Koronavírus: Meg tudja mondani az okosórád, ha beteg vagy?

Koronavírus: Meg tudja mondani az okosórád, ha beteg vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: Meg tudja mondani az okosórád, ha beteg vagy?

Ma már szinte mindent képesek vagyunk monitorozni magunkon az okoseszközeink segítségével – miért ne segíthetnének abban is, hogy egy koronavírusos, vagy ahhoz hasonló fertőzést kimutassanak? Egy amerikai márkának már van is tapasztalata a témában, egy másik most tesztel, de általánosságban is elmondható: mivel egy betegség elég sok plusz stresszel jár, egy aktivitásmérő okosóra akár még ki is szűrheti, ha valami baj van.

2016 és 2018 között az amerikai Járványügyi Központ (US Centre for Disease Control, CDC) kétszázezer Fitbit adatait kapta meg, hogy kielemezhesse, vajon megjósolható-e egy influenzajárvány csak abból, miket mértek az okoskarkötők a tulajdonosaikon. A The Lancet Digital Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az adatok sokkal pontosabb képet adtak az influenzajárvány lefolyásáról, mint korábban bármilyen megfigyelések – írja a Newshub. Ezek az adatok azért segítenek, mert a tünetek megjelenésével egy időben a nyugalmi pulzus elkezd emelkedni (mégiscsak egy fertőzést kell leküzdenie a szervezetnek), és az alvás rendezetlenebbé, kevésbé pihentetővé válik. Ebből a kettőből következtetni lehet arra, hogy valaki le fog-e betegedni a következő néhány napban.

Ugyanez igaz lehet a koronavírusos fertőzésre is, nem csak az influenzára: az amerikai Whoop okoskarkötőgyártó már frissítette is az applikációját arra, hogy be lehessen írni koronavírusos tüneteket, miután többen jelezték számukra, hogy az okoskarkötő megjósolta, hogy le fognak betegedni.

Mivel a koronavírus nem mindig okoz egyértelmű tüneteket, és sokszor nem is jár súlyos megbetegedéssel, nehéz eldönteni, mikor forduljon az ember orvoshoz – főleg ott, ahol nagyon nehéz tesztekhez jutni akkor is, ha valaki súlyos beteg.

Vadymvdrobot/depositphotos.com

Az egyik Whoop-felhasználó például azt jelezte, hogy az okoskarkötőhöz használt applikáció egymás után több napig is azt jelezte, hogy nem kész még a szervezete a mozgásra, ami nagyon ritka: úgynevezett piros sávba került, amit még egy napon keresztül is ritkán dob ki az applikáció, ugyanis olyan mértékű stresszt jelez a szervezetben, ami mellett tényleg nem ajánlott mozogni. Az okoskarkötő ezt a mértéket a pulzus, a pulzus változása és az alvásminőség alapján számolja ki.

Többen voltak, akik a Whoop miatt tudták meg, hogy lebetegedtek, mivel a szervezetük nem produkált különösebb tüneteket.

Persze nem feltétlenül biztos, hogy egy ilyen piros jelzés például koronavírusra utal, lehet rengeteg más fertőzés jele is, de egy biztos: megmondja, ha a szervezeted hosszú időn át, napokig képtelen jól teljesíteni.

A San Francisco Cronicle jelentette, hogy kétszáz sürgősségi egészségügyi dolgozó vesz részt abban a kutatásban, ahol három hónapig kell viselniük az úgynevezett Oura Ring egészségfigyelő órát (ezt használja egyébként Harry herceg is), majd az adataikat kielemzik aszerint, hogy mikor hogyan érezték magukat, és lebetegedtek-e a vírustól.

Egy azonban teljesen biztos: az aktivitásfigyelő okosórák és -karkötők képesek felismerni, ha a szervezet túlpörög, és túl stresszes – azt, hogy ez lelki okokból vagy fertőzés következtében jelenik meg, már az óra tulajdonosának kell eldöntenie. Nem érdemes túlságosan ráhagyatkozni ezekre az eszközökre, de remekül jelezhetik, ha valami nincs rendben a szervezetben.

Forrás

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!