A legfinomabb kávéfajták és elkészítésük

A legfinomabb kávéfajták és elkészítésük

Címlap / Életmód / Receptek / A legfinomabb kávéfajták és elkészítésük

Mi a különbség a „latte” és az au lait” kávék közt, vagy miben különbözik egy cappuccino és egy macchiato? Hogy legközelebb a kávézóban tudd melyik kávé ital mit tartalmaz, ismerd meg a legfontosabb kávéfajtákat és elkészítési módjukat!

Eszpresszó

Egy erős, sötét, koncentrált kávé, mely eredetileg Olaszországból származik. Neve gyors, egyadagos elkészítési módjára utal.

Egy jól elkészített eszpresszó általában gazdag textúrájú, erős, keserédes ízű, tetején pedig aranyszínű sárgás hab van. A legtöbb kávé italnak egy vagy több adag eszpresszó az alapja.

Lungo

A közkedvelt „hosszú” kávé gyengébb mint az eszpresszó, általában szimpla vagy dupla adagban szokták kínálni.

Míg a normál eszpresszó 18-30 másodperc alatt fő ki és 25-30 ml, a hosszú kávé főzési ideje dupla ennyi és mennyisége is 50-60 ml.

A tévhitekkel ellentétben nem forró vízzel van hígítva, csak egyszerűen több ideig van kifőzve.

Caffé latte

Egy olasz eszpresszó alapú ital, mely gőzölt tejjel van könnyítve. A tetején tejhab van, melyen különböző formák alakíthatóak ki – például szív vagy páfrány levél (a latte art a kávé habfelszínén létrehozott különböző dekoratív mintákkal foglalkozik).

Összetétel: egyharmada eszpresszó, kétharmada meleg tej, kb. 1 cm-es tejhab a tetején

Café au lait

Ez nem más, mint a népszerű francia tejeskávé, mely hasonló az olasz „caffé latte”-hoz, a spanyol „café con leche”-hez vagy a német „Milchkaffee”-hoz, de a tej és kávé közti arányok eltérnek.

Összetétel: 1 rész forró kávé, 1 rész gőzölt tej

Cafe Macchiato

A macchiato egy eszpresszó alapú kávé kevés tejjel. Az olasz elnevezése „megjelölt kávé”-t jelent, ez a jelölés pedig arra a néhány csepp habosított tejre utal, melyet a kávéra öntenek. A többi kávé fajtához viszonyítva a macchiato áll a legközelebb az eszpresszóhoz.

Összetétel: a kávé tej aránya megközelítőleg 4:1

Cappuccino

Ez a kávé alapú ital is eszpresszóból és tejből készül, tetején tejhabbal. Általában 15-20 dl-es csészében szolgálják fel. A cappuccinot tartják az egyik legeredetibb eszpresszó italnak.

Összetétele: egy rész eszpresszóhoz adjunk azonos mennyiségű habosított tejet, a tetejére pedig kb. 1 cm-es tejhab kerül. Annyi különbség van a cappuccino és a francia tejeskávé közt, hogy utóbbira nem kerül tejhab.

Americano

Ez egy Egyesült Államokban népszerű kávéfajta, mely lényegében egy forró vízzel hígított sima vagy dupla eszpresszó, melyet eredetileg tej nélkül szolgálnak.

A kávét kifőzzük, majd forró vizet öntünk hozzá és elkeverjük.

Összetétele: 1/3 eszpresszó, 2/3 forró víz

Ír kávé

Egy koktél kávé fajta, mely ír whiskey-vel és cukorral van készítve, a tetején sűrű tejszínnel. Az eredeti receptben a tejszín nincs habbá verve, de ma már sok helyen a tejszínhabos formával találkozhatunk. Finom téli ital, a forralt bor nagyszerű helyettesítője lehet.

Összetétel: 200 ml eszpresszó, 50 ml ír whiskey, barna cukor, tejszín(hab)

Jeges kávé

Több módja is létezik a jegeskávé elkészítésének. Egyik módszer, hogy a kávét rendesen kifőzzük, majd lehűtjük, de ez keserű ízű terméket eredményez. Ezért a legfinomabb jegeskávék hideg főzési technikával készülnek, így a kávé nem veszít aromájából.

Összetétel: 1 rész hideg főzött kávé, 1 rész cukrozott sűrített tej, jégkockák.

Bécsi kávé

Egy népszerű tejszínhabos kávéfajta, melyet erős fekete kávéból és tejszínhabból készítünk. Hagyományosan a bécsi kávéba nem kerül sem tej, sem cukor, hisz mindkettőt helyettesíti a tejszínhab. A tejszínhabra csokoládéreszelék kerül.

Összetétel: sima vagy dupla eszpresszó, tejszínhab, csokoládéreszelék

Latte macchiato

Az egyik legnépszerűbb kávéfajta egyike, olaszul „foltos tejet” jelent. Ebben az italban a tej játssza a főszerepet, ezt „foltosítja” össze az eszpresszó. A cafe latte-val ellentétben, itt a tej sokkal habosabb. Az igazi latte macchiato úgy van elkészítve, hogy a habos tej és kávé külön réteget képezzenek, természetesen az egészet átlátszó pohárban szolgálják fel.

Összetétel: 4 rész habosított tej a pohár aljára, 1 rész eszpresszó, a tetején tejhab.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást