iránt
Bőrbetegség: túlzottan zárkózott és kemény vagy, nehezedre esik a gyengédség, elfojtott haragot érzel. A bőrkérgesedés egy önmagad számára kifejlesztett védőpáncél, mert veszélyben érzed magad

Cukorbetegség: szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet, valaki szeretetét
Csípőbántalmak: önbizalomhiánytól szenvedést életed egyes területein, félsz az előrelépéstől
Csonttörés: merevséget jelez, a gyógyulási idő alatt változtatnod kell ezen         
Daganat: régi sérelmeket, megrázkódtatásokat őrzöl, melyeket nem akarsz elengedni, lelkiismeret-furdalásod van
Depresszió: menekülés az aktivitástól
Derékfájás: túlhajszolt életmódra figyelmeztet
Elhízás: boldogtalan vagy, úgy érzed, nem vagy fontos, kilátástalannak látod a jövőt
Emésztési probléma: valamit nem tudsz megemészteni, lenyeled a mérged
Érproblémák, vérproblémák: szeretet áramoltatásának problémájára utal
Fülbetegségek: nem akarsz meghallani valamit, nem figyelsz a belső hangodra
Frigiditás, impotencia: félelem az ismeretlentől, az odaadástól, az önkontroll elvesztésétől, a haláltól, a megnyílástól, és a sikertelenségtől
Gerincproblémák: támaszt keresel, vagy túl sok a teher rajtad. A gerinc az egyenesség, őszinteség, emberség jelképe
Gyomorfekély: elfojtod az agressziódat
Gyulladás: nem tudsz feldolgozni egy problémát, mert félsz tőle
Kóros soványság: megtagadod az életet, elfojtod a nemiséged, bűntudatod van
Magas vérnyomás: merev vagy, görcsölsz egy problémán, de nem tudod megoldani
Májbetegségek: dühös, mérges és haragvó vagy
Női szervek betegségei: nem éled meg a nőiséged, elutasítod a szexualitást
Nyaki problémák: nincs összhangban az eszed és a szíved, mást súg az egyik, mint a másik
Reuma: önmagad vagy kapcsolataidat nem tudod elfogadni
Székrekedés: nem szeretsz adni, ragaszkodás valamihez vagy valakihez
Szembetegségek: valamit nem akarsz meglátni
Szívpanaszok: túl sok benned a gyűlölet és a részvét, nem a szíved szerint élsz
Szürke hályog: „redőny”, nem akarsz meglátni, észrevenni valamit
Zöld hályog: visszafojtott könnyek
Tüdő: szabadság, kapcsolat a külvilággal, kommunikációs problémák
Vastagbél-, aranyérproblémák: szorongásra, félelemre utal
Vesebetegség: félelemre utal, jelképezi az emberi és párkapcsolatokat
Vesekő: a párkapcsolatodban nincs elég energia, lelkesedés

Kép forrása: photographee.eu/depositphotos.com

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!