Az alvásodra nem, de az agyi teljesítményedre hat a koffein

Az alvásodra nem, de az agyi teljesítményedre hat a koffein

Címlap / Életmód / Egészség / Az alvásodra nem, de az agyi teljesítményedre hat a koffein

Nagyon régóta folyik a tudományos vita arról, hogy pontosan mennyi koffein az elegendő, mennyi a túl sok, és hogy milyen pozitív és negatív hatásai vannak a túl sok kávéfogyasztásnak.

Nálam a túl sok kávé ott kezdődik, hogy már remeg a kezem és kalapál a szívem. Valószínűleg ezt nem érdemes megvárni ahhoz, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk. Pontosan ezt mutatta ki egy friss kutatás is, ami ijesztő eredményre is jutott. A túl sok koffein csökkentheti az agy térfogatát, és a memóriát is ronthatja.

A kávétól „összemegy” a szürkeállomány

Előbbi eredményre egy svájci kutatás derített fényt, ami a Bázeli Egyetem szakértőinek munkája volt. Kimutatta, hogy a stimulálószer csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban. A vizsgálatban tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettákat vettek be az alanyok, a következő tíz napban placebót.

Kávé fogyasztás
istockphoto

Tíz napnyi kávémegvonás után a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint abban a tíz napban, amikor a résztvevők koffeintablettát fogyasztottak. Ez a változás azonban az agyszerkezetben ideiglenes. A szürkeállomány képes regenerálódni, ha valaki ismét lemond a koffeinről.

A Cerebral Cortex tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők alvásminősége egyáltalán nem romlott akkor, ha több kávét ittak, és akkor sem, ha később fogyasztották, mint ami az ajánlott lenne.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást