Lehet, nem is tudsz róla! A 4 leggyakoribb intoleranciát okozó élelmiszer

Lehet, nem is tudsz róla! A 4 leggyakoribb intoleranciát okozó élelmiszer

Címlap / Életmód / Egészség / Lehet, nem is tudsz róla! A 4 leggyakoribb intoleranciát okozó élelmiszer

Utólag már azt mondhatom, hogy a legkevésbé sem bánom, mert ennek köszönhetem azt a tudást, amit megszereztem, miközben a helyes utat kerestem saját magamnak. Megtudtam többek között, hogy nem ajánlatos glutént, szóját, tej- és tojásfehérjét, valamint keresztesvirágúakat fogyasztanom – és ezt egy későbbi intolerancia teszt is megerősítette.

Bár ezek az ételek nálam nem, vagy alig okoztak jellegzetes tüneteket, sokan nem ilyen szerencsések. Manapság számos ember küzd puffadással, szorulással, vagy éppen hasmenéssel, gyomorgörcsökkel, bőrproblémákkal, és többségük még csak nem is tudja, hogy intoleranciája van.

Nem is könnyű kideríteni, mi okozza a panaszokat. Gyakran ráfogjuk egy-egy „tipikusan” puffasztó, vagy rostokban dús ételre a problémát, pedig gyakran arról van szó, hogy ezek az ételek azért okoznak gondokat, mert a beleink már nincsenek teljesen egészséges állapotban.

Bizonyos allergének nagyon alattomosan megbújnak a termékekben, és amíg nem kezdjük el böngészni az összetevőket, figyelni a testünk reakcióit, addig nem fogunk rádöbbenni, valójában mi okozza a gondokat. Fontos megjegyezni, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával! Utóbbi súlyos allergiás reakciókat jelent még a keresztszennyeződések során is, míg előbbi „csak” kellemetlen emésztési tüneteket, bőrproblémákat, viszketést, fejfájást, stb. vált ki és folyamatosan ingerli, gyulladásban tartja a testünket. 

Tejfehérje

A tejtermékek nagyon sok embernél okoznak problémát, ami nem is csoda. Tulajdonképpen egy állat anyatejéről van szó, így bátran mondhatjuk, a szervezetünk részéről nagyon is logikus reakció egy intolerancia. A tej-intoleranciával kapcsolatosan egyébként is nagy a káosz, mert sokan összekeverik a laktóz-érzékenységet a tejfehérje-érzékenységgel. Előbbi a tejcukor bontásával, a másik viszont a tejfehérjével kapcsolatos intolerancia.

Előbbi viszonylag könnyen kivédhető, hiszen számos laktózmentes terméket lehet vásárolni. Léteznek tabletták is az emésztés könnyítésére (bár az meggondolandó, mennyire jó elnyomni hosszútávon testünk természetes válaszreakcióját).

A tejfehérje megkerülésére azonban nincs más mód, mint a tejet tartalmazó ételek teljes elhagyása. Ez a kezdetekkor nem túl egyszerű feladat, mert nem elég teljesen nélkülözni, vagy növényi alapúra cserélni a tejtermékeket. A tejfehérje ott bújik számos rágcsálnivalóban, péksüteményben, de még a felvágottakban is.

Tejfehérje allergia, intolerancia
DejanKolar/istockphoto.com

Tojásfehérje

Akárcsak a tej, úgy a tojás is rengeteg élelmiszerben megtalálható. Szinte minden péksüteményben, készételben ott van, de számos rágcsálnivaló, vagy éppen öntet is tartalmazza. Az intoleranciákat pontosan azért olyan nehéz felismerni, mert gyakran fogalmunk sincs arról, hogy az adott étel hány allergént tartalmaz – egészen addig, míg el nem kezdjük tudatosan figyelni.

Ez igaz a tojásra is, ami – hasonlóan a tejhez – sokszor por formájában kerül az élelmiszerekbe, így nem is feltételezzük a jelenlétét a száraznak ható késztermékekben. 

Tojásfehérje allergia, intolerancia
Mizina/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást