A vidék íze: 5 kevésbé ismert magyar étel, amit kár lenne elfelejteni

A vidék íze: 5 kevésbé ismert magyar étel, amit kár lenne elfelejteni

Címlap / Életmód / Receptek / A vidék íze: 5 kevésbé ismert magyar étel, amit kár lenne elfelejteni

Zalai gombócleves

Hozzávalók: 30 dkg tyúkhús, 35 dkg marhahús, 20 dkg velőscsont, 2,5 dkg szalonna, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 8-8 dkg sárga- és fehérrépa, 10 dkg újburgonya, 2,5-2,5 dkg zeller és karalábé, 5-5 dkg gomba és kelkáposzta, 1 tojás, 2 evőkanál friss petrezselyem, só, bors, sáfrány.

Elkészítés: A húsokat és a csontot tedd fel főni egy fazék vízben, amit sózz és borsozz be. Ha felforrt, habozd le és tedd bele a répákat, a zellert, a karalábét, a fokhagymát és a sáfrányt, majd főzd 2 órát. Ekkor add hozzá a gombát és a káposztát is, és főzd további 1 órát lassú tűzön. A főtt marhahúst vedd ki a levesből és hűtsd ki, majd daráld le. A burgonyát reszeld le, a hagymán pedig pirítsd le a szalonnát, kockákra vágva. A burgonyát, a hagymás szalonnát és a marhahúst keverd össze a tojással és a petrezselyemmel, majd sózd és borsozd. A masszából formázz kisebb gombócokat, majd tedd vissza a levesbe főni 20 percet. Ezután tálalhatsz is!

 

Mátrai borzaska

Hozzávalók:

  • 4 vékony szelet karaj,
  • 2 nagyobb burgonya,
  • liszt,
  • 2 tojás,
  • só, bors,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • olaj a sütéshez,
  • tejföl,
  • reszelt sajt.

Elkészítés: A húsokat dörzsöld be a fokhagymával, majd sózd és borsozd. A krumplit közben reszeld le, sózd meg, majd tedd félre 15 percre, hogy levet eresszen, ezután nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot és tedd egy tálba. A krumplihoz add hozzá a tojásokat és 4 evőkanál lisztet, majd keverd egynemű masszává. A hússzeleteket mártsd lisztbe, majd panírozd be a krumplis masszába, és süsd ki bő olajban. A kisült húsokat tejföllel és reszelt sajttal a tetején tálald.

 

Slambuc

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír,
  • 10 dkg szalonna,
  • 30 dkg lebbencs tészta,
  • 1 vöröshagyma,
  • 40 dkg burgonya,
  • pirospaprika,
  • só, bors.

Elkészítés: A szalonnát felkockázva pirítsd le a zsíron, majd szedd egy tányérra. A maradék zsiradékon pirítsd le a tésztát, amit tördelj kisebb darabokra, majd ezt is szedd egy tálra. Pirítsd le a vöröshagymát felkockázva, szedd vissza rá a szalonnát, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel egy kis vízzel. Ezután tedd vissza a tésztát is az edénybe, sózd és borsozd, majd öntsd fel vízzel és főzd addig, amíg meg nem puhul. Tejföllel tálald!

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást