7 költözési praktika, ha új lakásba költözöl

7 költözési praktika, ha új lakásba költözöl

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 költözési praktika, ha új lakásba költözöl

A költözködés ténye általában boldog érzést okoz mindenkinek, de magát a cselekvést, a sok tennivalót kellemetlenségként éljük meg. Nem számít, hogy milyen messzire megyünk, akár a szomszédos utcába, akár egy másik városba vagy országba visszük a holminkat, érdemes mindent jól átgondolni.

Tervezés

Tervezd meg előre a költözködést. A pakolás viszonylag sok időt vesz igénybe, és egy sor bizonytalanság is adódik. A szervezés segít elkerülni a káoszt, főleg ha a költözés gyerekeket is érint.
Érdemes felfogadni egy megbízható költöztető céget, így a cipekedés nagy részét átveszik tőled, és a tapasztalt emberek a tanácsaikkal is segíteni tudnak. Ha önerőből, rokonok, ismerősök segítségével költözöl, bérelj teherautót. Ez viszont olcsóbb, mint a költöztető cég.

Csomagolás

Mielőtt csomagolni kezdesz, válogasd át a holmidat, és gondold át, hogy mire lesz szükséged a jövőben. Szabadulj meg mindentől, amit nem használsz. Ajánld fel jótékony célra, add el, vagy dobd ki.
Ha rendelkezel biztosítással, akkor a költöztetőknek kell mindent becsomagolniuk, csak így jelenthetsz be utólag kártérítési igényt. Gyereket, kutyát, macskát tarts távol. Bízd őket a legjobb ismerősökre, rokonokra.

Sérülékeny dolgok

A növényeket lehetőleg magad szállítsd. Két nappal a költözés előtt locsold meg, majd rakd őket kartondobozokba, és tömj újságpapírt a cserepek közti résekbe. A képek üvegét úgy óvhatod meg, ha keresztül-kasul teleragasztod ragasztószalagokkal.
Ha mégis eltörne az üveg, akkor a szalagok megakadályozzák, hogy a szilánkok szétszóródjanak és balesetet okozzanak. Miután a szalagokat leszeded, az üveget alaposan tisztítsd meg.

Az első éjszaka

Állíts össze egy készletet azokból a dolgokból, amelyekre az új otthonodban az első egy-két napon szükséged lesz. Pakolj be elég törülközőt, ágyneműt, hálóruhát, hogy minden családtagnak jusson az első éjszakára.
Egy kisebb bőröndbe csomagolj be elég ruhát másnapra, hogy ne kelljen reggel a keresgéléssel időt vesztegetned, ha netán elfelejted, hogy hová tetted azokat, amit fel fogtok venni.

Túlélőkészlet

Vigyél kávét, teát, tejet, cukrot, ennivalót vacsorára és reggelire, vízforralót, tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket és konzervnyitót.

Legyenek elérhető közelségben a legalapvetőbb tisztálkodószerek is: vécépapír, papír zsebkendő, mosogatószer, konyharuha, szappan.
Gondoskodj elsősegélykészletről és villanyégőkről, gyertyáról, elemlámpáról és elemekről is. Legyen nálad néhány szerszám is arra az esetre, ha javítani kellene valamit. Szükséged lehet állítható villáskulcsra, kombinált fogóra, csavarhúzóra és kalapácsra.

Megérkezés

Az új otthonban, még a teherautó érkezése előtt nézd át újra a lakást. Otthagyott-e mindent az előző tulajdonos, amiben megállapodtatok, illetve kitakarított-e, elvitt-e mindent, ami az övé, neked pedig nincs rá szükséged. Ha probléma adódna, beszéld meg telefonon a közvetítővel. 
A kalitkában, akváriumban vagy terráriumban élő háziállataidat vidd be egy meleg, csendes szobába. Csukd rájuk az ajtót, és szólj a költöztetőknek, hogy oda utoljára menjenek majd be.

Beköltözés

Az a legjobb, ha valaki a régi helyen ellenőrzi a berakodást, egy másik személy pedig az új helyen várja a szállítókat. Miután megérkeznek a szállítók, hívd be a főnököt, és mutasd meg neki, hová kerüljenek a nagyobb bútorok. Adj neki egy alaprajzot a lakásról, ahol már bejelölted ezeket a helyeket. Így majd nem kell tologatnod a nehéz bútorokat, miután elmentek.
A törékeny holmik helyét is mutasd meg, és azonnal ellenőrizd, hogy nem sérültek-e meg. Ha van biztosításod, akkor jogod van bejelenteni a kártérítési igényt. Számíts rá, hogy a költöztetők szomjasak lesznek.
Gondoskodj róla, hogy elég víz és üdítő legyen, amivel majd megkínálod őket. Készíts elő borravalót. Ha a munkások megérdemlik, a kialkudott áron felül kaphatnak egy kevés plusz pénzt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást