Koronavírus: A tudomány szerint inkább ne igyál alkoholt, amíg tart a járvány

Koronavírus: A tudomány szerint inkább ne igyál alkoholt, amíg tart a járvány

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: A tudomány szerint inkább ne igyál alkoholt, amíg tart a járvány

A koronavírus-járvány mindenkit megvisel, pszichológiai szempontból az egyik legnagyobb kihívás az, hogy csak a legszükségesebb esetben mehetünk ki a házból, nem tudjuk az egyébként megszokott életünket folytatni. Sokan ezt úgy dolgozzák fel, hogy alkoholhoz vagy más tudatmódosító szerekhez nyúlnak – szakértők szerint azonban ez egyáltalán nem jó megoldás.

Az alkoholfogyasztás és az egyéb tudatmódosító szerek fogyasztása rendszerint természetes megküzdési mechanizmusnak számítanak – azért hallunk többet az alkoholról, és azért jelenik ez meg mindenhol, mert ez a legális. Egy ilyen világjárvány idején, házi karanténban nem csoda, ha egyre többen nyúlnak ezekhez a szerekhez, hiszen enyhítik a kialakult helyzet okozta szorongást. Csakhogy orvosok és kutatók szerint nem jó ötlet túlzásba vinni a fogyasztásukat, még az alkohollal is mérsékelten kell bánni, ugyanis hosszú távon több kárt okoz, mint hasznot.

Heti néhányszor este egy pohár borral például, vagy egy-egy sörrel alapvetően nincs probléma, és azzal sem, ha az ember egy kicsit többet nassol, mint szokott – de minden, amit ebben az időszakban túlzásba viszünk, inkább árthat, mint használhat. Ide tartozik az olyan önorvosságnak minősülő káros szenvedély, mint a marihuána, egyéb drogok, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy a túlzott evés is.

Az alkohollal azért is érdemes külön vigyázni, mert nagyobb mennyiségben a fogyasztása úgy hat a szervezetre, mintha az immunrendszert gyengítenénk – rosszabbul alszunk, ami kihat az egész testünkre, és fogékonyabbak leszünk a vírusra. 

Még nagyobb a baj a dohányzással és az elektromos cigarettával – kutatások kimutatták, hogy a dohányosok nagyobb veszélyben vannak a járvány idején, és a tüneteik is sokkal súlyosabbak, mint azoknak, akik nem cigarettáznak. Ennek az lehet az oka, hogy az új koronavírus elsősorban a tüdőt és a légutakat támadja meg, azok pedig, akik dohányoznak vagy elektromos cigarettát szívnak, alapvetően rosszabb tüdőkapacitással rendelkeznek. A dohányzás ráadásul megnöveli az olyan betegségek előfordulásának esélyét, mint a rák vagy a cukorbetegség, ezek mindegyike súlyosbítja a koronavírus-fertőzést, olyannyira, hogy akár még halálossá is teheti.

itakdalee/depositphotos.com

A legjobb megoldás az lenne, ha az emberek nem az ilyen káros megküzdési mechanizmusokhoz fordulnának, hanem keresnének olyanokat, amelyek még a javukat is szolgálják – mondják a szakértők. Sokan ajánlják a mindfulnesst és a meditációt, ami az információáradatban és a felfokozott hangulatban kicsit megnyugtathatja az idegeket, és befelé forduláshoz vezethet.

A legegyszerűbb megoldások azonban azok, amelyeket egyébként is szoktunk végezni, ha meg akarjuk nyugtatni magunkat: hosszú fürdő, sport, egy jó könyv, vagy egyszerűen relaxálás otthon.

A szakértők szerint teljes karanténfóbiára az is jó megoldás, ha megváltoztatod a környezetedet: egyelőre itthon nincs olyan komoly lezárás, hogy ne lehetne elmenni kihaltabb helyekre túrázni, vagy sportolni valahol, ahol nincsenek sokan. Ha pedig valakit jobban megvisel az elzártság, inkább forduljon szakemberhez, ahelyett, hogy káros megküzdési mechanizmusokkal veszélybe sodorja saját magát és a környezetében élőket.

Forrás

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!