Ebben a napszakban jönnek a legkreatívabb ötletek

Ebben a napszakban jönnek a legkreatívabb ötletek

Címlap / Életmód / Egészség / Ebben a napszakban jönnek a legkreatívabb ötletek

Megszámolni sem tudom, hányszor fordult elő, hogy már az ágyban feküdtem, kényelmesen elnyújtózva a takaró alatt, amikor hirtelen eszembe jutott egy jó téma, vagy egy kreatív megoldás egy hetek óta húzódó munkahelyi problémára. És a tudomány szerint nem vagyok egyedül ezzel.

Egy 2019-es brit felmérés során az emberek több mint 40 százaléka mondta, hogy az ágyban fekvés serkenti a kreativitást. Bevallották, hogy a legjobb ötleteik elalvás előtt, az éjszaka közepén vagy közvetlenül ébredés után születnek.

Bármennyire is nagyszerű, ha jó ötleteink vannak, a lefekvés és az agyi aktivitásunk ki-bekapcsolása fárasztó lehet. Bár vitathatatlanul vannak ötletek, amikért érdemes kidörzsölni az álmot a szemünkből, ha rendszeresen felébredünk éjszaka, azzal hosszú távon biztosan nem kedvezünk sem magunknak, sem a kreativitásunknak. Ahhoz, hogy napközben is nagyszerű ötleteink legyenek, időt kell szakítanunk a produktív kikapcsolódásra.

Miért lefekvéskor talál meg bennünket a kreativitás?

A tudósok úgy vélik, azért a takaró alatt fekve találnak meg bennünket a legjobb gondolatok, mert az agyunk nyugalmi állapotban van. Ez pedig elősegíti a neuroplaszticitást, az agy azon képességét, hogy egész életünk során és a tapasztalatokra reagálva módosítja, megváltoztatja és adaptálja mind a szerkezetét, mind a működést.

A neuroplaszticitás támogatja a mintafelismerésnek nevezett kognitív folyamatot: az emberek úgy tanulnak és hoznak döntéseket, hogy mintákat észlelnek és kapcsolatokat teremtenek a rendelkezésükre álló információkon belül.

Ha a nap minden pillanatában elfoglalt valamivel az agyad – e-mailekre válaszolsz, koncentrált munkát végzel, a telefonodon görgetsz, társasági életet élsz –, akkor természetesen az agyad csak akkor tud kreatív munkát végezni, amikor lekapcsolod a villanyt, és a fejed a párnára esik. (A sötétség és a félhomályos megvilágítás szintén elősegíti a kreativitást.)

Kicsit egyszerűbben fogalmazva tehát az agyad akkor tud pihenni és kreatív megoldásokat találni, amikor hagyod unatkozni.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Unalom kell a jó ötletekhez

Az unalom az új ötletek felfedezésének egyik kulcsa. Tanulmányok szerint, ahogy az agy elkalandozik, az agy több kreatív gondolatot produkál. A modern életünkben azonban nem sok unalmat engedünk meg magunknak. Az okostelefonokkal való foglalatosság felváltotta a távolba bámulást és az álmodozást. Ha egy barátunkra várunk, elővesszük a telefonunkat és görgetünk. Ha van néhány percünk egy megbeszélés kezdete előtt, elővesszük a telefonunkat, és görgetünk.

Ezért van az, hogy sokunknak zuhanyzás, vezetés vagy elalvás közben támadnak remek ötleteink, amikor nem tompítjuk el éppen valamivel a gondolatainkat. Ezek a tevékenységek ritka egyedüllétet biztosítanak számunkra, ilyenkor tulajdonképpen robotpilóta üzemmódban működünk, és zavartalanul gondolkodhatunk. Az emberek az unalmat az alacsony termelékenységgel azonosítják. Valójában viszont az, hogy időt szakítunk az unalomra, segíthet az agyunknak kreatívabbá és hatékonyabbá válni.

Időzítsd be az unalmat!

A szakértők szerint a kreativitás napközbeni felébresztéséhez segít, ha betervezel a napodba legalább 15 percet, amikor egészen egyszerűen csak hagyod magadat unatkozni.

Ezt csinálhatod valamilyen félig aktív tevékenység közben, például, amikor vezetés közben nem kapcsolod be a rádiót, de az is segíthet, ha egyszerűen csak ülsz a kanapén és a falat bámulod. A lényeg, hogy ne adj “rágógumit” az agyadnak, csak hagyd szabadon kalandozni. Ha a tudósoknak igaza van, ugyanúgy megtalálnak a kreatív gondolatok, ahogyan lefekvéskor tennék.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!