Egészség / Életmód / Lélek

Koronavírus: 3 ötlet, amivel instant jobb kedved lesz a házi karanténban

Koronavírus: 3 ötlet, amivel instant jobb kedved lesz a házi karanténban

Az egyelőre önkéntesen vállalt karantén mindannyiunk életét felforgatta. Különösen nagy a változás azok életében, akik idáig pörgős, aktív életet éltek és távolról is gyűlölték az otthoni munkát, vagy éppen a négy fal között töltött időt. Tény és való, hogy ez az új felállás hatalmas kihívások elé állít minket, de szerencsére akadnak még életmentő tippek a sorozatnézésen, könyvolvasáson, takarításon és az otthoni wellness programokon túl!

Vezess karantén naplót

Az írás gyógyít, nem véletlenül képezi számos terápiának az aktív részét. A betűvetés során megszabadulhatsz azoktól a kínzó gondolatoktól, amik mérgezik a mindennapjaidat, és amiket – adott esetben – nem igazán tudsz megosztani másokkal. Az írás lehet aktív elfoglaltság is, olyasvalami, amiért érdemes felkelni, vagy akár leülni az asztal mögé és kicsit elmerengeni, átértelmezni bizonyos kérdéseket.

Ha van rá időd és kedved, az egyszerű jegyzeteken túl sokkal komolyabban is veheted ezt a feladatot, hiszen összegyűjtheted az aktuális főcímeket, akár dokumentálhatod is, hogyan telnek a napjaid a karanténban.

Engem egyelőre a saját mindennapjaim nem különösebben nyomasztanak, ellenben a kislányom jövője annál inkább. Amikor ráérek, a vele kapcsolatos gondolatokat vetem papírra – egyébként is vezetek babanaplót kiskora óta, most egy külön fejezetet szentelek ennek a nem várt eseménynek. Bár neki szánom tanulságként és emlékként, valójában nekem is egyfajta gyógymód, hogy könnyebben kezeljem a felmerülő nehézségeket, és rendszeresen átértékeljem, mik is a tényleges problémák, és mik a nélkülözhető lemondások.

DragonImages/depositphotos.com

Felejtsd el a közösségi médiát

Szinte mindannyian áhítozunk egy falatra a régi életünkből, a külvilágból, de most sajnos nagyon kevés pozitívum áramlik kívülről az otthonainkba. A hírek csakis a vírus körül forognak: a személyes tragédiákon túl ott vannak a lemondott események, a veszélyhelyzetek, a negatív kilátások. Ezek egytől egyig növelik a szorongást és páni félelemmel ruházzák fel azokat, akik egyébként is hajlamosak rá, hogy kétségbe essenek, de még azoknak is elrontják a kedvüket, akik alapvetően pozitív beállítottságúak. Én is éreztem magamon, hogy szép lassan felemésztenek a rossz hírek, miközben sejtem, hogy a java még csak most jön.

Már egyébként is érett nálam a Facebook-detox, így két hete meg is tettem a nagy lépést, és felfüggesztettem a fiókomat. Az eredmény? Érezhetően fellélegeztem.

Már nem nyúltam minden szabad pillanatban a telefonom után, hogy görgessem az üzenőfalat és a sok rossz között, az állandó viták mellett nagy ritkán lássak valami pozitív kezdeményezést. Az utóbbi időben már csak azért használtam a közösségi médiát, hogy ne maradjak le a közelben megrendezésre kerülő eseményekről – mivel ezek most semmilyen szinten nem aktuálisak, hiányérzet nélkül maradok távol a Facebooktól.

Persze teljesen nem szabad és én sem akarom kizárni a külvilágot, fontos informálódni az aktuális hírekről. Ennek érdekében egy számomra megbízható hírportálon szoktam követni az eseményeket, de itt is figyelek, hogy ne görcsöljek rá a legújabb információkra – semmi olyan nem történhet, amit azonnal, az adott órában kellene megtudnom.

Fókuszváltás

Ez a technika összefügg egy kicsit a külvilág kizárásával, ám igényel némi extra tudatosságot – de nagyon megéri időt és energiát áldozni rá, ugyanis remek szorongáscsökkentő és feszültségoldó.

Annyi a lényege, hogy amikor tudatosul benned, hogy újra a víruson és az ezzel járó nehézségeken jár az agyad, akkor fókuszt választasz és elkezdesz valami másra figyelni, mással foglalatoskodni.

Például, ha belemerültél egy kommentháborúba, és tudatosítod magadban, mit csinálsz, akkor otthagyod a telefonodat és inkább megcsinálod a vacsorát. Vagy, ha a kádban ücsörögve is az jár az eszedben, hogy mi fog veled történni az elkövetkezendő hetekben, akkor inkább kezdj el olvasni, vagy zenét hallgatni. A lényeg, hogy kordában tartsd az elméd működését és ne hagyd, hogy elhatalmasodjon rajtad a félelem, az aggódás.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást