Életmód / Receptek / Táplálkozás

A vidék íze: 5 kevésbé ismert magyar étel, amit kár elfelejteni

A vidék íze: 5 kevésbé ismert magyar étel, amit kár elfelejteni

A magyar konyha fogásai között bőven találhatunk világhíreseket is, de vannak olyan tradicionális ételek is, amelyeket még itthon is csak kevesebben ismernek. Hoztunk nektek most öt ilyen fogást, amelyet alkalmanként érdemes az asztalra tenni!

Zalai gombócleves

Hozzávalók: 30 dkg tyúkhús, 35 dkg marhahús, 20 dkg velőscsont, 2,5 dkg szalonna, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 8-8 dkg sárga- és fehérrépa, 10 dkg újburgonya, 2,5-2,5 dkg zeller és karalábé, 5-5 dkg gomba és kelkáposzta, 1 tojás, 2 evőkanál friss petrezselyem, só, bors, sáfrány.

Elkészítés: A húsokat és a csontot tedd fel főni egy fazék vízben, amit sózz és borsozz be. Ha felforrt, habozd le és tedd bele a répákat, a zellert, a karalábét, a fokhagymát és a sáfrányt, majd főzd 2 órát. Ekkor add hozzá a gombát és a káposztát is, és főzd további 1 órát lassú tűzön. A főtt marhahúst vedd ki a levesből és hűtsd ki, majd daráld le. A burgonyát reszeld le, a hagymán pedig pirítsd le a szalonnát, kockákra vágva. A burgonyát, a hagymás szalonnát és a marhahúst keverd össze a tojással és a petrezselyemmel, majd sózd és borsozd. A masszából formázz kisebb gombócokat, majd tedd vissza a levesbe főni 20 percet. Ezután tálalhatsz is!

 

Mátrai borzaska

Hozzávalók:

  • 4 vékony szelet karaj,
  • 2 nagyobb burgonya,
  • liszt,
  • 2 tojás,
  • só, bors,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • olaj a sütéshez,
  • tejföl,
  • reszelt sajt.

Elkészítés: A húsokat dörzsöld be a fokhagymával, majd sózd és borsozd. A krumplit közben reszeld le, sózd meg, majd tedd félre 15 percre, hogy levet eresszen, ezután nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot és tedd egy tálba. A krumplihoz add hozzá a tojásokat és 4 evőkanál lisztet, majd keverd egynemű masszává. A hússzeleteket mártsd lisztbe, majd panírozd be a krumplis masszába, és süsd ki bő olajban. A kisült húsokat tejföllel és reszelt sajttal a tetején tálald.

 

Slambuc

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír,
  • 10 dkg szalonna,
  • 30 dkg lebbencs tészta,
  • 1 vöröshagyma,
  • 40 dkg burgonya,
  • pirospaprika,
  • só, bors.

Elkészítés: A szalonnát felkockázva pirítsd le a zsíron, majd szedd egy tányérra. A maradék zsiradékon pirítsd le a tésztát, amit tördelj kisebb darabokra, majd ezt is szedd egy tálra. Pirítsd le a vöröshagymát felkockázva, szedd vissza rá a szalonnát, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel egy kis vízzel. Ezután tedd vissza a tésztát is az edénybe, sózd és borsozd, majd öntsd fel vízzel és főzd addig, amíg meg nem puhul. Tejföllel tálald!

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást