Mindjárt itt a nyár és végre kezdetét vette a grillszezon. Érdemes kihasználni a jó időt, ugyanis a szabadban sütött ételeknek egyszerűen nincs párja! Ha kedvet kaptál hozzá, csak olvasd el a cikkünket és válaszd ki a neked tetsző receptet!
Mézes-mustáros csirkemell
Ez a klasszikus finomság egyetlen egy grillparti alkalmával sem maradhat ki! Igazán finom és a pác gyakorlatilag bármilyen húshoz illik.
Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 1/2 csésze méz, 1/2 csésze mustár, 2 ek. olívaolaj, só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Első lépésként készítsük el a pácot: keverjük el a mézet, a mustárt, az olajat, a sót és a borsot.
A csirkehúst vágjuk laposabb szeletekre, majd forgassuk bele a pácba.
Nagyjából 2-3 óráig pácoljuk, ezután pedig tegyük a forró grillrácsra és időnként megfordítva süssük készre.
Grillkukorica
Egyszerűen imádjuk a kukoricát!
A salátáink gyakori összetevője, nyáron pedig akár a grillezésnél is hasznát vehetjük, igazi finomság készíthető belőle.
Hozzávalók: 5-6 cső kukorica, 3 ek. vaj, 2-3 ek. apróra vágott koriander, 1 citrom leve és csipet só
Elkészítés: A vajat kissé olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a citromlevet, a csipet sót és az apróra vágott koriandert.
A kukoricáról szedjük le a héját, majd tegyük rá a forró grillrácsra. Fogjunk egy ecsetet és alaposan kenjük meg a vajas keverékkel a kukorica egyik oldalát.
Hagyjuk kicsit sülni, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is kenjük meg.
Ezt ismételjük addig, amíg át nem sül.
Házi grillszósz
Szó mi szó, igazán kényelmes megoldás a boltban megvenni a barbecue-szószt, ám ha valami igazán finomra és különlegesre vágyunk, készítsük el mi magunk!
Szerencsére nem túl időigényes, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 300 ml ketchup, 50 ml szójaszósz, 50 g cukor, olívaolaj, 1 chilipaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tk. édeskömény (opcionális), só és bors
Elkészítés: Készítsük elő a hagymát: tisztítsuk meg, kissé aprítsuk fel és olívaolajon kezdjük el pirítani.
A chilipaprikának szedjük ki a magját, a húsát pedig aprítsuk fel és adjuk a hagymához a cukorral és az édesköménnyel egyetemben.
Keverjük meg, majd jöhet hozzá a szójaszósz és a ketchup is.
Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis sót és borsot, majd kevergetve forraljuk össze és fogyasszuk a grillhúsokhoz mártogatósként.
Saslik zöldségekből
Vegáknak igazi finomság lehet ez az isteni saslik, de természetesen a húsimádóknak is érdemes elkészíteniük, és akár fel is turbózhatják csirkével vagy bármilyen más hússal.
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 cukkini, 3-4 fej gomba, 3-4 db paprika, olívaolaj, 1 kisebb hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, grill fűszerkeverék, kakukkfű és rozmaring
Elkészítés: A zöldségeket mossuk meg alaposan, a gombáról húzzuk le a külső réteget, majd szeleteljük fel.
Készítsük elő a nyársat, majd a különböző zöldségeket váltakozva húzzuk fel rá.
Ha ez megvan, jöhet a pác: a fűszerkeverékhez adjuk hozzá a rozmaringot és a kakukkfüvet, öntsünk rá egy kis olívaolajat és tegyük hozzá a zúzott fokhagymát is.
Keverjük el és ezzel a páccal kenjük be a saslikot.
Fél óráig hagyjuk pácolódni, majd forró grillrácson folyamatosan forgatva 10-20 perc alatt süssük készre.
Természetesen a zöldségek szabadon variálhatók, tehetünk a nyársra kukoricát, kelbimbót, de akár ananászszeleteket is.