Stílus / Test

Könnyen kipirosodik a bőröd? A 4 leggyakoribb ok

Könnyen kipirosodik a bőröd? A 4 leggyakoribb ok

A téli hidegben nem ritka, hogy még azoknak is kipirosodik és kiszárad a bőre, akik egyébként nem küzdenek ilyesmivel – ez a cikk nem nekik szól. Ha te olyan típus vagy, akinek mindig, minden körülmények között kidörzsölődik, kiszárad, bepirosodik egy adott bőrfelülete, akkor érdemes egy idő után megkeresni a mögöttes okokat – ezek lehetnek akár az alábbiak is.

Övsömör

Az övsömör sokkal gyakoribb bőrbetegség, mint hinnéd, és nagy az esélyed rá, hogy átesel rajta, ha bárányhimlős vagy, vagy voltál. Az övsömör ugyanis a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás, és a bárányhimlőt követően a vírus élve maradhat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Ebből következik, hogy időről időre újra felütheti a fejét, és ha legyengül az immunrendszered, vagy egész egyszerűen aktivizálódik valamiért, akkor a fertőzés kiújul, és ismét kipirosodik, kidörzsölődik a bőröd.

Ha a pirosodást kísérik vízhólyagok, láz, fejfájás, fáradékonyság és fényérzékenység, akkor sejtheted, hogy erről van szó. A vírust gyógyszerrel lehet kezelni, így mindenképpen keresd fel a háziorvosodat.

Tinea

Angolul sokkal rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában: ringworm-nek, azaz kör alakú féregnek hívják, pedig köze sincs a férgekhez, valójában egy gombás megbetegedést takar. Tévhit, hogy a nem megfelelő higiénia okozza, hiszen bárkin kijöhet, de érdemes figyelni például arra, hogy ne hagyjunk nyirkosan hajlatokat, vagy olyan, fedett helyeket, ahol a gomba könnyen elszaporodhat.

A betegségnek jellegzetes tünete a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú bőrfolt, ám ez egyáltalán nem jellemző mindenkire, és előfordulhat, hogy csak némi kipirosodást, esetleg kiütéseket, dudorokat, hámló foltokat észlelsz a bőrön. Ezzel is érdemes orvoshoz fordulni, szintén gyógyszer, krém lesz a megoldás.

Pikkelysömör

A pikkelysömör egy nagyon gyakori bőrbetegség, szerencsére mostanában egyre több sztár fedi fel, hogy ilyentől szenved, ami miatt egyre többen fogadják el a bőrüket, ha nekik is ez van. A pikkelysömör (psoriasis) egy krónikus lefolyású, nem fertőző, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség, melynek legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőr tünetek kialakulása.

Bár orvosság nincs rá, valószínűleg életed végéig vele kell majd élned, egy orvos azért tud segíteni abban, hogy mérséklődjenek a tünetek.

Ma már szerencsére viszonylag sokan ismerik a betegséget, így egyre kevesebb oka van takargatni magát annak, aki ilyesmiben szenved.

Hőkiütés

Bár babákon sokkal gyakoribb, a felnőtteket is érintheti a hőkiütés: igazi nyári nyavalya, ami nagyon kellemetlen, de nem különösebben veszélyes dolog. A hőkiütés egyszerűen a szervezet túlzott reakciója a napsütésre, a melegre.

Képtelen lehűteni a testfelületet, hiszen az eltömődött pórusok miatt az izzadság nem kerül a felszínre, hanem a bőrfelület alatt marad, és ott gyűlik össze.

Általában ott jelenik meg, ahol a ruhád dörzsölődik a bőrödhöz.

A leggyakoribb felbukkanási helyei a nyak, a váll, a mellkas, a hónalj és a könyökhajlat. Ha pár nap után nem akar elmúlni, hiába kerülöd az izzasztó helyzeteket és a nagy meleget, akkor érdemes lehet háziorvoshoz fordulni vele, aki megállapítja, mi lesz a helyes kezelés.

Fotók: librakv/depositphotos.com, chromorange/depositphotos.com, thisantos/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást