Készülj magabiztosan az interjúra szakértőnk tippjeivel!

Készülj magabiztosan az interjúra szakértőnk tippjeivel!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Készülj magabiztosan az interjúra szakértőnk tippjeivel!

Amikor behívnak egy állásinterjúra az első természetes reakció az öröm, amelyet aztán gyakran követ az ijedtség, kétségbeesés, bizonytalanság érzése. A legtöbb emberben ilyen kérdések merülnek fel ilyenkor: Biztos, hogy elég jó leszek nekik? Tényleg engem keresnek? Nem vagyok túl tapasztalatlan? Vagy esetleg túlképzett? Mi történik, ha mégsem engem választanak? 

Az alábbiakban néhány hasznos tippet olvashatsz Kanizsai Dóra karrier coach-tól arra vonatkozóan, hogy mire érdemes odafigyelned, ha magabiztosabb és eredményesebb szeretnél lenni az állásinterjún!

Nézz szembe hatékonyan a stresszel!

A kezdeti lelkesedés után, teljesen természetes, hogy stesszelni kezdesz, hiszen nem minden nap kerülsz ilyen élethelyzetbe. Ennek az állapotnak a felismerése és megfelelő kezelése viszont kulcsfontosságú.

Ha képes vagy tudatosan odafigyelni az izgalmi állapot okozta megváltozott fizikai és mentális reakcióidra, képes leszel megfelelően kezelni magadban a stressz okozta feszültséget is, amely aztán egy kezdeti negatív érzésből, pozitív várakozásba fordítható át.

Fogadd el, hogy a stressz egy természetes reakció ebben a helyzetben, figyelj oda a benned kialakuló érzésekre és gondold végig, hogy mi az, amitől valójában megijedtél. Mi lehet a legrosszabb, ami bekövetkezik az interjút követően?

Járd körül gondolatban minél többször, hogy mire számíthatsz! Milyen lehetséges kimenetelei lehetnek a felvételi beszélgetésnek? Vizsgáld meg a helyzetet több oldalról! Fontos, hogy el tudd képzelni azt is, hogy mi fog történni, ha felvesznek álmaid állására. Hogyan látod magad? Milyen érzések vannak benned ilyenkor? A helyzet ilyen irányú vizualizálása segíthet a pozitív stressz állapot előidézésében.

Tudatosítsd a személyes erőforrásaidat!

Ahhoz, hogy az állásinterjú alkalmával képes legyél hitelesen és meggyőzően prezentálni szakmai rátermettségedet, elengedhetetlen, hogy tisztában legyél saját képességeiddel.

Gondold végig, mi az, amiben igazán jó vagy! Milyen szakmai sikereid voltak eddig? Milyen tulajdonságaid segítettek téged abban, hogy ezeket elérd? Vedd számba az erősségeidet!

Persze előfordulhat, hogy ezekre a kérdésekre nehezebben tudsz válaszolni egyedül.

Ha van rá lehetőséged, kérdezd meg a környezeted (volt vagy jelenlegi kollégáidat, vezetőket) arról, hogy milyennek látnak téged, mit gondolnak a te személyes erősségeidről!

Minél tudatosabbá teszed ezeket magadban, annál egyszerűbben, magabiztosabban válaszolsz majd az interjún egy erre irányuló kérdésre.

Készülj fel a cégből!

Ahhoz, hogy maximálisan felkészült legyél az állásinterjún, nemcsak a saját képességeiddel kell tisztában lenned, hanem annak a cégnek a jellemzőivel is, amelynél szeretnél elhelyezkedni.

Járj utána alaposan, mi a fő profiljuk, milyen céljaik, missziójuk van, milyen eredményeket értek el, hogy épül fel a szervezet, stb.

Ha az interjú alkalmával utalást teszel néhány olyan részletre, amely a felkészültségedről árulkodik, jó benyomást fogsz kelteni.

Kérdezz! Figyelj! Kérdezz!

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, a kiválasztás egy egyoldalú folyamat, amelyben a HR-es meghallgatja a jelölteket, dönt és azzal a személlyel köt szerződést a cég, akit a felvételi alkalmával kiválasztottak. Ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű! Ne felejtsd el, interjú alanyként neked is épp olyan jogaid vannak, mint az álláspályázatot meghirdető cégnek:

  • Legyenek elvárásaid! Legyenek céljaid! És legyenek kérdéseid!
  • Fontos, hogy te magad is tisztában légy azzal, milyen munkahelyen szeretnél dolgozni, mit vársz majd a téged foglalkoztató cégtől.
  • Legyenek céljaid, tehát tudd azt, hogy mit szeretnél elmondani magadról. Gondold át, hova szeretnél eljutni a beszélgetés végére, mi az, amivel elégedett lennél, stb.
  • Mutass érdeklődést a másik fél mondanivalója iránt és kérdezz tőle bátran. Az interjú kiváló lehetőség az elvárások tisztázására. Remek alkalom arra, hogy megvizsgáljátok, mennyire találkoznak az elképzeléseitek az adott céggel. A kölcsönösség, az egyenrangúság, az igények és érdekek számba vétele itt nagyon fontos.

Légy önmagad! Légy természetes!

Ahhoz, hogy önmagadat minél hitelesebben tud kifejezni, fontos, hogy természetesen viselkedj.

A felvett stílusnak, a különböző álarcoknak itt nincs értelme, egy rutinos felvételiztető ugyanis erre azonnal ráérez, hosszú távon pedig egyébként sem működik ez a taktika.

A természetesség egy olyan jellemző, amely erősebb jelenlétet biztosít a számodra.

Fejezd ki azt, amilyen valójában vagy!

Szakmai alázat, avagy nem minden a magabiztosság!

Az önérvényesítés alkalmazása nagyon fontos ahhoz, hogy igazán eredményes legyél.

Érdemes azonban odafigyelni arra is, hogy pozitív értékeid hangsúlyozása mellett egy egészséges önreflexiót is működtess magadban.

Próbáld megismerni a fejlesztendő területeidet, és fogadd nyíltan, bátran az esetleges kritikát is.

Egy-egy interjút követően kérj visszajelzést bátran.

Ebből hosszú távon sokat fogsz tanulni. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást