A narancsbőr a nők közel 90%-át érinti, főként a comb, fenék és hasi zónákon. Szakértők szerint a narancsbőr szorosan kapcsolódik étkezési szokásainkhoz. A következő tippek segítenek megelőzni vagy felvenni a harcot a cellulitisszel.
1. Méregtelenítés
Az első lépés a szervezet méregtelenítése. Étkezések előtt fogyassz fél liter természetes gyümölcslevet.
Egyes növények rendkívül jó méregtelenítő hatással rendelkeznek, mint a zeller, édeskömény, spenót és az alma, tehát minél többet fogyassz belőlük. Egy másik lehetőség, hogy rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyassz.
2. Egyél vasat
A vastartalmú élelmiszerek amellett, hogy megakadályozzák a vérszegénységet, a narancsbőr kialakulását is megelőzik.
Fogyassz ezért minél több vasban gazdag élelmiszert, mint a mandula, mazsola, lencse, zab, rizs, spenót, sertéshús (sovány).
3. Kevesebb sót
Biztosan szereted, ha az ételnek íze van, de ezt nemcsak a sóval érheted el.
Használj friss fűszernövényeket és csak annyi tengeri sót (ez a legegészségesebb sófajta a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően) amennyi épp szükséges.
4. Teák
Egyes gyógynövényekből főtt teái nagyszerű méregtelenítő tulajdonságokkal bírnak. Ilyen gyógynövény a zsálya, zöld tea, csalán, mezei zsurló, borsmenta, édeskömény, galagonya.
Olvasd el cikkünket a 13 legjobb méregtelenítő teáról!
5. Dobd le a felesleget!
Bár a narancsbőr nemcsak a túlsúllyal küzdő nőket érinti, hanem a vékony nőket is, de tény, hogy a magas zsírtartalmú étrend elhízást okoz, ami tovább súlyosbítja a cellulitist.
6. Hidratálás
Szervezetünk 65-70 százalékban víz, vagyis azok vagyunk, amit lényegében megiszunk. Minél egészségtelenebb folyadékokat veszünk magunkhoz, a szervezet annál többet kell dolgozzon a tiszta víz kiválasztásán és annál több méreganyagot halmoz fel.
Ezért fogyassz napi két liter vizet vagy teát, esetleg természetes gyümölcsleveket. Ha alkoholra vágysz, a bor a legjobb választás. A folyadékpótlás segíti a vesék munkáját, javítja a vérkeringést, megelőzi a székrekedést.
7. Több természetes élelmiszer
Az olajban sült, feldolgozott vagy finomított élelmiszerek, a mesterséges anyagok (színezékek, tartósítószerek, adalékanyagok) mind gátolják a jó emésztést és méreganyagokkal töltik meg szervezetünket.
Ezért fogyassz natúr élelmiszereket nyers vagy párolt változatban.
8. Rostban gazdag táplálkozás
A növényi rostokban gazdag ételek a szép bőr és egészséges test garanciái.
A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és valamint a gabonák (korpa, lenmag, búza) tisztító tulajdonságokkal bírnak, így megelőzik a narancsbőr kialakulását.
9. Ásványi anyagok
Az egészségtelen bőr (narancsbőrös, pattanásos, száraz/olajas) általában mindig valamilyen ásványi anyag hiány miatt alakul ki.
Ezért amellett, hogy rengeteg gyümölcsöt és nyers zöldséget fogyasztunk, minél gyakrabban együnk aszalt gyümölcsöket, káposztát, banánt vagy padlizsánt, hisz ezekben fokozottan megtalálhatók a szervezetünk számára esszenciális ásványi anyagok.
10. Tanld meg főzni az ételeket
Egyszerűen szokás kérdése az, hogy valamit olajban sütünk meg, vagy megfőzzük, grillezzük, natúr levében sütjük meg. Ugyanolyan finom egy grillezett hússzelet, mint az olajban sült változat, csak összehasonlíthatatlanul egészségesebb.
A zöldségeket hacsak lehet fogyasszuk nyersen, de főve, párolva, grillezve vagy mikrohullámú sütőben sütve is egészségesek maradnak.