5+1 könyv a bezártságról a karantén napjaira

5+1 könyv a bezártságról a karantén napjaira

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 könyv a bezártságról a karantén napjaira

Sok helyen találkozhatunk a felhívással, hogy most, a bezártság napjaiban végre van időnk olvasni. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én egyáltalán nem érzem így, azt viszont valóban megfigyeltem magamon, hogy ha időm nem is lett több olvasni, kedvem viszont jóval. Így hoztam 5+1 könyvet a bezártságról a karantén idejére, amely segíthet, hogy gondolatban máshol legyünk.

Emma Donoghue: A szoba

A 2010-es év legjobb regényének nevezte a New York Times A szoba című regényt, amelynek története mindannyiunk számára ijesztő és mégis elgondolkodtató: vajon mi hogyan élnénk túl egy ilyen helyzetet?

A főszereplő az öt éves Jack, az ő szavain keresztül ismerhetjük meg a szobát, ahol Anyával él, és ami a kisfiú számára – lévén, hogy semmi mást nem látott belőle – az egész világot jelenti.

Édesanyját hét évvel ezelőtt elrabolták és bezárták ide, itt adott életet gyermekének és itt épített fel számára mindent, amire csak módja volt.

A történetből, amely szó szerint és átvitt értelemben is a bezártságról szól, 2015-ben felejthetetlen film is készült, Brie Larson pedig Oscar-díjat nyert hiteles alakításával.

 

Alexander Dumas: Monte Cristo grófja

Egy igazi világirodalom klasszikust is érdemes a kezünkbe vennünk ezekben a napokban, Edmond Dantes története pedig kétségtelenül annak számít.

A terjedelem elsőre talán ijesztőnek tűnhet – én például háromkötetes verzióban örököltem meg a regényt a nagymamámtól –, de a lebilincselő sztori magával ragad, így észre sem fogjuk venni, hogyan fogynak az oldalak.

A főhős Dantes egy igaztalanul megvádolt és börtönbe vetett tengerész, aki csaknem 15 év raboskodás után szabadul If várából, hogy új személyazonosságot magára öltve visszavágjon mindazoknak, akik tönkretették az életét.

 

Henri Charriére: Pillangó

Henri Charriére önéletrajzi ihletésű története szintén egy börtönszigeten játszódik, akárcsak a Monte Cristo grófja, azonban immár a 20. században, Francia Guyanán.

A férfi – aki mellkasán található tetoválása után a Pillangó becenevet kapta – kisstílű bűnöző volt, ám hamisan gyilkossággal vádolták és életfogytiglan börtönre ítélték. Pillangó hosszú éveket töltött a szigeten, újabb és újabb szökést tervezve és szövetségeseket szerezve.

Több évet töltött teljesen egyedül magánzárkába zárva, ám mindvégig kitartott, tovább forralta tervét, amelyet végül sikerrel megvalósított.

Szökése után új életet kezdett Venezuelában, ahol megszületett önéletrajzi ihletésű regénye. Ha tetszett a könyv két filmfeldolgozás közül is választhatunk, míg az 1973-as változatban Steve McQueen és Dustin Hoffman látható, a 2017-es filmben Charlie Hunnam és Rami Malek játssza a főszerepeket.

 

Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda klasszikusa az egyik kedvenc gyerekkori olvasmányom volt, egyszerre találtam vonzónak és mégis rémisztőnek az árkodi internátust, ahova Vitay Georginát édesapja a háború elől menekítve elrejti.

Gina eleinte csupán börtönnek tekinti a zárka falait, ahol sokkal szigorúbbak a szabályok, mint amelyekkel valaha találkozott és ahol eleinte barátok helyett csak ellenségeket talál.

Aztán megismeri a kerti szoborhoz, Abigélhoz kötődő legendát és megérti azt is, hogy az, amit eddig börtönnek tekintett, valójában menedék.

Bármikor boldogan újraolvasom a történetet, mindenkinek szeretettel ajánlom!

 

Takami Kósun: Battle Royale

A horror és az izgalmak kedvelőinek ajánlom a japán regényt, amely az alternatív közeljövőben játszódik egy diktatórikus távol-keleti országban.

A történet elején egy egész osztálynyi középiskolást elrabolnak, és egy szigetre visznek, ahol aztán élet-halál harcot kell vívniuk egymással a túlélésért.

Ismerősen hangzik? Könnyen lehet, hiszen a sztori emlékeztet az Éhezők viadalára, csak jóval korábban, 1999-ben született annál. Ha egy igazán izgalmas könyvre vágytok, vegyétek a kezetekbe, nem fogjátok megbánni!

 

Olivia Laing: A magányos város – Kalandozás a magány művészetében

Egy könyv, amely átvitt értelemben szól a bezártságról, vagyis a magányról.

Olivia Laing könyve egyszerre riport és memoár, amely a nagyvárosi magány témáját dolgozza fel a művészet segítségével, ismert művek alkotásainak bemutatásával.

Miközben az alkotók életútjába is bepillantást nyerhetünk, rájövünk, hogy a művészet – a könyvek, a filmek, vagy az alkotás öröme – a mi biztos pontunk, amely segít, hogy átvészeljük az olyan nehéz helyzeteket, mint a mostani is.

 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!