Így gondoskodj egy szerettedről, ha koronavírusos

Így gondoskodj egy szerettedről, ha koronavírusos

Címlap / Életmód / Egészség / Így gondoskodj egy szerettedről, ha koronavírusos

Viselj maszkot a közösen használt tereken

Akár egyszerűen ebédet főzöl valakinek, akár egy forró fürdőt készítesz neki, ha a közösen használt helyiségekben tartózkodsz, mindig viselj maszkot, hogy megvédd magadat és beteg szerettedet is. „Erre azért van szükség, mert a vírust cseppek és aeroszolok terjesztik” – magyarázza Dr. Penny Ward, a Gyógyszerészeti Kar Oktatási és Szabványügyi Bizottságának elnöke.

Amikor maszkot viselsz, az apró nyálcseppek nem kerülnek a levegőbe az orrodból és a szádból lélegzés közben, így a potenciális vírusok sem tapadhatnak meg sehol. A maszk viselése tehát javasolt a konyhában, a fürdőszobában, és bármely olyan helyiségben, amit többen is használtok.

istockphoto

Gondoskodj a mentális jólétéről

Amikor valakinek, akivel együtt élsz, pozitív lesz a tesztje, az egész család karanténba kerül, vagyis nem hagyhatjátok el az otthonotokat, ami komoly megpróbáltatást jelenthet a mentális egészségetekre nézve. Ehhez kapcsolódik még a betegség miatti szorongás, a fertőzés kilátástalan kimenetele is, főleg ha családtagod valamilyen rizikócsoportba tartozik.

Amíg nem vagyunk bezárva, talán nem is gondolunk bele, hogy milyen nehéz már néhány nap elszigetelődést is elviselni.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ne csak a fizikai, de a mentális egészségetek megőrzése vagy helyreállítása érdekében is lépéseket tegyetek.

Érdemes telefonon tartani a kapcsolatot a családdal és a barátokkal, és megtervezni a karantén várható teljes idejét. Például, hogy melyik napokon kivel fogtok videócsetelni, mikor válogatjátok át végre a könyveket (ha elég erősnek érzitek magatokat ehhez), mikor melyik fimet nézitek meg. Legyen végig programotok, ami mederben tartja a napokat!

Ne egyetek együtt, de biztosíts neki ellátást!

„Fontos, hogy ha koronavírusos beteg van a családban, ne egyetek együtt, egy helyiségben, hiszen ez nagyban megkönnyíti a vírus átterjedését” – figyelmeztet dr. Ward.

Mivel javasolt, hogy a koronavírusos beteg a lakás egy szobájában szeparálja el magát, nézz be hozzá (természetesen maszkot viselve) a lehető leggyakrabban. Kérdezd meg, kér-e valamit enni vagy inni, hogy gondoskodni tudj a szükségleteiről.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást