A koleszterin szó hallatán sokan azonnal a magas koleszterinszint káros hatásaira gondolnak, pedig fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében. Amennyiben azonban az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintje magasabb lesz a szükségesnél, különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére az étrendünk tudatos megválasztásával pozitívan befolyásolhatjuk koleszterinszintünket. Ismerjük meg azokat az élelmiszereket, amelyek segíthetnek ebben.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Az avokádó csodaereje
Az avokádó nem csak finom és krémes, de rendkívül gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban is, melyek segítenek növelni a „jó” HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik az LDL-koleszterin szintet. Kutatások igazolják, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és hozzájárulhat a testsúly kontrollálásához is.
A reggeli smoothie-ba, salátákba vagy akár szendvicsekbe is könnyedén beépíthetjük ezt a csodás gyümölcsöt, hogy élvezhessük előnyeit.
Az olajos magvak ereje
A diófélék, különösen a mandula és a dió, tele vannak egészséges zsírokkal, rosttal és növényi szterolokkal, melyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterint. Ezek a tápláló rágcsálnivalók kiválóan beilleszthetők snackként vagy különböző ételek kiegészítőjeként.
Egy marék mandula naponta már jelentős változást hozhat a koleszterinszintedben, és emellett a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.