Életmód / Ezotéria

Íme a 7 legnépszerűbb spirituális tanító

A londoni Watkins Mind Body Spirit Magazine online könyvesboltja 2016-ban is elkészítette azt a listát, amelyre azok a ma is élő, erős spirituális befolyással bíró személyek kerülhetnek fel, akik sokat tesznek az emberi gondolkodásmód, illetve a világ pozitív irányba történő megváltoztatásáért. Ha úgy érzed, hogy rád férne a fejlődés e téren, érdemes figyelmet szentelned az alábbi hét – a felmérés alapján legnépszerűbb – spirituális tanító munkásságának.

Dalai Láma

A lista elején a világ egyik legismertebb és egyben legtitokzatosabb embere, a Dalai Láma áll. Az 1959 óta száműzetésben élő tibeti vallási- és politikai vezető 1989-ben Nobel-békedíjat kapott. Az általa viselt tisztség mindenkinek mást jelent: vannak, akik „istenkirályként” tisztelik, mások úgy vélik, ő egy élő buddha.

Önéletírásában a következőképpen fogalmazta meg, ki is ő valójában: „Emberi lény vagyok én is, történetesen tibeti, aki úgy döntött, hogy buddhista szerzetes lesz.” A Dalai Láma spirituális népszerűségét mondanivalója egyszerűségének, valamint közvetlen személyiségének köszönheti. Fő gondolatai között a mindent felülmúló szeretet, az önmagunk és mások iránt érzett tisztelet, valamint a felelősségteljes cselekedetek szerepelnek.

Ferenc pápa

A katolikus egyház 266. vezetője az előkelő második helyen végzett a listán. Az argentin származású teológus-pap 2013 márciusától látja el vezetői feladatait az egyház élén. A BBC News egyik írása szerint Ferenc pápa a világ vezető politikusainál is népszerűbb. Az egyszerű életmódot folytató pápa az őt övező különleges tiszteletet többek között intelligenciájának és szerény személyiségének köszönheti.

Egy vele készített interjú során kinyilatkoztatta a boldogság elérésével kapcsolatos álláspontját, mely szerint a békés és boldog élet receptjének fő hozzávalója az „élni és élni hagyni”-elv követése. Ezen kívül fontosnak tartja a nagylelkűséget; a higgadtságot; a negatív gondolatoktól való tartózkodást; a természet tiszteletét és védelmét; azt, hogy a szülők elegendő időt töltsenek a gyermekeikkel; mások hitének tiszteletben tartását, valamint a békéért való munkálkodást.

Olvastad már?  4 agytörő feladvány, amit csak a legokosabbak tudnak megoldani

Desmond Tutu

Dobogós helyen, harmadikként végzett a dél-afrikai származású Nobel-békedíjas Desmond Tutu anglikán egyházi vezető, emberi jogi aktivista is. Nobel-békedíját 1984-ben kapta. Híresek a szegénység és a rasszizmus elleni felszólalásai, de szót emelt többek között az AIDS, a szexizmus, valamint a homofóbia ellen is. A tanári végzettségű, de politikai területen tevékenykedő érsek 2013-ban kampányt folytatott az azonos neműek házasságáért.

Fő gondolatai a megbocsátás körül forognak. Vallja, hogy a megbocsátás által nem csak mi magunk, de ellenségünk is meggyógyul, és minden egyes megbocsátás hozzájárul a világ átalakulásához.

Eckhart Tolle

Eckhart Tolle német származású kanadai író, spirituális tanító, aki a negyedik helyet foglalja el a listán. Népszerűségét híven tükrözi, hogy A most hatalma című könyve hárommillió, míg az Új föld ötmillió példányban kelt el Észak-Amerikában. Tolle könyvei és beszédei világszerte százezrek életét változtatták meg.

Tanításai középpontjában a jelen pillanat, valamint a gondolat teremtő ereje áll. Úgy véli, hogy életünkben a „most” pillanata a legértékesebb, és hogy a múltnak nincs hatalma a jelen felett. Ezen kívül beszél arról is, hogy az aggódás időpocsékolás, aki panaszkodik, az áldozattá válik, illetve, hogy az ember azt kapja, amit ad.

Deepak Chopra

A lista ötödik helyén az indiai-amerikai származású, orvos végzettségű író, Deepak Chopra áll. Dr. Chopra a New Age mozgalom egyik kiemelkedő alakja. Orvosként az alternatív gyógyászat híve, úgy véli, hogy az ősi indiai orvoslás, az Ayurvéda, valamint a modern medicina kombinációja a leghatékonyabb módja a gyógyításnak, mivel ez a módszer nemcsak a testet kezeli, de a tudattal is foglalkozik.

Az író nagy hangsúlyt fektet a tudatra és a tudatosságra. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul közvetlensége és fejlett humorérzéke, valamint az is, hogy műveit mindenki számára érthető nyelvezettel írja. Fő témája a boldogság megtalálása.

Olvastad már?  5 spirituális visszacsatolás, ami arra utal, hogy nagyon rossz úton haladsz

Paulo Coelho

Paulo Coelho brazil származású író, az ENSZ békenagykövete a hatodik helyezett a listán. Coelho világszerte az egyik legnépszerűbb spirituális tanító és szerző.

Saját bevallása szerint azért ír, hogy választ kapjon a kérdésre, ki is ő valójában. Egyszerű és közérthető nyelven szól az emberekhez, valószínűleg ennek is köszönheti rendíthetetlen népszerűségét.

Könyvei hatvanhárom nyelven, százötven országban, több mint százmillió példányban jelentek meg. Művei a boldogság kereséséről szólnak.

Alice Walker

Az afroamerikai író- és költőnő a 100-as lista hetedik helyén áll. A feminista mozgalom egyik képviselőjeként főbb irodalmi témái a faji és nembeli konfliktusok.

Kedves Jóisten című könyvéből Steven Spielberg 1985-ben Bíborszín címmel filmet készített. E művéért az írónő nőként és afroamerikaiként egyaránt elsőként vehette át a Pulitzer-díjat.

Alice Walker fennen hirdeti az emberek közötti egyenlőséget. Hiszi és vallja, hogy nemre, bőrszínre és társadalmi osztályra való tekintet nélkül, minden ember egyenlő.