5 környezettudatos ötlet az otthonodba

5 környezettudatos ötlet az otthonodba

Címlap / Otthon / Dekor / 5 környezettudatos ötlet az otthonodba

Mindenhol azt hallod, hogy milyen fontos a környezettudatos életmód, de nem tudod hogyan vágj bele? Hidd el, nem csak nagyban lehet próbálkozni, hogy élhetőbb legyen a környezetünk, egyéni szinten te is sokat tehetsz azért, hogy óvd a környezeted. Íme néhány egyszerű tipp, amivel zöldebb lehetsz a mindennapokban.

Egy kis zöld

Nem csak a hangulatod lesz jobb, ha beszerzel néhány élő növényt a lakásodba, de egyrészt a levegő is tisztább lesz a lakásodban, másrészt dekorációnak is szuper egy-egy növény.

Ha sokat főzöl, akkor a konyhában nagy hasznát veheted néhány fűszernövénynek, a fürdőszobába tehetsz aloe verát vagy bambuszt, a többi helyiségbe pedig légtisztító dracénát, pálmát vagy vitorlavirágot vegyél!

Természetes illatok

Miért költenél drága és mű légfrissítő termékekre, amikor szuper illatokat készíthetsz akár saját kezűleg is.

Így nem csak olcsóbban jössz majd ki, de sokkal izgalmasabb a saját ízlésed szerint elkészített illatokkal permetezni a lakást, amit akár szezononként váltogathatsz.

Tipp: Szerezz be egy fúvókás üveget, keverj össze kb. 1 dl vizet egy kanál vanília aromával és néhány csepp természetes illóolajjal. Ha már kipróbáltál néhányat, akkor kísérletezhetsz izgalmas illatkombinációkkal is! Másik szuper módszer, ha egy üvegedénybe sót öntesz, és abba teszel néhány csepp illóolajat, hiszen ez szuperül tartja majd az illatokat!

Régiből újat

Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy azzal is sokat tehetsz a környezetedért, ha nem a fast fashion boltokban vásárolsz ruhákat, hanem néha ellátogatsz second hand üzletekbe vagy a saját, már nem használt, megunt ruháidat alakítod át egy kicsit saját kezűleg. Szuper, ha megtanulsz varrni, így könnyen átszabhatod bármelyik kedvenc ruhádat, de néhány felvarró vagy egy-egy izgalmas anyag is feldobhatja a régi ruháidat.

Tipp: Amikor vásárolsz, akkor törekedj arra, hogy természetes anyagokat válassz, például organikus pamutot, bambuszt vagy selymet.

Ne dobd ki!

Nem is gondolnád, hogy mennyi szemetet termelsz a mindennapokban, pedig, ha odafigyelsz, gyorsan azon kaphatod magad, hogy már megint megtelt a kuka, újra le kell vinni a szemetet.

Fontos, hogy átállítsd az agyad arra, hogy amit lehet, használj többször, és amit sokszor használsz, abból próbálj meg tartós verziót választani. Mivel vizet mindennap iszol, hasznos, ha készítesz magadnak egy vizes flakont, amit saját ízlésed szerint megtervezhetsz és mindig magadnál tarthatod.

A műanyag zacskók helyett használj ételhordó dobozokat vagy újrahasznosított zacskókat.

Kapcsold ki

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy körbevesszük magunkat elektronikai kütyükkel, amik megkönnyítik a hétköznapjainkat, de amikor épp nem használjuk őket, elfeledkezünk róluk.

Próbáld ki azt a módszert, hogy minden kapcsolóhoz, konnektorhoz vagy töltőhöz teszel egy post-itet, amivel emlékezteted magad, hogy amikor nem használod, kapcsold ki.

Vegyél olyan hosszabbítókat, amiket ki tudsz kapcsolni, amikor nem használod őket, a telefonodat ne hagyd töltőn éjszakára, hiszen sokkal hamarabb feltölt, amikor pedig több napra hagyod el a lakást, húzz ki mindent, ami feleslegesen fogyasztaná az áramot.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!