Így befolyásolhatja az alvásodat, ha koffeinmentes teát vagy kávét iszol

Így befolyásolhatja az alvásodat, ha koffeinmentes teát vagy kávét iszol

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így befolyásolhatja az alvásodat, ha koffeinmentes teát vagy kávét iszol

A koffeinmentes kávéban is lehet koffein

A rendelkezésünkre álló kutatások szerint az, hogy egy kávé koffeinmentesként van feltüntetve, egyáltalán nem jelenti azt, hogy teljesen koffeinmentes lenne. Gondoljunk csak arra, hogy pontosan ezen okból nem ajánlott például a gluténérzékenyeknek, hogy nyomokbanos termékeket fogyasszanak. Sok koffeinmentes kávéban ugyanis akár 15 milligramm koffein is található. Ezzel szemben egy átlagos csésze koffeines kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, bár a pontos mennyiség számos tényezőtől függ. Ugyanez igaz arra is, hogy mennyi koffein van egy általunk teljesen koffeinmentesnek gondolt italban.

A legtöbb nagyobb kávézólánc koffeinmentes italai – beleértve az eszpresszót is – például átlagosan 5-10 milligramm koffeint tartalmaznak.

Ami viszont jó hír, hogy a boltban vásárolt instant kávékat általában szigorú szabályok alapján készítik, ezért amiket ott koffeinmentesként látsz, az valószínűleg csak nyomokban tartalmaz koffeint (0 és 5 milligramm között). Így ha otthon főzöl koffeinmentes kávét, sokkal nagyobb valószínűséggel kíméled meg magad ténylegesen a koffeintől.

Ioana Motoc/pexels.com

Mi a helyzet a teával?

A koffeinmentes kávéhoz hasonlóan a koffeinmentes tea is tartalmazhat nyomokban élénkítő hatású vegyületeket, bár jellemzően jóval kisebb mennyiségben. Így valószínűleg egyáltalán nem fogja megváltoztatni a napodat, vagy azt, hogyan alszol majd éjjel. Vagyis az olyan népszerű teáktól, mint az Earl Grey, a Darjeeling, a zöld tea és a chai aligha kell tartanod.

Ha azonban 100%-ban természetesen koffeinmentes teát keresel, akkor olyan gyógynövény keverékeket érdemes kipróbálnod, mint a gyömbér, a borsmenta, a citrusfélék és a kamilla tea.

Mire érdemes odafigyelned?

Bár a koffein nagy valószínűséggel jelen van mind a legtöbb mentes kávéban, mind pedig a koffeinmentes teákban, sokkal kisebb mennyiség lelhető fel bennük, mint a koffeines társaikban. Ha tehát naponta megiszol egy-két csésze koffeinmentes kávét és teát, aligha valószínű, hogy miattuk álmatlanul telne a következő éjszakád. Ennek ellenére megtörténhet, hogy a szervezeted már kisebb mennyiségű koffeinre is észrevehetően reagál, miközben te valószínűleg nem is gondoltál arra, hogy az a bizonyos ital gondot okozhat számodra. Így a biztonság kedvéért nem árt, ha ezeknek az italoknak a fogyasztását a reggeli vagy a kora délutáni órákra korlátozod.

Ha estefelé innál koffeinmentes kávét vagy teát, segíthet az is, ha csökkented az adagok méretét, felhígítod az italodat még több vízzel vagy tejjel, esetleg maradsz a természetes módon koffeinmentes gyógyteáknál.

Nem is beszélve a vízről, amit egyébként is a nap folyamán végig érdemesebb előtérbe helyezned. Abban az esetben pedig, ha hiperérzékeny vagy a koffeinre, de szereted a tea és a kávé ízét, a legjobb, ha olyan márkák termékei közül válogatsz, amelyek hangsúlyozzák, hogy szigorúbb előírások szerint végzik a koffeinmentesítést.

Forrás: wellandgood.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást