5+1 lakberendezési baki, amitől stílustalannak fog hatni a lakásod

5+1 lakberendezési baki, amitől stílustalannak fog hatni a lakásod

Címlap / Otthon / Dekor / 5+1 lakberendezési baki, amitől stílustalannak fog hatni a lakásod

1. Hűtőmágnes halmok

A hűtőmágnesek kora legkésőbb akkor járt le, amikor berobbant a lakberendezésbe a minimalizmus – és ez már jó pár éve megtörtént. Aligha tagadhatnánk le, hogy mindenkinek van otthon néhány mágnese, de az igazság szerint ezek a legkevésbé sem mutatnak jól a hűtőn, főleg nem akkor, ha túl sok van belőlük. Zsúfolt hatást keltenek, sokszor otrombák, és gyakran porosak is, szóval eleve nincs túl sok keresnivalójuk a konyhában. Jobban jársz, ha szétválogatod őket és csak a kedvenceidet tartod meg, de azoknak is érdemesebb egy méltóbb helyet keresned a hűtődnél.

 

2. Letakart bútorok

Nem lehet megkérdőjelezni, hogy a letakart bútorok praktikusak: ha kilöttyen valami, akkor elég csak a huzatot, vagy éppen a plédet mosni, a garnitúrának semmi baja nem lesz. A nagyi trükkje ugyanakkor minden, csak nem stílusos: kifejezetten ódivatú és egyértelműen rossz hatást gyakorol a dizájnra. Ha úgy gondolod, nem tudsz megfelelően vigyázni a bútoraidra, akkor válassz inkább olyan alapdarabokat, amik könnyen tisztíthatóak, a huzatjuk levehető, mosható, és persze kevésbé kényes. Sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény, ha e szempontoknak megfelelően válogatod meg a berendezési tárgyaidat, mintha szétterített plédekkel próbálnád megóvni őket. 

 

3. Gyerekkori emlékek

A legtöbb embernek vannak szép emlékei gyerekkorából, ám ez nem jelenti azt, hogy ezeket felnőttkorban is közszemlére kellene tenned az otthonodban. Valójában a legkevésbé sem stílusos, ha olyasmit hagysz elöl, aminek régen a padláson lenne a helye. Az pedig főleg nem, ha ezeket a tárgyakat halmozod is egy-egy helyiségben. A polcokon csücsülő plüssök, az ezeréves képkeretben levő ballagási fotó, vagy éppen a szerelmedtől kapott szívecskés párna nem cuki, hanem arra utal, hogy még nem igazán alakult ki a saját stílusod a lakberendezésben. Ezeknek a tárgyaknak megvan a helyük és idejük, de felnőttként már félre kell tenned őket, ugyanis a legkevésbé sem előnyösek.

 

4. Eltérő kiegészítők

Nem kell, hogy egy otthonban minden mindennel passzoljon, viszont zavaros, zsúfolt és furcsa lesz az összhatás, ha egyáltalán nem illenek egymáshoz a kiegészítők.

Egy bohém, színes lakásban például jól mutatnak az eltérő kaspók. Egy minimalista, modern otthonban kifejezetten stílustalannak hat, ha a virágtartók nem harmonizálnak egymással. Fontos tehát, hogy ismerd a saját stílusodat, amit természetesen építs is bele az otthonodba. Maradj meg egy főbb irányvonal mellett – ez nem csak az alap bútorokra, hanem a kiegészítőkre egyaránt igaz!

 

5. Mindent a falhoz 

Valamiért a többség automatikusan úgy tervezi meg az otthonát, hogy amit csak lehet, azt a falhoz tolja. Legyen szó étkezőasztalról, kanapéról, vagy éppen teraszbútorról, sokszor az az első, hogy faltól-falig mérünk, majd vásárolunk. Bizonyos helyzetekben persze muszáj maximálisan kihasználni a teret, de a falhoz tolt bútorok sokkal zsúfoltabb hatást keltenek, ezáltal pedig jóval kevésbé stílusosak, mint a kisebb, ám jobban körüljárható darabok. Hajlamosak vagyunk túlméretezett bútorokat vásárolni, holott gyakran a kevésbé méretes változatok ugyanúgy kiszolgálják az igényeket – és még csak nem is kell őket valamelyik sarokba tolnunk.

 

+1. Erőltetett mantrák

Az elmúlt években nagy divatja lett a különböző feliratoknak, idézeteknek. Ezeket rendszeresen bevetik az emberek a falakon, méretes falmatrica formájában. Nos, a lakberendezők sokkal jobban szeretik a tapétát, de azzal sem szívesen esnek túlzásokba, mert egyszerűen stílustalanná teszik a teret. Az agyonismételt, sablonos mantrákkal sincs ez másként. Egy-egy kisebb felirat a polcon, vagy a családra valóban jellemző mondat egy ízléses képkeretbe foglalva még elfogadható lakberendezési kiegészítő. A fél falat elfoglaló idézeteket viszont ideje örökre elfelejteni, mert semmi pluszt, értéket nem adnak a térnek.

 

https://hu.pinterest.com/pin/79798224635988348/

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást