Egészség / Életmód

Ezek az árulkodó tünetei annak, hogy túl sok koffeint fogyasztottál – nem csak a kávé a ludas!

Ezek az árulkodó tünetei annak, hogy túl sok koffeint fogyasztottál – nem csak a kávé a ludas!

Sokan kizárólag a kávéra, vagy az energiaitalokra gondolnak, ha a koffeinfogyasztás szóba kerül, pedig ennél sokkal hétköznapibb ételekben, italokban is ott a koffein – amiket ráadásul gyerekeknek szintén adunk. Milyen árulkodó tünetei vannak annak, ha túl sokat fogyasztottál ebből az anyagból?

Mi a mérték?

A jelenlegi ajánlás szerint a napi koffeinfogyasztás legfeljebb 300 mg lehet. 50 ml presszókávéban kb. 100 mg koffein van, tehát ha megiszol belőle hármat (mindegy, hogy hígítod, vagy sem), akkor elérted a napi ajánlott bevitel maximumát.

Sokan ugyan nem isznak meg naponta három erős kávét, inkább csak kettőt, nem ügyelnek az egyéb koffeinforrásokra. Sok koffein van az élénkítő- és sportitalokban, a teában és a szénsavas üdítőkben is.

Lelombozó, de bizony a csokoládé is tartalmaz koffeint, minél jobb minőségű, tehát minél magasabb a kakaótartalma, annál többet. (Ebből adódik, hogy minden, amiben van csoki, tartalmaz koffeint.) Bizonyos gyógyszerek, táplálék kiegészítők szintén koffeintartalmúak, így érdemes elolvasnod a mellékelt betegtájékoztatót.

De milyen árulkodó tünetei vannak, ha túl sok koffeint fogyasztottál?

Rendszeresen és teljesen lemerülsz

Ha nem fogyasztod el a szokásos időben a következő adag kávédat, teádat, esetleg kóládat, akkor azt veszed észre, hogy egész nap hullámzik az energiaszinted – és persze akkor élénkülsz fel, amikor megiszod a következő adagot.

Ennek oka az, hogy a koffein tartja mozgásban a szervezetedet, és amikor kiürül, levertnek, fáradtnak és erőtlennek érzed magadat.

Ez már részben a függőség jele, ami persze nem jelent visszafordíthatatlan problémát, de arra utal, hogy ideje visszavenned a mennyiségből.

A koffein helyett sokkal jobb lenne, ha egészséges és változatos étkezéssel, valamint kellő mennyiségű pihenéssel tartanád napközben ébren magadat. Egyszer-egyszer persze belefér, ha több koffeint fogyasztasz, mint amennyit szoktál, de ha minden nap így élsz, akkor annak hosszútávon negatív hatásai lesznek.

Este viszont éber vagy

Kevesen tudják, de a koffein felezési ideje meglehetősen hosszú, több órán keresztül tart. Ugyan az élénkítő hatása gyorsan érződik, és gyorsan alább is hagy, ez nem jelenti azt, hogy utána ne lenne jelen a szervezetedben.

Ráadásul nők esetében a felezési idő is hosszabb, mint a férfiaknál, 4-8 óra alatt csökken 50% alá a bevitt koffein mennyisége.

Ezért van az, hogy nehezebben alszol el, ha késő délután még kávét iszol, vagy akár csak egy forró teát, mikor este megérkezel.

Szintén nem hatalmas probléma, ha ez időnként megesik, de ha állandósul, ördögi körbe kerülhetsz: nappal sok kávét iszol, hogy ébren tudj maradni, aminek következtében nem tudsz megfelelően pihenni. Ezzel szemben, ha csökkented a koffeinbevitelt, jobban tudsz majd aludni, és eleve kevesebb kávéra lesz szükséged.

Fizikai tünetek

A koffein túladagolásnak kellemetlen és veszélyes tünetei is lehetnek. Gyakran jelentkezik az izzadás, nyughatatlanság, idegesség, erős szívdobogás és rosszullét, hiszen a szervezeted felpörög, mintegy készenléti állapotban van.

Ugyan a koffeinhez sokan örömforrást társítanak, valójában éppen ellenkezője igaz rá, ha túl sokat fogyasztasz belőle: gátolja, hogy a nyugtató hatású nukleozidok az agyba jussanak, így a fokozódó stresszért és a depresszió súlyosbodásáért lehet felelős.

Mivel a koffein vízhajtó hatású, akár kiszáradáshoz is vezethet, ha túl sokat fogyasztasz belőle. Erre utal a sötét színű, narancsos árnyalatú vizelet. Emellett a koffein felelős lehet a gyomorégésért, refluxos tünetekért is, mert ellazítja a nyelőcső záróizmát, így a gyomorsav marni fogja az érintett területet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást