Hozzávalók a tésztához
12,5 dkg vaj (+ egy kevés a formához)
25 dkg liszt
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
só
Hozzávalók a töltelékhez
1 kg körte
1 citrom leve
0,25 l víz vagy almalé (vagy egy kis bodzaszörp)
3 tojás
2 ek cukor
1 k őrölt gyömbér
1cs vaníliás cukor
0,25l tej
3 dkg vaj
só
Elkészítés
A meghámozott, kimagozott körtéket vágd negyedekre, majd fedő alatt párold úgy öt percig a citrom levével és az almalével, ez után csepegtesd le. A vajat morzsold el a liszttel, a cukorral, a tojássárgájával és a citrom héjával, valamint egy kevés sóval. A tésztát nyomkodd egy kivajazott tortaformába, rendezd el rajta a körtéket. A tejet keverd el egy csipet sóval, a tojásokkal, a vaníliás cukorral és a gyömbérrel, majd locsold az egészet a körték tetejére, végül tedd az egészet 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 15 perc elteltével morzsold rá a vajat, majd süsd még 15 percig.