Így befolyásolják a koffeines italok a mindennapjaidat

Így befolyásolják a koffeines italok a mindennapjaidat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így befolyásolják a koffeines italok a mindennapjaidat

Bármilyen forrásból is származik a koffein, hasonló hatást vált ki a szervezetben. A tapasztalt koffein rajongók mégis tudják, hogy valahogy mégis más, ha kávét, teát vagy energiaitalt fogyasztanak.

A koffein egy pszichoaktív stimuláns, ha úgy tetszik, egyfajta drog, ezért nem érdemes korlátok nélkül fogyasztani. A központi idegrendszerre hat, ezért csökkenti a fáradtságérzetet, átmenetileg éberré tesz, javítja a koncentráló képességet, nem is véletlen, hogy a legszélesebb körben használt stimuláns. A leggyakoribb koffeinforrásaink, a kávé, tea és az energiaitalok. Változó, hogy kinek mi válik be jobban.

Kávé

Aki a kávéra esküszik, szinte soha nem tud lejönni róla. Nem mindenkinél válik be, példának okáért én sem vagyok nagy kávéfogyasztó, valahogy úgy érzem, olyan mértékben pörget túl, amire már nincs szükségem.  Sokan viszont a napot sem tudják elkezdeni egy forró friss kávé nélkül. A függés oka nem csak a frissítő koffein, hanem a kávé finom aromája, illata és a szertartás, amelyet a kávézás köré építünk. Ha nagy ritkán iszom egy tejeskávét, akkor 99%-ban a jellegzetes ízvilág és illat miatt teszem.

Vlada Karpovich/pexels.com

Tea

A tea koffeintartalma meglepő módon magasabb, mint a kávéé, viszont kevesebb tealevélre van szükség egy csésze teához, mint kávébabra ugyanannyi kávéhoz, így végül is a kávéscsészébe jut több koffein. A tea is ugyanúgy frissít, serkent, mint a kávé, csak talán enyhébb hatással teszi mindezt. Érdemes kísérletezni a különböző teafajtákkal, ugyanis teljesen más az ízük és hatásuk. A zöld teában például sokkal kevesebb koffein van, mint a feketében, de frissítő hatása ugyanúgy működik. A fehér tea a legenyhébb, aki nem akarja túlpörgetni magát, de vágyik a tea ízére, annak jó választás.

Energiaital

Az energiaitalok koffeintartalma vetekszik a kávééval, egy adag akár három csészényi erős kávéval felér, tehát nem lehet úgy fogyasztani, mintha üdítőt innánk. Ráadásul más egyéb összetevőik is vannak, amelyek tovább fokozzák a koffein hatását. A fiatalok körében népszerű, szeretik időnként alkohollal is keverni, pedig nem teszik jól. Ráadásul a fejlődő szervezetnek vigyáznia kell a koffeinbevitellel. Életemben egyszer kóstoltam energiaital, szerintem műíze van, végképp nem értem, ki ad ki ilyesmire pénzt, de biztosan van az a helyzet, amikor szükség lehet rá.

Alexey Surgay/istockphoto.com

A negatív hatások

A nagy mennyiségű koffein számos negatív hatással is járhat, főleg, ha hosszú időn át rendszeresen sokat fogyasztunk belőle. Szorongás, fejfájás és alvászavar jelentkezhet, idegességet, túlzott vizelési ingert okozhat, ráadásul a szervezet kiszáradásához is vezethet a túlzásba vitt koffeinfogyasztás. Nem véletlen szervíroznak egy pohár vizet a kávé mellé az éttermekben, kávézókban.

Aki érzékeny rá, akár már egyetlen alkalom után is érezheti a kellemetlen tüneteket, szapora pulzus, erős szívverés, mellkasfájdalom formájában, míg másoknál akár csak hónapok után jelentkezik bármilyen mellékhatás. Mindenkinél másként érvénysül a koffein hatása, legyen az jó vagy rossz, és egyáltalán nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. Én részemről maradok a teánál.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!