Otthon / Szórakozás

Az 5 legjobb tanár-diákos film, amitől visszasírod az iskolaéveket

Az 5 legjobb tanár-diákos film, amitől visszasírod az iskolaéveket

Iskolába mindenki járt, kedvenc tanára mindenkinek volt, talán ezért is olyan népszerűek a tanáros-diákos filmek. Mi most a kedvenceinket válogattuk ki, amelyek biztos, hogy neked is eszedbe juttatják a diákéveidet.

Holt költők társasága (Dead Poets Society)

Nehéz olyan filmet mondani a fantasztikus Robin Williams-től, ami nem hagyott mély nyomot bennünk, de a Holt költők társasága talán még így is kiemelkedik a többi közül.

A lelkes irodalomtanárnak elsőre könnyű dolga van, hiszen nem egy nagyvárosi gettóban kell rávennie a diákokat a tanulásra, hanem egy elit gimnáziumban, ám hamarosan kiderül, hogy ezeknek a kamaszoknak is meg kell küzdeniük a maguk démonjaival.

Robin Williams tanárként emlékeztet bennünket arra, hogy milyen fontos volt, hogy kamaszként legyen miben és kiben hinnünk, a jelenet pedig, amikor a diákok egymás után azt mondják: „Kapitány, kapitányom!”, még senkit sem hagyott könnyek nélkül.

Rocksuli (School of Rock)

Ha Jack Blackről van szó, az ember már tudja, hogy egy vicces, szórakoztató és a legkevésbé sem komoly mozira ült be – valami hasonlóra számíthatunk a Rocksulival is, bár a film végére azért kiderül, hogy a sok viccen és a jó zenéken túl van itt valami más is: a rockon keresztül kapcsolódási pontot találnak egymással a gyerekek és a tanár, és bármennyit nevetünk is a filmen, mégis úgy érünk a végére, hogy gombóc marad a torkunkban.

Saját szavak (Freedom Writers)

Hillary Swank tanárként egy olyan osztályba kerül, ahol csupa hátrányos helyzetű és sokat megélt gyerek próbál túl lenni a mindennapokon.

A fiatal pedagógus gyorsan rájön, hogy a hagyományos módszerekkel itt nem sokra megy, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondania a gyerekekről.

Az íráson keresztül arra biztatja őket, hogy mondják el a saját történetüket, ez pedig végül párbeszédet kezdeményez a gyerekek között, és anélkül, hogy talán észre is vennék, toleranciát, önbecsülést és valami olyasmit tanít nekik, ami túlmutat mindenen, amit egy hagyományos középiskolai irodalomórán megtanulhattak volna.

Veszélyes kölykök (Dangerous Minds)

Michelle Pfeiffer ex-haditengerészként kerül tanítani egy belvárosi iskolába, és fenekestül felforgat mindent.

Az idejekorán felnőtt gyerekek, akik bármit megtennének egy kis elismerésért, de bízni vagy remélni már régóta nem mernek, egy merészen új tantervvel és a szokásosnál jóval magasabb követelményekkel találják szemben magukat.

A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben a tanárnő nem hagyja, hogy a diákjai lemondjanak magukról, és hol csellel, hol játékkal, de mindenképpen ráveszi őket, hogy kihozzák magukból a legtöbbet.

Okostojás (Rushmore)

Wes Anderson filmjei mindig kissé szürreálisak és meseszerűek, így nem biztos, hogy a Rushmore falai között azonnal ráismersz egykori saját iskoládra, a tanárnőjébe beleszerető, világmegváltásra készülő, és kudarcait a szőnyeg alá söprő Max Fischer viszont talán minden idők egyik legszerethetőbb filmes kamasza, akinek bájos és kínos viselkedésébe azonnal beleszeretsz, és lehet, hogy még magadat is meglátod benne.

Ha nem a klasszikus, tucatszor megénekelt tanár-diák kapcsolatról szóló filmekre vagy kíváncsi, hanem valami különlegességet keresel a témában, akkor ez lesz a te mozid!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást