Királydinnye: a kerékpárgumik réme, de a hálószobák hőse

Királydinnye: a kerékpárgumik réme, de a hálószobák hőse

Címlap / Életmód / Egészség / Királydinnye: a kerékpárgumik réme, de a hálószobák hőse

Gyakran elmerengek azon, hogy elődeinket vajon mi vette rá, hogy bizarrabbnál bizarrabb dolgokat kipróbáljanak, elfogyasszanak, vagy gyógyításra használjanak. Élénk fantáziára van szükség azt elképzelni, hogy bárki önszántából összegyűjtsön egy ilyen fájdalmasan elrettentő valamit – mint amilyen a királydinnye termése – megelőlegezve, hogy biztos jó lesz valamire, ha másra nem is, legalább gyógyítani.

Hála ezeknek a bátor, kísérletező hajlamú embereknek, – akik nem a külső alapján ítéltek elsősorban – fel lett fedezve ez a nagyszerű gyógynövény. Bizony olykor a legváratlanabb esetekben derül ki valakiről, hogy jóval értékesebb annál, mint feltételeztük. 

Egy sivatagi bajkeverő

A királydinnye (Tribulus terrestris) melegkedvelő, szárazságtűrő egynyári növény, mely a földhöz lapulva terjeszkedik. Az Alföld jó vízelvezetésű, sovány, laza homoktalaján a leggyakoribb az előfordulása. Tiszteletreméltóan jól tűri a sivatagos körülményeket. A méhek kedvelik egyszerűen csinos, kis, sárga virágait.

Július közepétől kezd érni 5 részterméskére széteső, szúrós termése, amit csak komoly védőfelszerelésben érdemes elkezdeni szedni. Nyersen, vagy szárítva, egészben, darabolva vagy por formában használható. Levele, zsenge hajtása és a termése főzve ehetők. 

A királydinnye hatásai
duckycards/istockphoto.com

Vesefiatalító

Táplálja a vesét, és annak első osztályú megfiatalítója. A legtöbb kiválasztó szervrendszeri panasz esetében segít, mint a fájdalmas vizeletürítés, vesekő, vesegyulladás, hólyaghurut és a húgyúti fertőzések. Diuretikus hatása révén gyengéd módon – a vízhajtók általános mellékhatásait nélkülözve – szünteti meg az ödémákat, kihajtja a pangó nedveket, miközben nyugtatja a húgyutak nyálkahártyáját. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást