Kisebb betűkkel írsz? Nehéz a teregetés? 7 furcsa tünet, amivel orvoshoz kell fordulni

Kisebb betűkkel írsz? Nehéz a teregetés? 7 furcsa tünet, amivel orvoshoz kell fordulni

Címlap / Életmód / Egészség / Kisebb betűkkel írsz? Nehéz a teregetés? 7 furcsa tünet, amivel orvoshoz kell fordulni

Lehet, hogy a tested egészen apró dolgokkal jelzi: valami nincs rendben. Éppen ezért még véletlenül se legyints arra, ha már nem éred el a szekrény tetejét, ami régen könnyedén ment, vagy mindig elvakítanak az autók fényszórói… A következő összefüggéseket a brit Daily Mail hasábjain olvastuk, nem a kisujjunkból ráztuk ki.

Már nem éred el a szekrény tetejét

Ha már nem ér el a kezed olyan magasra, mint régen, előfordulhat, hogy csontritkulásban szenvedsz. „A betegek testmagassága gyakran csökken, ami a gerinc csontveszteséges rövidülésének tudható be” – magyarázza Peter Selby, a Manchesteri Királyi Kórház szakértője.

A negyedik iksz betöltésétől fogva az egészséges emberek is „összemennek”, évtizedenként átlagosan 1,3 centivel, ám egy éven belül 2,5 cm már mindenképpen kivizsgálást igényel!

Légszomj lefekvéskor

Ha lefekvéskor úgy érzed, nem kap elég oxigént a szervezeted – pedig egyébként semmi más tünetet nem észlelsz –, lehet, hogy szívproblémával küzdesz. 

Az orthopnea, vagy más szóval horizontális légszomj akkor jelentkezik, ha a szív nem pumpál eléggé, így a vér összegyűlik a szívben és a tüdőben.

Dr. John Dearing, az ayri Carrick Glen Kórház sportorvos sebésze hozzáteszi, hogy a páciensek gyakran azt hiszik, csupán nem elég fittek. Jellegzetes panasz, hogy az alvás csak magasan felpárnázott fejjel esik jól.

Káprázik a szemed az autólámpáktól

Persze, nem a távolsági fényszóróra gondolunk, hiszen az még napszemüvegben is elvakítana. Hanem arra, hogy a szokványos erősségű világítótestek hatására hosszú időn keresztül káprázik vagy elhomályosul a látásod
A ködös jelenséget a szemlencsén történő fényszóródás is okozhatja, ami hályog jele lehet.
Egy szemvizsgálatot mindenképpen megérdemel a tünet!

Nehézkes a teregetés

Ha úgy érzed, hogy teregetés során és az ahhoz hasonló feladatok elvégzésekor gyengébb a karod, mint eddig, lehet, hogy megsérült vagy elkopott a vállízületed

Előfordulhat, hogy eleinte évekig semmilyen más tünetet nem tapasztalsz – ám sokkal egyértelműbbé válik a dolog, ha a fejed fölé emeled a kezed
Ha azonnal gyengeségérzet vagy fájdalom jelentkezik, gyógytornára vagy pedig műtéti beavatkozásra lehet szükséged.

Nem éred el a lábfejed lehajláskor

Az ülőmunka hatására merevvé válhat a combizmod és a derekad, ami alaposan megnehezíti ezt a gyakorlatot. „Rendszeres vádlinyújtással, jógával és több mozgással segíthetsz a dolgon” – biztat Tony Kochhar sebész professzor. 

Az Észak-Texas-i Egyetem és néhány japán intézmény kutatása szerint azonban ez a fajta merevség a szív artériáinak rugalmatlanságával is együtt szokott járni, akár már huszonéves korban.

Kisebb betűkkel írsz, mint rég

A töpörödött kézírás a Parkinson-kór egyik legjellegzetesebb korai tünete. A mikrográfiaként is ismert állapot arra utal, hogy az agyad nem tudja megfelelően koordinálni a finom izommozgásokat

„A kezek merevvé és lomhává válnak, így a folyóírás pedig nehézkesebb” – ismerteti az összefüggést Dr. Raj Kapoor londoni ideggyógyász.

Alig bírsz mosolyogni

Furcsának tűnik ez a tünet, pedig olyan betegségre utal, ami világszerte minden tízezredik embert érint. Az úgynevezett myasthenia gravis egy idegi és izomzavar, amit az izom-összehúzódások nehézkessége jellemez. 

Az állapot a szemizmokra is kiterjedhet, s az ebben szenvedők laza, félig lehunyt szemhéja folytonos álmosság hatását kelti. 
A gyógyszeres kezelés ilyenkor az izommunkában résztvevő acetilkolin vegyület lebontásának akadályozását célozza – gyógymód egyelőre nincs.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!