Koronavírus: Hogyan lehet érzelmi szinten is ráhangolódni a házi karanténra?

Koronavírus: Hogyan lehet érzelmi szinten is ráhangolódni a házi karanténra?

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: Hogyan lehet érzelmi szinten is ráhangolódni a házi karanténra?

Sokunknak jelent problémát ez az új helyzet, amit a járvány okozott. A legtöbb ember nincs hozzászokva a bezártsághoz, pláne nem ahhoz, hogy akár reggeltől-estig egyedül, esetleg családban töltsék az idejüket. Érthető módon ez sokakat megviselhet érzelmi szinten. Szerencsére van néhány mankó, amely segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot!

Ha a rutinok megszakadnak és a családok kénytelenek összezsúfolódni egy kis térbe, az valódi veszélyt jelenthet. Dr. Carly Johnco, a Sydney Macquarie Egyetem klinikai pszichológusa szerint ez szorongást, extrém frusztrációt, depressziót vagy alacsony kedélyszintet eredményezhet. A Melbourne-i Egyetem pszichológus professzora és Prof. Lea Waters szakértő szerint az önizoláció a mentális egészség három kritikus elemét érinti: az autonómia, a rokonság és a kompetencia.

Mivelhogy elveszítjük a privát szféránkat, osztozni kell a területeken, közben túl sokat vagy éppen túl keveset kapunk a családunkból, mindez pedig hatással lehet arra, miként teljesítünk. Főleg akkor, ha home office-ban vagyunk.

Szerencsére van néhány kapaszkodó, ami segíthet érzelmi szinten is túlélni a házi karantént:

Alakítsatok ki házirendet!

A szokásos, mindennapi rutint egy időre fel kell függeszteni, de ez egyet jelent azzal, hogy ideje másikat kialakítani. Éppen ezért, minél előbb le kell üljetek és ki kell dolgoznotok egy új napirendet. A gyerekek vegyenek részt a digitális oktatásban, a szülők végezzék el munkájukat (amennyiben lehetőséget kaptak otthoni munkavégzésre). Lehetőleg ezek zavartalanul történjenek. Akinek nem kell otthonról dolgoznia, annak is legyen meg a feladata. Osszátok fel azt is, ki takarít és ki főz. Mindenki tud valamit segíteni a ház körül. De persze ilyen időben alapvető a szórakozás is, ezért arra is szánjatok mindenképpen időt, hogy délután vagy este kikapcsolódjatok.

Hasznos lehet a karanténnal kapcsolatos aggályok és elvárások megvitatása, valamint annak a tisztázása, hogy az egyes családtagok milyen szerepet játszhatnak az életminőség javításában.

A házirend ugyanúgy vonatkozik azokra is, akik egyedül töltik a házi karantént. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb az életük, ha van mihez alkalmazkodniuk. A napi rutin rendet teremt és megakadályozza a káoszt.

Beszéljetek az érzéseitekről!

Elengedhetetlen, hogy a szülők meghallgassák és megértsék gyermekeik félelmeit, és őszintén beszéljenek a helyzetről a koruknak megfelelő módon. Ám nemcsak a gyerekek lelkével kell foglalkozni. Kulcsfontosságú, hogy a párok is beszéljenek az érzéseikről. Nemcsak a vírus meg a helyzet okozta frusztrációról. Nyugodtan mondják ki, mire vágynak, mitől tartanak. Mennyire okoz gyomorideget az, ha a munkájukra vagy a jövőre gondolnak. Nemcsak az létfontosságú, hogy kibeszéljék magukat, hanem az is, hogy társuktól valamiféle támogatást, segítséget kapjanak.

Nem mindig tudunk egymásnak jó tanáccsal szolgálni, de a szeretetteljes, empatikus viselkedésünkkel oldhatjuk egymásban a feszültséget.

Ezt azoknak is meg kell tenniük, akik egyedül vannak karanténban. Semmi esetre se veszítsék el a kapcsolatot a szeretteikkel – telefonon vagy videócset segítségével beszélgessenek családjukkal, barátaikkal és ugyanúgy öntsék ki ők is a szívüket.

Aki pedig érez rá némi késztetést, ossza meg bátran másokkal is a tapasztalatait blog vagy poszt formájában. Ezáltal mások segítségére lehet, és ők maguk is inspirációt és támogatást kaphatnak. Mások tapasztalata olykor számunkra is kincset érhet.

Adjatok teret egymásnak!

Bár új családi rituálékat kell létrehozni, mégis lényeges, hogy a saját szokásaink se vesszenek el. Igaz, sokkal alkalmazkodóbbnak és megértőbbnek kell lenni egymással. De ez nem jelenti azt, hogy mindenről le kell mondani.

Amennyire lehetséges, tartsuk tiszteletben egymás igényeit és lehetőséget biztosítsunk a privát szféra megtartására.

A családosoknál akadhat olyan, akinek szüksége van egy óra magányra, hogy olvasson vagy legalábbis azt csináljon, amit akar. Ha eddig mindennap jutott egy órája gitározni vagy jógázni, ezután is kérheti magának azt az egy órát.

Rendkívül hasznos, ha létre tudsz hozni a házban különböző zónákat és tereket, ahol mindenki élhet egy kis magánéletet. Ezekről beszélni kell és nem elvárni, hogy a másik kitalálja a gondolatainkat.

gregorylee/depositphotos.com

Ne mondjatok le a mozgásról!

Ha egy mód van rá, házi karantén ideje alatt sem szabad lemondani a mozgásról. Nem feltétlenül amiatt, hogy ne tespedjünk el, hanem amiatt is, mert remek feszültséglevezető és stresszoldó hatása van.

A gyerekeknek meg különösen szükségük van arra, hogy levezessék a rengeteg energiájukat.

Amennyiben van kert, adott a lehetőség egy kis kinti futkosásra, labdázásra. Ám ha nincs, akkor a házban kell tudni megoldani a mozgást. Jöhet torna, tánc, mindenféle mozgástípus, a lényeg, hogy minden családosnak és egyedülállónak is bölcs dolog ezt megtennie. 

Érezd magad hasznosnak!

Persze sokan azt gondolták, hogy „juhú, végre reggeltől estig filmeket nézhetek vagy játszhatok”. Ám jó néhányan rádöbbentek az első pár nap után, hogy ez hosszú távon nem kielégítő. Minden kellemes tevékenységtől meg lehet undorodni egy idő után, ráadásul nem is egészséges naphosszat csak tévézni vagy a telefonozni. Kell, hogy ilyenkor is hasznosnak, értékesnek, eredményesnek érezzük magunkat. A sikerélményt nemcsak a munkahelyen lehet elérni. 

Tehát, végezz el olyan dolgokat, amik jó érzéssel töltenek el és hasznosnak érzed magad tőlük.

Ez lehet a garázs meg a padlás kitakarítása, a szekrény rendezése, a ruháid kiválogatása. Rendezd át a szobádat, nyálazd a fontos iratokat és szelektálj. Még jobb, ha ezeket a családoddal együtt tudod csinálni!

Ne feledkezz meg lelked kényeztetéséről sem!

Természetesen a jól végzett munka után jöhet a jól megérdemelt pihenés is! Mindenki örülhet, hiszen több idő van arra, hogy a szeretteivel legyen, de megnőtt azon órák száma is, amit magára fordíthat. Élvezd is ki!

Játssz a gyerekekkel, a pároddal, tölts együtt minőségi időt velük. Ha pedig egyedül vagy, akkor jöhet a házi wellness, a meditáció, az olvasás, a nyelvtanulás, minden olyan, amire máskor nem volt időd.

De akár új dolgokat is ki lehet próbálni, illetve megtanulni, hála a Youtube-nak. Az a fő, hogy legyenek tervek. Jusson minden napra valami új és izgalmas, így nem válsz érzelmi szinten a koronavírus áldozatává. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!