A hideg hónapokban már egyre kevesebb friss zöldséget találni a piacokon, éppen ezért nem is értjük, hogy lehet, hogy a csicsóka ennyire kikopott a köztudatból. Pedig nem csak azért érdemes beépíteni akár a fogyókúrás étrendedbe is, mert ilyenkor nem igazán bőséges a választék vitaminforrások terén, hanem azért is, mert tápanyagokban gazdag, mégsem hizlaló finomság.
1/6 Miért érdemes csicsókát enni?
A friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmával semmi sem vetekedhet, a csicsókát pedig ősszel és télen is frissen szerezheted be a piacról. A kalcium, kálium, foszfor, cink és magnézium mellett a csicsókában értékes vitaminok is találhatóak, fogyasztásával gondoskodhatsz a C-, B1- és B2-vitamin beviteléről, de a béta-karotin szükségleted fedezéséről is.
A csicsókában található antioxidánsok nem csak a jó közérzetről gondoskodnak, de a rák megelőzésében is fontos szerepet játszanak, emellett a zöldséget a szív- és érrendszer védelmezőjeként tartják számon.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/6 Miért fogyaszt a csicsóka?
Annak, aki fogyókúrázik, különösen ajánlott csicsókát fogyasztania, mert a zöldség egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ugyanúgy laktat, mint a burgonya, viszont egyáltalán nem hizlal, hiszen kalória- és zsírtartalma elenyésző.
A csicsókának a glikémiás indexe is alacsony, ami azt jelenti, hogy fogyasztása nem dobja meg ugrásszerűen a vércukorszintedet, hanem fokozatosan emeli normál értékre, és hosszú időn keresztül ott is tartja, így elkerülhető a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető vércukor ingadozás, valamint a hirtelen rád törő farkaséhség is.