Legszebb magyar nemzeti parkjaink

Legszebb magyar nemzeti parkjaink

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Legszebb magyar nemzeti parkjaink

A közelgő gyereknapra és a nemzeti parkok napjára való tekintettel a nemzeti parkok nagy része kiemelt programokkal várja az érdeklődőket. Lássuk a leghíresebb magyarországi parkokat és látnivalóikat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az idén 1 éves nemzeti parkhoz nem kisebb látnivalók tartoznak, mint a Káli-medence, a Tihanyi félsziget, a Kis-Balaton, a Keszthelyi hegység és a Pécselyi-, illetve a Tapolcai-medence. Ezekhez társulnak még a Magas-bakonyi és a borairól méltán híres Somló Tájvédelmi Körzetek is.
Egyedi látnivalók ezért a tihanyi levendulaföldek, a Szent György-hegyi bazaltorgonák, a Tapolcai Tavasbarlang, a somlói szőlők, de akár a balatonfüredi Lóczy-barlang, vagy a Diás szigeten található Fekete István emlékhely és Matula ház is.

Kép forrása: www.bfnp.hu

Aggteleki Nemzeti Park

Nevéből is kikövetkeztethető, hogy ehhez a nemzeti parkhoz tartozik az Aggteleki Cseppkőbarlang, valamint a felszínen elterülő park is. A cseppkőbarlangban található cseppkövek óriási eszmei értéket képviselnek.
Amellett köztudott, hogy nagyon sokáig tart, amíg egyetlen millimétert is hosszabbodnak, így fokozottan védett természeti kincsnek számítanak.

Kép forrása: anp.nemzetipark.gov.hu

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park az átlagmagasság szempontjából a legmagasabban fekvő nemzeti parkunk. Így aki friss és jó levegőre vágyik, az akár csak emiatt is jól teszi, ha ide látogat.
Kifejezetten híres lepke- és rovarfaunájáról, emellett több olyan madárfaj is él itt, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg az országban. Ezek a madarak alacsony számuk miatt fokozottan védetteknek számítanak.

Kép forrása: www.bnpi.hu

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A budapesti székhelyű nemzeti parkhoz Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megyei területek is tartoznak. Turisták, kirándulók által kifejezetten látogatott barlangok és turistalátványosságok találhatóak meg itt.
Talán legismertebbek ezek közül a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangok, illetve a Sas-hegy.

Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park

A gyönyörű Fertő tó partján elterülő nemzeti park látványosságairól és programjairól egyaránt híres. Lehetőség van csónakkal vagy kenuval végigevezni a tó nádasán, vagy kerékpártúrán részt venni a tó körül, de akár lovaskocsival is végiglátogathatjuk a nevezetességeket.
A Hanság jellegzetes, mondabeli figurájának számít Hanyi (vagyis hansági) Istók, aki a népi történetek szerint a lápban lakott, ujjai között úszóhártya volt és nem szeretett emberek között lenni.

Kép forrása: www.ferto-hansag.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Dél-Dunántúlon található nemzeti park nem csak természeti, de kulturális kincseiről, emlékeiről is híres. Különösen igaz ez az állattartásra, ugyanis eredetileg rengeteg háznál tartottak errefelé például cikta juhot, különösen a sváb családoknál.
Ebből készítették a sváb asszonyok a híresen meleg és vastag kötött zoknijukat, a „fuszekli”-t és szintén a cikta juh gyapjából készült a mesteremberek papucsa is, a „pacsker”.

Kép forrása: www.ddnp.hu

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyon a hagyományos turistalátványosságokon, vagyis a Pusztán és a Kilenc lyukú hídon kívül még számtalan más dolgot is érdemes lehet megnézni.
Ilyen például a Madárpark, a Vadaspark, a Hortobágy-Halastavi Kisvasút, a Kézművesudvar vagy más néprajzi kiállítások. Működik a Hortobágyon vonuláskutató állomás is, amely a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozását követi.  

Kép forrása: www.hnp.hu

Kunsági Nemzeti Park

A Kunsági Nemzeti Park központja Kecskeméten található. Ehhez a parkhoz tartozik például Bugac, és az ott látogatható Pásztormúzeum, ahol a pásztorok mindennapjaival, használati tárgyaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Nagyon érdekes látnivaló a Tiszaalpáron megtalálható falu rekonstrukció, amely Árpád-kori falvak épületeit, elrendezését mutatja be. Tiszaszigetet sokáig az ország legalacsonyabb pontjának tartották, majd később kiderült, hogy valójában tőle nem messze, a Tisza másik partján, Szeged-Gyálaréten van ez a földrajzi pont.

Kép forrása: knp.nemzetipark.gov.hu

Kőrös-Maros Nemzeti Park

A nemzeti park ideális hely a természet iránt érdeklődőknek, így kiváló családi program lehet ide ellátogatni. A park biciklitúrákat, éjszakai madármegfigyeléseket szervez és rengeteg más olyan programot, amely hasznos lehet az élővilággal, néprajzzal vagy történelemmel kapcsolatos ismereteink bővítése szempontjából.
Ugyanezt támogatandó a nemzeti park rendelkezik erdei iskolákkal és tanösvényekkel is. Olyan madarakat figyelhetünk meg például, mint a parlagi sas vagy a vörös vércse.

Kép forrása: www.kmnp.hu

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrség onnan kapta nevét, hogy a honfoglaló magyarok ide építettek őrtornyokat, amelyek védték az ország nyugati kapuját. Az Őrségi Nemzeti Park idén ünnepli megnyitásának 10. évfordulóját, ezzel Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjának számít.
Őrzi a tájegység olyan jellegzetes építkezési szokásait, mint például a csak itt megtalálható „emeletes kástulya”, vagyis kamra. Több növény kizárólag itt él, amelyek védelmére különös gondot fordítanak.
Magas páratartalmának és a sok csapadéknak köszönhetően az ország egyik gombákban leggazdagabb területe. A park legnagyobb részét erdő borítja, így kirándulásra, természetjárásra ideális helyszín lehet mindenkinek.

Kép forrása: onp.nemzetipark.gov.hu

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!