A legtöbb ember nem is tudja, miért van hasmenése: intoleranciát okozó élelmiszerek

A legtöbb ember nem is tudja, miért van hasmenése: intoleranciát okozó élelmiszerek

Címlap / Életmód / Egészség / A legtöbb ember nem is tudja, miért van hasmenése: intoleranciát okozó élelmiszerek

Amikor néhány éve kiderült, hogy van egy autoimmun betegségem, semmilyen iránymutatást nem kaptam az étkezésemre vonatkozóan.

Utólag már azt mondhatom, hogy a legkevésbé sem bánom, mert ennek köszönhetem azt a tudást, amit megszereztem, miközben a helyes utat kerestem saját magamnak. Megtudtam többek között, hogy nem ajánlatos glutént, szóját, tej- és tojásfehérjét, valamint keresztesvirágúakat fogyasztanom – és ezt egy későbbi intolerancia teszt is megerősítette.

Bár ezek az ételek nálam nem, vagy alig okoztak jellegzetes tüneteket, sokan nem ilyen szerencsések. Manapság számos ember küzd puffadással, szorulással, vagy éppen hasmenéssel, gyomorgörcsökkel, bőrproblémákkal, és többségük még csak nem is tudja, hogy intoleranciája van.

Nem is könnyű kideríteni, mi okozza a panaszokat. Gyakran ráfogjuk egy-egy „tipikusan” puffasztó, vagy rostokban dús ételre a problémát, pedig gyakran arról van szó, hogy ezek az ételek azért okoznak gondokat, mert a beleink már nincsenek teljesen egészséges állapotban.

Bizonyos allergének nagyon alattomosan megbújnak a termékekben, és amíg nem kezdjük el böngészni az összetevőket, figyelni a testünk reakcióit, addig nem fogunk rádöbbenni, valójában mi okozza a gondokat. Fontos megjegyezni, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával! Utóbbi súlyos allergiás reakciókat jelent még a keresztszennyeződések során is, míg előbbi „csak” kellemetlen emésztési tüneteket, bőrproblémákat, viszketést, fejfájást, stb. vált ki és folyamatosan ingerli, gyulladásban tartja a testünket.

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!