Könyvespolcok díszítése

Könyvespolcok díszítése

Címlap / Otthon / Dekor / Könyvespolcok díszítése

Gyakran a könyvek a szoba legékesebb díszei. Színt, érdeklődést és rejtélyt hoznak a szobába és életünkbe.

Elég felkapni egy történelem könyvet és kezdődhet az utazás. A polcokon rejtőzködhetnek kedvenc íróink, az ókori görög és rómaiaktól kezdve, azok, akik kiállták az idő próbáját és a bölcsesség méltó osztálypéldái. Számos író nemcsak intellektuális és spirituális tudást jelent, nemcsak a tudás áldását és a lelkileg felemelő érzést nyújt könyveik olvasása, hanem ezek az ember legjobb barátai. Már kezdetektől fogva azok voltak, hiszen az ember elrejtőzhetett egy jó könyvvel, melynek szavai vigasztalást nyújthattak a léleknek.

„Hamis” könyveket kilóra vásárolhatunk. Lehet, hogy a címük megkapó, azonban a tartalmuk olyan élettelen, akár egy művirág. Az ember nem lakik jól, ha elolvassa a menüt, hanem fogyasztani is szeretne. Egy jó könyv akkor az igazi, ha időtlen. Az olyan könyvek, amelyek tágítják a látókört és táplálják a lelket, soha sem avulnak el, sőt az idő múlásával egyre értékesebbé válnak számunkra és a jövő generációi számára.

A könyvek elhelyezésének művészete

Nem mindegy hogyan rakjuk a könyveket a polcokra, hiszen ennek is igazi művészete van. Amikor egy padlótól plafonig érő könyvespolccal találod magad szemben, bármelyik szobában is legyen, próbálj meg élettel teli kompozíciókat kreálni növényekkel, porcelán és sárgaréz tárgyakkal és szobrocskákkal és könyvtámaszokkal. Ez az eljárás szórakoztató, hiszen féltve őrzött tárgyaidat elrejted a kedvenc könyveid közé.

Sok könyv-és műgyűjtő festményeket tesz a könyvek elé, de a lelkes olvasók nem rejtik el dédelgetett könyveiket egy képkeret mögé, hogy aztán órákat töltsenek egy kötet megkeresésével.

Azok akik kielégítetlen szomjúságot éreznek a könyvek és a tanulás iránt, bizony magas, alig elérhető polcokra kényszerülnek felrakni néhány könyvet. Az ilyen körülmények megkövetelik, hogy beszerezzenek egy összecsukható könyvtári létrát. Gyakran a kedvenc könyvek kerülnek a legfelső polcokra, hiszen ott nagyobb „biztonságban” vannak és könnyebb elhelyezni őket.

Az alsóbb polcokon szakíthatunk a könyvek halmozásával, inkább helyezzük el néhányat vízszintesen, így mindegyik elérhetővé válik az olvasni vágyók számára. Ha egy-egy könyvet két könyvtámasz közé helyezünk el, nemcsak esztétikus, hanem praktikus megoldás, hiszen felkeltheti a könyv iránti érdeklődést. Ha már az összes polc betelt, a megmaradt könyveket tegyük a padlóra vagy az asztalra.

Ha szereted a könyveket, helyezd el őket olyan módon, hogy felkeltsék a látogatók érdeklődését. A könyveknek élénknek kell lenniük, felhívni magukra a figyelmet és elkalauzolniuk az olvasókat spontán kalandokra. Ha szívesen elhelyeznél néhány féltve őrzött könyvet az asztalra, azzal a céllal, hogy felhívják magukra a családtagok és a barátok figyelmét, könyvjelző helyett, tegyél mindegyik könyvbe egy-egy széles, színes szalagot. Így az csalogatni fogja őket, hogy belenézzenek.

Ha nehezen vagy egyáltalán nem megy a beszélgetés, a könyvek ebben is segíthetnek. Kérdezd meg miért ez az illető kedvenc könyve vagy kedvenc írója. A könyvek csodálatos hatása, hogy összehozza az embereket.

Dekorációs tippek:

– A drámai hatás érdekében helyezz el nagy méretű könyveket az asztal szélére, így még több potenciális olvasót csalogathatsz.
– Ha a könyvek és más tárgyak tökéletes rendben állnak, túlzott nyugalmat sugároznak. A szépen sorban elhelyezett könyvek egyáltalán nem hívogatnak.
– Ha van néhány olyan finom széked, amelyet nem szeretnél minden nap használni, helyezz el rá egy könyv halmot, garantáltan senki nem akar majd odaülni.
– Ha van egy pompás fotókkal ellátott könyved, nyisd ki az asztalon és lapozz rajta egyet minden nap, így naponta más fotóval díszíti asztalod.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást