Az 5+1 legszebb vár Magyarországon, amit élőben is látnod kell

Az 5+1 legszebb vár Magyarországon, amit  élőben is látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Az 5+1 legszebb vár Magyarországon, amit élőben is látnod kell

Gyönyörű idő ígérkezik a hétvégén, így minden körülmény adott lesz egy romantikus várlátogatáshoz. Magyarország nincs híján a különleges szépségű, vagy a kissé romos, de mégis ódon gyönyörrel rendelkező váraknak, így ezekből készítettünk nektek egy listát a teljesség igénye nélkül.

Sárospatak

Érdemes az 500 forintos papírpénz hátulján látható sárospataki várat élőben is megcsodálni, hiszen az épületegyüttes és az azt körülvevő varázslatos vidék igazán magával ragadó. A várkastélyt és a város erődítéseit Perényi Péter építette a 16. században, majd a későbbiekben Lorántffy Zsuzsanna hozományaként Rákóczi-birtok lett a terület.

Hétvégi programnak kitűnő, hiszen a környéken számos látnivaló, múzeum, emlékház, és isteni ételeket kínáló csárda van. Bővebb információt itt találsz.

Sárospataki vár
Sárospataki vár

Regéc

A regéci vár jelenleg kissé leharcolt állapotban van, de épp nemrégiben indultak meg a felújítási munkálatok. Ettől függetlenül azonban látogatható, és ki ne szeretné megnézni azt a helyet, ahonnan a kilátás leírhatatlanul szép?

A várat 1298-ban említik először a dokumentumok, azóta számos tulajdonosváltást élt meg, de talán arról a legismertebb, hogy II. Rákóczi Ferenc itt töltötte gyermekkorát. A közelben található a sárospataki vár is, így egy csapásra két legyet is lehet akár ütni a kirándulás alkalmával. További információt ide kattintva találsz.

Csókakő

A Székesfehérvártól nem messze található Csókakő községben található az ottaniak nagy büszkesége, a csókakői vár. Állapotát tekintve egyre szebb, hiszen az elmúlt években számos részét felújították.

A vár az Árpád-korban épült, és sokáig a török hódoltság alá tartozott. 

A környezet nagyon barátságos, a hegytetőről pedig gyönyörű kilátás nyílik az elterülő vidékre. Tökéletes úti cél akár egy romantikus kirándulásra is, hiszen a környéken lehetőségetek van finomabbnál finomabb borokat is megkóstolni. Itt találsz bővebb információt.

Csókakő vára
Csókakő vára

Eger

Az egri vár az egyik legnagyobb, legszebb, és legismertebb a magyar várak közül.

A Dobó István Vármúzeum érdekes gyűjteménnyel várja a látogatókat, ahol sok mindent megtudhatunk a török kori csatákról, a vár lábánál pedig Gárdonyi Géza házát is meglátogathatjuk. 

Mindemellett maga a város is remek programlehetőségeket kínál: isteni borok, éttermek és fürdők várják a látogatókat.

A kiránduláshoz itt találsz meg minden szükséges infót.

Eger vára
istockphoto

Gyula

A gyulai vár épülete tekintélyt parancsolón magasodik az előtte elterülő tó fölé.  Egészen ámulatba ejtő az épület eleganciája és komolysága, esti kivilágításban pedig még magasztosabb látványt kelt.

A vár a középkorban épült gótikus stílusban, és ez Európa egyetlen épségben fennmaradt síkvidéki téglavára.  Az ide látogatók megtekinthetik az épületben működő múzeumot, de a várszínház előadásai is remek szórakozási lehetőséget kínálnak.

Ozora

Az ozorai Pipo Várkastélyt gótikus stílusban építették, a firenzei Filippo Scolari kezdeményezésére.

Az építkezéseket Ozorai Pipo, Zsigmond Király egy híres lovagja folytatta, aki itt szeretett bele Ozorai Borbálába. Az épület az itáliai városi palotákra emlékeztet, melynek köszönhetően igazi romantikus hangulatba kerülhetnek a látogatók. Bővebb infó itt.

Ozora vára
Ozora vára – Programturizmus.hu

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!