Így kell idén ősszel eljárnod, ha beteg lesz a gyermeked

Így kell idén ősszel eljárnod, ha beteg lesz a gyermeked

Címlap / Életmód / Család / Így kell idén ősszel eljárnod, ha beteg lesz a gyermeked

Azt gondoltam, az idei ősz már könnyebben fog menni, mint az előző, amikor kiscsoportos lett a kislányom, és törvényszerűen legalább minden második fertőzést hazahozott. Ehhez képest éppen, hogy eljutottunk az első hétvégéig, már látszott rajta, hogy megfázott. Nincs ebben semmi meglepő: változékony volt az idő, sokat fújt a szél. Egyébként is tudtam, hogy a közösségbe érkezve elkerülhetetlenek az ilyen, felsőlégúti megbetegedések. Szinte megnyugtató volt a tény, hogy magasabb testhőmérséklettel senki sem mehet az intézménybe, hiszen ahogy sok helyen, úgy nálunk is ellenőrzik a gyerekeket és a szülőket is belépéskor. Ráadásul minden kísérőnek maszkot kell viselnie. Ehhez képest már most rengetegen vannak, akik kénytelenek otthon maradni. De meddig? 

A Biztos Kezek alapellátó gyermekorvosok szülői fóruma a napokban közzétett egy átfogó tájékoztatót, amiben megpróbálják összefoglalni a jelenleg érvényben levő szabályozásokat. Sajnos, ahogy az a közleményből kiderül, és ahogy mindannyian tudjuk, a gyerekek úgy terjeszthetik a koronavírust, hogy vagy teljesen tünetmentesek, vagy egészen kevés tünetet mutatnak. Ezzel párhuzamosan tisztában vagyunk azzal is, hogy emiatt a gyermekorvosok nem tudják egyértelműen megmondani, ki az, aki koronavírussal fertőzött és ki az, aki nem. Igazi patthelyzet, amire egyelőre nincs megoldás. 

Az ajánlás szerint azokat a gyermekeket, akiknél jelentkeznek a jellemző tünetek (úgy, mint a láz, köhögés, nehézlégzés, szaglásvesztés, vagy az ízérzékelés elvesztése), kezeljük úgy, mintha koronavírussal fertőződtek volna addig, amíg ennek ellenkezője be nem igazolódik.

Az ilyen gyermekek ne menjenek közösségbe, a szülők gondoskodjanak arról, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzenek, valamint tartsák az előírt távolságot. Az ajánlás alapján, ha lehetőségünk nyílik rá, értesítsük a gyermek korábbi kontaktjait is. Ide tartoznak azok, akikkel a kicsi az elmúlt 2 napban szorosan érintkezett, zárt területen belül együtt tartózkodott.

Értesítsd a gyermekorvost

Nálunk kész káosz jelenleg a gyermekorvosi rendelés, de az biztos, hogy mindenhol előre kell egyeztetni és pontosan, időpontra kell érkezni – már amennyiben ez egyáltalán lehetséges. Sajnos nagyon gyakran a szülőknek kell „eljátszaniuk” az orvost, ugyanis a tüneteket részletekbe menően fel kell sorolni a telefonos, internetes egyeztetés során. Az alapítvány szerint és az ismerőseim tapasztalata is azt mutatja, hogy gyakorlatilag lehetetlen általános, megfázásos tünetekkel eljutni az orvoshoz.

A szülők által felsorolt kórismeretek alapján az orvosok csak kifejezetten komoly esetben fogadják a pácienseket. Egyébként a felhőbe írják a szükséges recepteket, amit a szülők szükség esetén ki tudnak váltani.

Az alapítvány szerint, ha a gyermek nagyon rosszul érzi magát, érdemesebb lehet a mentőszolgálat, kórház igénybevétele mellett dönteni.

Így nagyobb esély lehet arra, hogy időben szakszerű ellátásban részesül. Ám arra külön felhívják a figyelmet, hogy random mód ne induljunk el, itt is egyeztetni kell telefonon.

ljubaphoto/istockphoto.com

Kell-e teszt?

Magánúton bárki igényelhet koronavírus-tesztet, a gyermekorvos azonban csak a mentőszolgálatot tudja felkérni erre a feladatra, így ez ügyben vele kell tisztázni a helyzetet. A mentőszolgálat sürgősségi sorrendbe teszi az igényeket, majd a szülő telefonszámán megadott időn belül jelentkezik. Ekkor tájékoztatnak az érkezésről, a szükséges előkészületekről. A tesztelést védőöltözetben levő mentős végzi, garatból vagy orrból vesz mintát – erre és a mentős megjelenésére érdemes felkészíteni a gyermekeket. Az eredményt az EESZT-n keresztül a háziorvos fogja megkapni, így ismét vele kell majd egyeztetni. A vizsgálat ingyenes.

Mi történik, ha pozitív a teszt?

Pozitív teszt esetén a gyermeknek 10 napig otthon kell maradnia, illetve erre az időtartamra rá kell húznia abban az esetben, ha 10 napon túl is maradnak tünetei. Ekkor természetesen életbe lép a házi karantén is, ami sajnos érinti a családtagokat. Az egy háztartásban élőkre ugyancsak vonatkozik, hogy nem hagyhatják el a lakást. A pozitivitásról értesíteni kell az érintett intézményt, ahova a gyermek jár.

Amennyiben a gyermek csak szoros kontakt volt, pl. az óvodástársa lett koronavírusos, 14 napig otthoni karanténban kell maradnia, de a családtagokra ez nem vonatkozik. Ez alól kivétel, ha a gyermeknek tünetei lesznek, ekkor ugyanis a háziorvost kell értesíteni. Ő a korábbiaknak megfelelően  tesztet kér a családtagok számára, akik csak akkor lesznek karantén kötelesek, ha ugyancsak pozitívvá váltak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást