Szórakozás / Otthon

A legijesztőbb könyvek, amiket valaha írtak: olvasni is alig mered

Még egyetemista koromban volt egy első (és utolsó) randim egy fiúval, aki a beszélgetés közben azt találta mondani, nem érti, hogyan lehet egy könyv ijesztő, hiszen ott nem tud egyik oldalról a másikra „előugrani a gyilkos a szekrényből”. Na, ő nyilván nem olvasta még ezeket a könyveket.

Stephen King: Az

A borzongás irodalmi királyának szinte bármelyik műve állhatna itt, de nagyon sok rajongó egyetért abban, hogy az Az a mester talán legrémisztőbb műve. Stephen King egy rendkívül komplex világot épített fel a regényében, ráadásul, mint mindig, ebben a könyvben is mesterien csepegteti az információt, az első betűtől az utolsóig izgalomban tartva az olvasót.

A szinte kimondhatatlantól, megnevezhetetlentől való félelem mindannyiunk legősibb, legzsigeribb fóbiáira épít, éppen ezért tud úgy magába szippantani a történet. A kisvárosi környezet bágyadtsága, a gyerek szereplők ártatlansága mind-mind csak még nyomasztóbbá teszik ezt a két kötetes horrort, ami 1986-os megjelenése óta nagyon sokak bohóc-fóbiájának kialakulásáért tehető felelőssé.

A legijesztőbb könyvek, amiket valaha írtak: olvasni is alig meredKép forrása: nito103/depositphotos.com

Robert Bloch: Pszicho

„A neon nem égett. A motel koromsötét. A lány lecsavarta a gyújtást és csak várt. Most már hallotta az esőcseppek monoton dobolását, mögötte pedig mintha sóhajtozott volna a szél. Sötétség vette körül; mintha falként magasodott volna fel minden oldalról. S ő egymagában ül a sötétben. Ez a pénz nem segíthet rajta és Sam mit tehet? Persze, hát rosszfelé fordult; idegen útra. Megásta a saját sírját, most aztán belefekhet. De hát miért is gondol ilyesmire?”

– csak néhány sor az 1959-es klasszikusból, amiből máris láthatod, hogy az eredeti regény van olyan hátborzongató, ha nem még jobban az, mint a belőle készült klasszikus Hitchcock-film. Ahogyan Janet Leigh sikolya sokáig visszhangzik még a nézők fülében, úgy a film alapjául szolgáló könyv sorai is sokáig kísértik még az olvasót az után is, hogy becsukta a fedelét.

Olvastad már?  A sminkek, amiket kár lenne kihagynod idén halloweenkor

Shirley Jackson: Hill House szelleme

A gótikus horrorirodalom egyik klasszikusának számító könyvből már több film és színdarab is készült, újabban pedig a Netflix forgatott belőle sikeres sorozatot, de talán egyik sem olyan hátborzongató, mint a kiváló stilisztikai érzékkel felépített történet.

A klasszikus kísértetsztori díszletei – ódon, elhagyatott ház vérfagyasztó legendákkal és megmagyarázhatatlan jelenségekkel – közé négy karakter érkezik: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Rajtuk keresztül épít fel és mesél el Jackson egy olyan történetet, ami egy ideig biztosan nem fog hagyni aludni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást