Életmód / Egészség

A legfurcsább betegségek, amiket nem fogsz elhinni

Influenza? Megfázás? Bőrkiütések? Bármiben is szenvedsz, ha ezekről a betegségekről olvasol, biztos jobban fogod érezni magad a bőrödben – bár a különös állapotok némelyike még kifejezetten hasznos is lehet, ha olyan élethelyzetbe kerül az ember. Az alábbi betegségekről biztos nem gondoltad volna, hogy léteznek!

Idegen akcentus szindróma

Az egyik pillanatban még normálisan beszélsz, a másikban meg erősen szegedi akcentusod van, és mindent „őzve” ejtesz? Ha alapvetően nem vagy szegedi, elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy idegen akcentus szindrómában szenvedsz. Persze ez nem ilyen egyszerű, általában egy teljesen új akcentust hoznak létre az ebben szenvedők, és rendszerint agyi sérülés vagy stroke után alakul ki az állapot.

Alice Csodaországban szindróma

Alice Csodaországban – milyen aranyosan hangzik, nem igaz? Hát, egyáltalán nem – egy elég komoly betegségről van szó, ami tulajdonképpen egy zavaró idegrendszeri állapot, és negatívan befolyásolja az emberi érzékelést. Látászavarral is együtt jár, innen a neve: a tárgyakat magukhoz képest túl nagynak, vagy túl kicsinek látják a szindrómában szenvedők, és mindehhez hallászavar és hallucináció is társulhat.

A zavar egy átmeneti állapot, amelynek előfordulása meglehetősen gyakori gyermekkorban, amit a legtöbben kinőnek idősebb korukra, valamint összeköttetésben van az alvással, elalvással és ébredéssel is.

Methemoglobinémia

Megvan az az Eiffel 65 szám, amiben kék emberkékről énekelnek? Nem feltétlenül teljesen fikció az egész – a methemoglobinémiában szenvedők bőre valóban kéknek tűnhet, méghozzá nem is csak enyhe kékes árnyalatúnak, hanem Hupikék Törpikék-kéknek. Mindezt egy olyan hemoglobin molekula okozza a vérben, amely oly erősen köti az oxigént, hogy azt nem képes a szövetek sejtjeinek leadni. Többnyire valamilyen mérgezés következménye (pl. gyilkos galóca), de okozhatja veleszületett enzimhiány is.

Olvastad már?  Ezt a 4 menstruációval kapcsolatos problémát soha ne vedd félvállról!

Pica

Volt már olyan velem is, hogy teljesen valószínűtlen dolgokat kívántam meg – hiába volt már penész azon a sajton, én simán megettem volna, vagy odavoltam a kakaós tésztáért, ami azt eredményezte, hogy minden ismerősöm hülyének nézett (pedig nálunk ez egy mindennapi étel volt kiskoromban).

A picában szenvedők még ennél is egy lépéssel tovább mennek: ők olyan dolgokat kívánnak meg, amelyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mint amilyen a kréta, a hintőpor, a vécépapír, sőt, akár az üveg is.

Általában gyerekkorban alakul ki, de van, akinél felnőttkorban jelentkezik, és az orvosok még mindig nem tudják, mi okozhatja.

Hidegallergia

Nagyjából mindenki utálja a hideget, de akad, aki még allergiás is rá – a hidegallergia (hideg urticaria) azonban nem a szó szoros értelmében vett allergia, hanem a csalánkiütés egy formája, amely a hidegben jön csak elő. Ilyenkor a hideginger hatására hisztamin szabadul fel azon a helyen, ahol a hideg a bőrt éri és rövid időn belül erősen viszkető hólyagok jelennek meg, olyanok, mintha a bőr csalánhoz ért volna. Szerencsére antibiotikummal, vagy gyógyszermentesen is kezelhető.