Egy új kutatás szerint minél korábban hagyod abba az evést, annál egyszerűbben fogyhatsz

Egy új kutatás szerint minél korábban hagyod abba az evést, annál egyszerűbben fogyhatsz

Címlap / Hírek / Egy új kutatás szerint minél korábban hagyod abba az evést, annál egyszerűbben fogyhatsz

Legalább is ezt mutatja egy friss kutatás: ha rövidebb az a periódus, amiben egy nap eszel, akkor sokkal kevésbé vagy éhes, ezért többet is fogysz. Egyelőre azonban nem tudják a kutatók, hogy pontosan miért alakul ez így, ezért további megfigyelésekre és tudományos kutatásokra lesz szükség a témában. De miről is van szó pontosan?

Az Obesity tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók a résztvevőket két csoportra osztották: 6 férfi és nő reggel 8-kor evett először, de délután 2-kor fejezte be az utolsó étkezését, míg 5 szintén reggel 8-kor reggelizett, de aztán este 8-kor is evett még egy vacsorát. A jelentkezési feltétel mindössze annyi volt, hogy 25 és 45 év közöttinek kellett lenni, egészségesnek, de legalább enyhén túlsúlyosnak.

A kutatók négy napig monitorozták a résztvevőket, méghozzá elég komolyan: megmérték az anyagcseréjüket, el kellett mondaniuk, mennyire érzik magukat éhesnek, vér- és vizeletmintákat adtak le minden reggel és este, amiből a kutatók lemérték az éhségért felelős hormonokat, valamint megvizsgálták, hogy mennyi zsírt égettek minden egyes nap.

Kiderült, hogy azok, akik rövidebb időintervallumban ettek, sokkal kevésbé érezték éhesnek magukat, és több zsírt is égettek, mint a kontrollcsoport.

Ez az első kutatás, ami ilyesmit vizsgált, ráadásul a tudósoknak még nem sikerült rájönniük, hogy pontosan mi is okozhatja a változást. Azt meg lehet állapítani, hogy az anyagcsere változása nem volt különösebben jelentős a két csoport között, viszont az éhségérzet jelentősen csökkent azoknál, akik 8-tól 2-ig ettek. 

Azt is érdemes azért megjegyezni, hogy ez a kutatás nagyon rövid ideig figyelte meg a résztvevőket, és maguk a résztvevők is kifejezetten kevesen voltak. Tudományos szempontból a 11 fős minta nagyon kevés, és nem is lehet semmi biztosat kijelenteni belőle. Négy nap pedig édeskevés ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket vonjunk le a jövőre vonatkozóan.

Ahhoz viszont tökéletes a kutatás, hogy megmutassa az irányt: erre is érdemes további megfigyeléseket végezni, mert könnyen lehet, hogy a cirkadián ritmushoz való alkalmazkodás, legalább is az étkezések tekintetében, kifejezetten jó ötlet. Addig azonban nem érdemes biztosat kijelenteni, amíg nincs komolyabb kutatás a tarsolyunkban.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!