Kiábrándultabb a világ, mint valaha – Legalábbis egy új kutatás szerint

Kiábrándultabb a világ, mint valaha – Legalábbis egy új kutatás szerint

Címlap / Hírek / Kiábrándultabb a világ, mint valaha – Legalábbis egy új kutatás szerint

Háborúk, menekültválság, terrortámadások, klímaváltozás – úgy tűnik, nem múlnak el nyomtalanul ezek az események, egy statisztikakészítő vállalat szerint ugyanis a tavalyi évben elképesztően szomorú és kiábrándult volt a világ. Az országok boldogságszintjét mérve kiderült, hogy Afrikában van a legnagyobb baj, de a Közel-Kelet helyzete sem fényes, Latin-Amerikában viszont köszönik szépen az emberek, egész jól vannak.

A Gallup analitikai cég 151 ezer embert interjúvolt meg 140 országból ahhoz, hogy átfogó képet kapjon az olyan állapotokról, amiket a GDP például nem tud megfelelően mérni: az emberek elégedettségéről, stressz-szintjéről és boldogságáról.

Kiderült, hogy 2018 kifejezetten rossz év volt a világban, rengetegen szomorúak és félnek, sőt, az előítéletek is erősebbek, mint valaha.

Összességében minden úgy maradt nagyjából, mint 2017-ben volt, ami már csak azért is szörnyű, mert ez volt a rekordtartó a legrosszabb évek sorában a társadalmi közhangulat terén.

Kép forrása: xload/Depositphotos.com

A vállalat olyan kérdéseket tett fel a 151 ezer embernek, mint például mennyire érzik magukat kipihentnek, úgy érzik, előző nap tisztelettel bántak-e az emberek velük, sokat mosolyogtak vagy nevettek-e aznap, de különböző érzésekre is rákérdeztek, méghozzá az előző nappal, vagy az előző évvel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy a negatív érzelmek a mérvadóak a legtöbb embernél: a szomorúság, a düh és a félelem voltak azok a mutatók, amelyek a leginkább kilengtek.

Jó hír viszont, hogy az emberek általános stressz-szintje egy kicsit csökkent, ami azt jelentheti, hogy végre elkezdtünk foglalkozni azzal, milyen káros lehet ez a szervezetünkre.

A legrosszabb helyzetben az afrikai Csádban érzik magukat az emberek, ezt követi nem sokkal lemaradva Nigéria, Sierra Leone és Irak. Latin-Amerika országaiban viszont némi boldogságnövekedés tapasztalható.

Globálisan 10-ből 7 ember jelentette, hogy előző nap örült valaminek, kipihente magát, nevetett, 87 százalékuk mondta azt, hogy tisztelettel bántak vele. Paraguay lett a legpozitívabb ország, őt Panama, Guatemala, Mexikó, El Salvador és Honduras követték, annak ellenére, hogy ezeken a területeken nagy a szegénység, és viszonylag sok az erőszak.

A Gallup több mint tíz éve, 2006 óta végez méréseket az emberek boldogságszintjét figyelve, eddig a 2017-es, és most már a 2018-as év volt a legrosszabb a statisztikákban. Viszont pozitivitás tekintetében a szintén rekordtartó 2013-hoz, 2014-hez és 2015-höz húz, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb a megosztottság a világban a boldogság kérdését illetően.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!